fbpx

Bodils livsværk lever videre og skaber glæde og velvære på Tåsinge

Jeg har været til flydeterapi. En hel time, hvor jeg lå fuldstændig afslappet i det varme vand, imens islandske Hjørdis masserede mig og blidt bevægede min krop gennem vandet.

Det kunne sagtens have været i en dampende varm kilde på Island. Deroppe har flydeterapi været brugt i flere år til behandling af stress og søvnproblemer. Men det var nu bare på Tåsinge.

Det eneste i Danmark

Da vi bagefter sad i den varme sauna, gik gusmesteren og gjorde klar til en omgang luksus-saunagus. Komplet med kolde drikke, saltskrub og dampbad.

Og endnu engang slog det mig, hvor fantastisk det er. Alt dét, der findes her på Sydfyn og øerne. Alt dét, der bliver sat i værk, fordi ét eneste menneske har en passion.

Som nu Bodil Brems, der brænder så meget for gymnastikken, at hun har skabt Danmarks eneste private gymnastikhus. Et hus, der med årene er kommet til at rumme meget mere end gymnastik.

I dag er der 80 hold og 27 forskellige instruktører i huset om ugen. Der er alt fra yoga, gymnastik, fysio-pilates og ballet til vandgymnastik, styrketræning i naturen, havbad, flydeterapi, baby- og børnesvømning.

Tre fysioterapeuter er fast tilknyttet og har hver deres behandlerrum. Derudover bruger fysioterapeuter fra andre klinikker på Sydfyn og Langeland varmtvandsbassinet til behandlinger.

Det begyndte med en polterabend

Det er svært at forestille sig, at det hele begyndte med noget så fjollet som en polterabend.
Men sådan var det.

Bodil har altid været bidt af gymnastik. Hun har trænet alt fra puslinge til landsstævnehold, været højskolelærer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup og har rejst landet rundt som instruktør for DGI.

På et tidspunkt havde hun 11 gymnastikhold rundt omkring på Sydfyn, så selvfølgelig stillede hun også op, da der skulle arrangeres polterabend.

– Vi stoppede bruden ned i en gammel gymnastikdragt og gav den fuld gas. Så da vi mødte op til brylluppet ugen efter, var alle godt møre i hele kroppen. Men bruden og veninderne ville gerne have mere, og derfor lavede et privat gymnastikhold hjemme hos mig på Tåsinge, fortæller Bodil.

Dengang boede hun og hendes mand allerede på husmandstedet, der har været deres hjem i 35 år. Bodils mand er arkitekt, og dengang hun kom hjem med de ti polterabendpiger, havde han et stort mødelokale på første sal.

– Vi fandt ud af, at vi kunne være i mødelokalet, hvis vi rykkede møblerne til side. Det var sådan, det hele begyndte, fortæller Bodil.

Formen passede hende godt, så det første år endte hun med at have syv gymnastikhold hjemme i privaten.

Tegnede selv Gymnastikhuset

Til sidst rykkede Bodils mand sin tegnestue til Svendborg, og alligevel kom Bodil snart til at mangle en større sal og et omklædningsrum.

Som arkitekt havde hendes mand tegnet idrætshaller og svømmehaller i både Danmark og Norge, så han gik straks i gang med at tegne.

– Gymnastikhuset skulle harmonere med vores husmandssted, der er helt tilbage fra 1880. Så hans idé var, at huset skulle ligne en lade, der var blevet bygget til. Ligesom de gjorde i gamle dage, fortæller Bodil.

I 2006 stod Gymnastikhuset færdigt. Andre ville måske have kaldt det et Velværehus eller et Sundhedshus, men for Bodil er gymnastik og bevægelse kernen i det hele. Derfor kunne huset ikke hedde andet.

Til at begynde med var varmtvandsbassinet slet ikke med i planerne, men Bodil har aldrig været bange for at gribe mulighederne og tænke stort.

– Da de første streger skulle på papiret, spurgte flere, om der ikke skulle være et lille bassin. Dét havde vi ikke selv tænkt på. Men vi gik i gang med at undersøge sagen, og det viste sig hurtigt at være det helt rigtige, fortæller Bodil og tilføjer:

– Vorherre giver os nødderne, og så må vi selv knække dem. Huset her er blevet som det er, fordi vi har grebet de muligheder, der har budt sig. Idéen med varmtvandsbassinet fik vi forærende af andre. Men vi greb den og gik all in.

