– Når jeg åbner drivhusene om morgenen, er det med en følelse af at komme tilbage.
– Tilbage til alt dét, vi gerne ville, fortæller Yen, der sammen med sin mand Henrik og sønnen Mikkel flyttede ud på landstedet i Gudme i 2011.
Drømmen var at leve det gode, selvforsynende liv på landet. Problemet var bare, at livet lige så stille bevægede sig i en anden retning.
Pludselig var der gået næsten ti år, hvor arbejdet fyldte mere og mere.
– Til sidst satte vi os ned og kiggede på hinanden. Der måtte gøres noget drastisk, hvis dét, vi drømte om, skulle blive til noget.
Det endte med, at Yen sagde sit job op. Nu bruger hun al sin tid på Abildgården – og på Instagramprofilen @apple_acres_dk, der har tusindvis af følgere fra hele verden.
– I årene, hvor jeg arbejde alt for meget, endte jeg tit med at plante hele bede til med kål og løg. Hvis der skulle være mad nok, skulle det være hurtigt og effektivt.
– Andet kunne jeg ikke nå, og pludselig var det knap så lystbetonet, fortæller Yen.
Nu nyder hun at eksperimentere med mange forskellige afgrøder. Kål i mange farver og alle mulige spændende, gerne lidt anderledes grøntsager og blomster.
Store og små fællesskaber
Yen skriver om det hele på Instagram, hvor hun har fundet et fællesskab med andre, der er optagede af selvforsyning, permakultur og gravefri havedyrkning.
– Vi udveksler erfaringer og følger med i hinandens projekter. Også på YouTube, hvor min familie har fulgt andre familier gennem flere år. Hvordan gør de?
– Næsten dagligt logger vi ind for at se, hvordan det går hos ART and BRI i North Carolina. En anden familie, vi følger, bor i Australien.
– Det er fascinerende, at vi kan inspirere hinanden på tværs af kontinenter, tro og politik. At vi kan mødes om det her, uanset hvad vi ellers tror på.
Faktisk kan Yen og hendes familie slet ikke lade være med at finde sammen med andre, der deler deres interesse for selvforsyning. Også lokalt på Sydfyn.
Et godt eksempel er bistaderne, der står nederst i deres kirsebærlund i Gudme.
– I stedet for bare at købe nogle bistader, fandt vi sammen med et par fantastiske mennesker, som vidste meget mere om det end os.
– Vi inviterede dem til at sætte bistaderne i vores have, så nu er her 240.000 bier i højsæsonen. Det er blevet et meget stort kollektiv, griner Yen.
Det er biernes første år i haven, og for at byde de nye beboere velkommen, har hun sat flere tusind krokusløg. Indtil videre 4500 fordelt rundt haven.
Det er meget typisk Yen, skal det vise sig.
Der skal være nok af alting
Familien i Gudme er nemlig enige om, at det ikke er nok at leve selvforsynende. De vil også leve godt. For som Yen siger:
– Når du er selvforsynende, kan der godt være en tendens til, at du begynder at spare på alting. For at få det til at strække så længe som muligt.
– I stedet for at bruge de løg, der egentlig skal til i en ret, så nøjes du med ét. Sådan gør vi ikke – og vi kan åbenbart godt spise 500 løg på et år, griner hun.
For at have løg nok til hele året, går Yen i gang med at så allerede i januar.
Ja, for de fleste løg sår hun. Sætteløgene er bare et supplement – for at være sikker på, at der er nok 😉
De bittesmå løgspirer planter hun ud i foråret, og fra juni kan familien begynde at spise af dem som forårsløg. Resten bliver stående og vokser sig store.
– Vi har aldrig haft så flotte, kæmpestore løg, som efter jeg er begyndt at så dem. Det er næsten ikke til at forstå, når man ser de små spirer i foråret, smiler hun.
Også hvidløg skal der være nok af. Ret præcist 300 styk, så der også er sætteløg til næste år.
De står og hygger sig under fiberdugen, så de er beskyttede mod kulde og blæst.
Køkkenhaven består af 15 bede på hver 10 m2, der dyrkes efter ’no-dig’-metoden, hvor bedene ikke graves, men bare får et nyt lag kompost hvert efterår.
No-Nonsense Gardening
Som de fleste andre, der arbejder efter ’no-dig’-metoden, er Yen meget inspireret af engelske Charles Dowding.
Men hun tilslutter sig i lige så høj grad en form for ’no-nonsense gardening’.
