fbpx

Lige nu rykker Rudkøbing og resten af Langeland for vildt. Hvad er det, de har gang i?

Det er over en lækker cocktail i den spritnye bar No.10 i Rudkøbing, at vi kommer til at snakke om det. Hvor vildt det er – alt dét, der sker på Langeland lige nu:

Ristinge Strandhotel, der lige har fået godkendelse til at gå videre med planerne om at rive den gamle ruin ned, så et nyt CO2-neutralt hotel kan bygges ind i landskabet – i respekt for naturen.

Cocktails på No. 10 i Rudkøbing

De gode folk fra Gaardhaven, der har fået mod på mere og nu kaster sig ud i nye eventyr på Skovsgaard Gods fra den 1. april.

Broløkke Herregård, der åbner ugen efter – totalrenoveret med eget mikrobryggeri og destilleri, hotel, restaurant og store planer for fremtiden.

No. 10 bar i Rudkøbing

Shores Langeland, der har fået 13 millioner fra Nordea Fonden til at skabe fantastiske oplevelser og faciliteter langs kysten på hele Langeland.

Realdania og A.P. Møller Fonden, der har givet 8,3 millioner til en ny købmandsbutik på Strynø, der skal bygges på den eneste rigtige måde – med genbrugsmursten og kalkmørtel. 

Nye tider på Langeland

Rikke og Nadine på No. 10

Der er ingen tvivl. Lige nu er der en bevægelse i gang, hvor driftige mennesker kigger på Langeland med helt nye øjne.

– Det er lige nu, det sker, og det er helt vildt sjovt at være en del af, siger Rikke, der sammen med Nadine står bag baren No.10 i Rudkøbing.

De var begge med fra starten på Gaardhaven i sommeren 2021. Og ifølge dem har netop dét sted været med til at skubbe Langeland i den rigtige retning.

God stemning på No.10

Derfor er det også helt naturligt at invitere Carsten og Anna Marín fra Gaardhaven med, da jeg sætter de to kvinder i stævne næste formiddag.

Anna Marín er desværre forhindret, men vi andre mødes i No.10 til en rigtig god kop kaffe og en snak om, hvad det egentlig er, de har gang i på Langelang 😊

Nadine er den eneste langelænder i selskabet. Hun er 35 år, er vokset op i Rudkøbing og har fulgt udviklingen gennem alle årene.

– I mange, mange år var det lidt en død by. Men med Gaardhaven blev det pludselig en oplevelse at gå ud at spise. Det var den uformelle stemning, maden, måden at spise den på, musikken i højttalerne…

– Og selvfølgelig betjeningen, griner Nadine, der dengang var tjener på Gaardhaven, imens Rikke stod i køkkenet.

Gaardhaven i Rudkøbing
Foto: Gaardhaven

En crazy Corona-sommer

Gaardhaven blev en kæmpe succes fra første dag, godt hjulpet på vej af det store Corona ryk-ind i sommeren 2021.

– Det var så vildt at være med til! Det glemmer jeg simpelt hen aldrig, udbryder Rikke, der havde absolut ingen erfaring med at stå i et restaurationskøkken.

Gaardhaven ai Rudkøbing
Foto: Gaardhaven

– Ja, det er helt sindssygt, for vi havde jo ingen idé om at drive sådan et sted. Det var bare en romantisk tanke om, at det kunne være hyggeligt, griner Carsten.

– Det væltede ind med gæster fra dag ét, og vi anede nærmest ikke, hvad vi lavede. Men vi lærte det jo henad vejen, for der var et enormt ’drive’ i det.

Carsten fra Gaardhaven

– Opbakningen fra alle de glade gæster var en drivkraft i sig selv. Alle dem, der sagde: Hvor smagte det bare godt, og hvor er det fedt, I er her, fortæller Carsten.

– Bare dét, når Anna Marín og jeg kiggede på hinanden efter en vanvittig travl dag, og vi så kunne sige: ’Vi lykkedes sgu med det. Det er faktisk blevet et ret fedt sted!’

Sommer i Gaardhaven
Foto: Gaardhaven

En ny rute rundt i Rudkøbing

Nadine er enig. Som tjener på Gaardhaven har hun set folk blive ved med at vende tilbage, og hun håber, at No. 10 vil appellere til de samme mennesker.