Herreaftner og korsang i bassinet

Siden har idéerne fået lov til at udvikle sig. Som at onsdag aften er blevet fast Herreaften i Gymnastikhuset.

– Vi begyndte med herregymnastik, men efterhånden kunne vi se, at det blev til en slags netværksaftener. Flere af herrerne havde en øl med, som de hyggede sig med efter træningen. Men øllerne hang jo ude i omklædningsrummet og blev lunkne. Så nu sætter vi en kurv med kolde øl og vand frem til dem, der har tid til at blive hængende og ordne verdenssituationen, imens sveden hagler af dem inde i saunaen, siger Bodil.

Hun smiler ved tanken om alt dét, Gymnastikhuset efterhånden har lagt rammer til.

Som da en korleder gerne ville lave en koropsætning i bassinet.

– Det var Janne Wind, der har lavet kæmpemæssige koropsætninger i hele landet. Hun er top professionel, så selvfølgelig måtte hun dét. Vandet i bassinet gør noget helt særligt for både muskulatur og åndedræt, så det måtte da prøves.

En hel sæson kom korsangerne med deres laminerede nodepapirer, hoppede i badedragterne og stod og sang, imens de lavede øvelser i bassinet.

– Det lød fantastisk, så da sæsonen sluttede, inviterede vi til Danmarkspremiere på bassinkor. Jeg tror ikke, at det var prøvet før, siger Bodil med et stort smil.

Bodil har skabt et hus på Tåsinge, der rummer alt dét, hun brænder for. Ikke bare gymnastik og bevægelse, men også netværk, kultur og debat.

– Med min baggrund som højskolelærer, synes jeg, at det er vigtigt at have omløb i både krop og hjerne. Derfor bruger vi også gymnastiksalen til foredrag og debataftner. Jeg er nysgerrig af natur, så det passer mig godt, at huset også kan bruges som et kulturhus, fortæller Bodil.

Men et gymnastik- og kulturhus helt derude på Vesttåsinge, hvor der ikke engang går busser? Finder folk overhovedet derud?

Selv siger Bodil, at huset ligger lige midt i det hele. Ti minutter fra Svendborg, et kvarter fra Rudkøbing og en halv time fra Odense. Her kommer folk fra hele Syd- og Midtfyn, Odense, Ærø, Langeland og Strynø.

Giver sit livsværk videre

Hun er stolt over sit livsværk. Men også lidt træt. Når det sidste hold slutter om aftenen, går hun tit direkte over i seng, og næste morgen klokken 7 åbner Gymnastikhuset igen.

Det bliver nogle lange dage, og derfor har Bodil besluttet at drosle lidt ned og overlade den daglige drift til næste generation.

Hendes ældste søn, Rasmus Brems-Hulgaard, har ligesom sine to brødre en fortid som elitegymnast og har deltaget i både VM, EM og DM. Derudover har han været højskolelærer og har rejst rundt som professionel akrobat i Cirque du Soleil.

I de seneste år har Rasmus været tilknyttet Gymnastikhuset som gusmester og underviser i vandgymnastik, og nu har han overtaget den daglige ledelse.

Glamping og naturterapi

Generationsskiftet bringer nye muligheder med sig. Rasmus er blandt andet optaget af naturens positive indvirkning på krop og psyke, og derfor gør han meget mere brug af den natur, som Gymnastikhuset ligger midt i.

– Det er helt oplagt, for til huset hører der 15 tønder land, lige ned til vandet. Rasmus kombinerer nu overnatning i luksustelte med styrketræning ude i landskabet, havbad, saunagus, spa og lækker, økologisk mad. Det er kun spændende, hvis naturen fremover bliver tænkt mere ind i både behandling, bevægelse og velvære i Gymnastikhuset, siger Bodil.

Selv om hun drosler ned i det daglige, bliver hendes livsværk ved med at udvikle sig. Der er nye muligheder, der skal undersøges. Nye idéer, der skal gribes. Nye nødder, der skal knækkes.

Her ligger Gymnastikhuset