fbpx

Ramsløg – hvor finder du dem, og hvordan bruger du dem?

– Jamen, der har jo været perioder, hvor familien nærmeste svedte ramsløg, griner Tina, da jeg ringer for at lokke en opskrift ud af hende.

Sammen med sin mand, Holger, driver hun Svendborgs italienske købmandsbutik, Appetito, der i 2019 blev kåret som byens bedste specialbutik.

Er der én, der er glad for at bruge ramsløg i madlavningen – så er det hende.

– Men jeg forsøger at styre mig lidt, for nogle år er det vist gået lidt over gevind, griner hun og fortæller, hvordan ramsløg er helt perfekt til både pesto og guacemole, på pizza, i salater, i burgere og viklet rundt om ricotta eller Holgers hjemmelavede hvidløgsost.

Ramsløg er duften af forår

Allerede i februar, imens alt andet ligger i dvale, titter ramsløgene op overalt på Sydfyn og øerne. Det er den tid på året, hvor du kan komme gennem skoven og blive helt bedøvet af duften.

Selv elsker jeg den karakteristiske duft af ramsløg, for når den først rammer næsen, er det snart anemonernes tur. Og så er det for alvor forår 😊

Her får du mine bedste tip til, hvor du kan plukke ramsløg – og du får selvfølgelig også en af Tinas yndlingsopskrifter, nemlig Ravioli med ramsløg, ricotta og citron.  

De bedste steder at plukke ramsløg

Skovene på Sydfyn og øerne myldrer med ramsløg, men derfor kan det alligevel være godt med et nogle pejlemærker – og et par ekstra tip til turen 😊

Præstens Skov

Cirka 10 km vest for Svendborg ligger Præstens Skov, hvor hele skovbunden er dækket af ramsløg fra februar måned. Ligesom mange andre steder på Sydfyn står den lille skov helt ned til stranden, men her er det ikke bøgen, der spejler sig i bølgen blå, men 200 år gamle, krogede egetræer.

Tip!

Hvis du følger den lille skovsti mod vest, kan du gå en fin tur langs den lave klint, indtil du kommer til en trappe ned til stranden. Dér kan du vende om og gå samme tur tilbage – bare nede i strandkanten. Det er ikke længere, end selv de mindste kan være med.

Vornæs Skov

På Tåsinge ligger Vornnæs Skov så langt mod vest, du overhovedet kan komme. Derude, hvor du kan stå og kigge over mod Skarø, Hjortø og Drejø, myldrer det med ramsløg hvert forår.

Helt eventyrligt bliver det, når de blomstrer i maj-juni, og de smukke hvide blomsterskærme dækker hele skovbunden.

Tip!

Når du alligevel er på de kanter, er det oplagt at fortsætte ned til den lillebitte Vornæs Havn. Fra dæmningen er der en fin udsigt til naturområdet Vejlen til den ene side og Det sydfynske Øhav til den anden.

Christiansminde

I gåafstand fra Svendborg bymidte ligger Christiansminde, hvor det pibler op med ramsløg i forårsmånederne. Christiansminde er en dejlig, kuperet bøgeskov, hvor der er en storslået udsigt over Svendborg Sund.

Tip!

Der er ingen fare for at forveksle ramsløg med den giftige liljekonval, selv om de ligner hinanden på bladene. Ramsløg har en meget karakteristisk lugt af hvidløg, så hvis du stikker næsen ned til planten, er du ikke i tvivl. 

Men hvordan bruger du så de friskplukkede ramsløg?
Her kommer et forslag 😊

Opskrift på hjemmelavet ravioli med ramsløg

Skyl et stort bundt ramsløg og lad dem dryppe af, imens du laver den friske pasta til ravioli. Du skal bruge:

500 gram hvedemel (Tipo 00)
5 æg

Hæld mel ud på bordet, så det danner en kegle (hold lidt mel tilbage) 
Lav en fordybning i midten og slå æggene ud
Arbejd æggene ind i melet med fingrene
Ælt dejen i 10 minutter
Form pastadejen til en kugle og lad den hvile 15 minutter

Imens pastadejen hviler, laver du fyldet. Du skal bruge:

200 g ricotta
1 håndfuld revet parmesan
1 stort bundt friske ramsløg
Skallen af en halv økologisk citron
50 gram smør
5 blade salvie eller ramsløg
Salt

Bland ricotta, ramsløg, parmesan og citronskal. Smag til med salt og citronsaft og gem resten af citronen.

Kom blandingen i en sprøjtepose eller brug en frysepose, som du klipper et hjørne af.

Rul den færdige pastadej tyndt ud, enten med kagerulle eller på en pastamaskine.

Skær raviolierne ud i den ønskede form, enten med en udstikker eller et glas dyppet i mel.

Fordel ricottablandingen på hver anden ravioli og læg dem sammen to og to.

Sørg for at trykke de to halvdele tæt sammen hele vejen rundt, så raviolien ikke går op, når du koger den.

Smelt smør sammen med salvie eller ramsløg, smag til med salt og citronsaft og hold smørsaucen varm.

Kog raviolien et par minutter, eller indtil du synes, at den er tilpas i konsistensen.

Anret raviolien på en tallerken med lidt smørsauce, frisk ramsløg og et drys revet parmesan.
Velbekomme!

Tre skove med masser af ramsløg

Følg på Facebook

facebook