– Vi så jo, at folk gerne ville videre ud i byen, når Gaardhaven lukkede kl. 22. Det kan de nu, smiler hun, og Carsten supplerer:

– Vi har også oplevet, at folk kommer hos os og spiser, efter de har været nede hos jer til en aperitif. Og bagefter går de herned igen og får en godnatdrink. Dét er fedt!

No. 10 Rudkøbing

At sammensætte drinks er da også Nadines helt store passion, og hun kan sagtens bruge flere timer på at læse opskrifter og nørde cocktails.

– Faktisk var det kun, når Nadine var på arbejde, at der var drinks på tavlen i Gaardhaven. De blev visket ud, så snart hun ikke havde vagt, griner Carsten.

– Hun kan virkelig sit håndværk, hvor jeg til nøds kan lave en Negroni – men kun fordi jeg har kigget Nadine over skulderen.

Drinks på Gaardhaven
Foto: Gaardhaven

At åbne en bar, og gerne en ’Speakeasy’ bar lige midt i Rudkøbing, er noget Nadine længe har drømt om, fortæller hun.

’Speakeasy’ blev de hemmelige barer i Forbudstidens USA kaldt, og lige nu popper de op i storbyer verden over.

– No.10 er selvfølgelig ikke hemmelig – og så alligevel, for vi ligger jo ikke midt på gågaden, men lidt skjult oppe ad en sidegade, smiler hun.

No.10 i Rudkøbing

Og at det er lige dér, oppe ad sidegader, bag porte og inde i baggårde, at de fede steder ligger – det bliver vi hurtigt enige om.

– Det gælder om at overraske folk og give dem en oplevelse, de ikke forventer, siger Carsten og slår begejstret i bardisken.

– Hvor er det bare fedt, at vi sammen kan gøre op med idéen om, at der ikke sker en skid i Rudkøbing!

I byen på Langeland
Foto: Gaardhaven

Selv kommer han og Anna Marín snart til at overveje en bolig i Rudkøbing, for han ved godt, hvor de ender, når de holder fri efter lukketid på Gaardhaven.

– Det bliver hernede i No.10 – og så er det da meganederen at være den, der skal køre op til vores hus i Tranekær ud på natten, griner han.

Gaardhaven inspirerer flere ildsjæle

Rikke og Nadine har nøje udvalgt alt, hvad de har på hylderne i den nye bar. Herunder Gaardhavens populære rabarber lemonade, som de bruger i cocktails.

Rabarberlemonade på No. 10
Foto: No.10

Den er udviklet af Marie, en tidligere tjener på Gaardhaven, der nu bor i Fredmosen på Sydlangeland, hvor hun producerer lemonaden under navnet Fredmosekonen.

– Hun har altid været meget optaget af at sylte, og hun er sindssyg god til alt det med smage. Så det er hendes drøm, som hun nu går all-in på, fortæller Rikke.

– På den måde har Gaardhaven været lidt af et udklækningssted for alle de drømme, vi hver især har gået med.

Gaardhaven og No. 10 i Rudkøbing

– Carsten og Anna Marín er jo to begejstrerede ildsjæle, der ikke er til at vælte. Så det smitter selvfølgelig af, når vi er samlet og snakken går.

– At se nogen kaste sig hovedkulds ud i det – og få succes med det – har helt klart inspireret andre ildsjæle til at gå i gang.

– Og lige nu spirer det hele, for vi er mange, der vil noget på Langeland, smiler Rikke, imens hun så småt begynder at gøre klar til dagens rykind af gæster.

No. 10 på Langeland

Nye eventyr på Skovsgaard Gods

Selv er Carsten og Anna Marín slet ikke færdige med at kaste sig ud i nye, vilde projekter. Fra 1. april overtager de nemlig også caféen på Skovsgaard Gods.

Hvorfor? Fordi de med Carstens egne ord bare er nogle glade amatører, der tænkte: ’Den tager vi da bare!’, da der manglede en ny forpagter på godset.

– Det er jo det vildeste sted med en fed terrasse bagved, hvor cafégæsterne kan sidde og spise med udsigt til godset og haven, fortæller han.

Skovsgaard Gods
Foto: Skovsgaard Gods

Af samme grund kommer den nye café til at hedde ’Haven’ – som en kærlig hilsen til Gaardhaven i Rudkøbing.

En café, hvor gæsterne kan komme ind og få varmen og spise en frokost, når de har været på tur i de smukke omgivelser ved godset på Sydlangeland.

Åbningstiderne bliver fra 1. april til 31. oktober, hvor der vil være åbent alle dage, undtagen mandag.

Se mere om HAVEN her

Find vej