– Som nybegynder kan du blive helt overvældet af alt dét, du bør gøre i din have. Alle de regler, du tror, du skal følge, for ellers går det helt galt.
– Men sådan er det jo ikke. No-nonsense gardening handler om, at vi ikke behøver at bekende os til én bestemt retning indenfor havedyrkning.
– Det er meget bedre at suge til sig af alt muligt, prøve sig frem og bruge dét, der giver mening her i vores klima, synes Yen.
I det tidlige forår har hun allerede plantet ærter, spinat, salat og broccoli under fiberdugen. Bagefter følger radiser og rødbeder, knoldselleri, majroe og kålrabi.
Et par bede er reserveret til asparges og jordbær. I andre skal der stå pak choi og mizuna, tallerkensmækker og frøkenhat, gulerødder, bønner, løg og porrer.
For at holde styr på det hele har Yen en logbog, hvor hun skriver, hvad hun forspirer og planter ud gennem hele sæsonen.
Derudover har hun en plan over alle 15 bede, der giver det fulde overblik over køkkenhaven og den såkaldte ’in-ground garden’ på den anden side af huset.
Det er dér, familien har de mere pladskrævende afgrøder som kartofter, kål, græskar, squash, solsikker og majs.
Så, prikle, plante – og spise
Følger du Yen på Instagram, er det meget imponerende, hvordan hun gennem hele året er i fuld gang med at så, prikle og plante ud.
I de allermørkeste måneder foregår det indenfor under vækstlys – og ellers i familiens tre drivhuse, hvor der står planter på alle stadier:
Helt nysåede bakker, der spirer. Moduler med planter, hun lige har priklet og andre, der er klar til at blive sat ud i bedene.
Langt hen ad vejen lykkes det familien at leve selvforsynende.
– Vi har den regel, at hvis vi har lyst til noget, og vi ikke selv har det i haven – så køber vi det. Det er en god måde at måle graden af selvforsyning på.
– Hvis vi kun har købt rød peber til Mikkels madpakke i løbet af året, og ellers ikke har manglet noget – så er det gået rigtig godt, fortæller Yen med et stort smil.
For familien i Gudme handler selvforsyning i høj grad om at spise godt – og om at lave mad sammen af friske råvarer.
Hvert efterår henkoger de tomatsovs til hele året. 60 helliters glas, propfulde af tomater, krydderurter, løg, peberfrugter og hvidløg fra haven.
I det hele taget laver de en del dagligvarer selv: Yoghurt og müesli, marmelader, brød og rasp, eddike og kombucha.
Ingen i familien er vegetarer, men med årene er de begyndt at spise mindre og mindre kød.
– Nu er det gode kød nærmest et tilbehør til grøntsagerne, hvor det før var omvendt, fortæller Yen:
– Vi køber stadig en halv okse ad gangen ude fra den lokale slagter, men det er som om den holder længere og længere.
Når hun åbner ind til drivhusene om morgenen, ved hun sjældent, hvad familien skal have at spise om aftenen.
– Det finder jeg ud af, når jeg kommer rundt i haven og ser, hvad vi har. Af samme grund bruger vi sjældent opskrifter, og ingen ved, hvad retterne hedder, griner Yen.
– Det eneste vi ved er, at vi vil have noget friskt fra haven hver dag. Året rundt. Om det så bare er ruccola og ærteskud i marts måned.
Følg familiens næste store projekt
Nu hvor Yen har sagt sit job op, er der også blevet tid til at realisere en drøm, hun har haft gennem mange år.
Drømmen om en næsten 100 m2 stor væksttunnel, hvor familien kan have tomater, agurker, peberfrugter, ferskner, abrikoser, citrusfrugter og meget mere.
– Måske anlægger vi endda et aspargesbed derinde. For hvis vi har det, kan vi spise asparges allerede i marts, fortæller Yen.
Det er et større projekt, familien har kastet sig ud i. Væksttunnellen er bestilt hjem fra England, hvor der er større tradition for dem. Byggetilladelsen er bevilget.
Nu venter det store arbejde med at sætte tunnelen op, anlægge bede og få plantet det hele til.
Der bliver nok at se til. Og nok at følge med i for alle dem, der sidder rundt om i verden og følger livet på Abildgården i Gudme 🧡
Har du lyst til at gøre det samme, så finder du @apple_acres_dk lige her.
Denne artikel er blevet til med støtte fra Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond