fbpx

Pluk-selv hasselnødder, billigt vildtkød og gourmetgrønt på én og samme vej på Sydfyn

Her kommer et forslag til en tur, der egner sig rigtig godt til en efterårsdag. Helst en af de dér klare dage med høj, blå himmel ☀️

For vi begynder ved Egebjerg Mølle – dén med glasprismen på toppen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Sydfyn og øhavet.

Den kender I sikkert, for møllen har næsten 10.000 besøgende om året.

Knap så mange kender de tre andre steder, der ligger på samme vej som møllen – derude i Egebjerg Bakker, 10 km. fra Svendborg.

Kommer I kørende i bil, er det bedst at fortsætte et par hundrede meter forbi møllen og parkere på den lille P-plads.

Derfra går en sti gennem landskabet, som I kan følge de få hundrede meter op til møllen. Det første stykke ad Øhavsstien – her markeret med blå prikker:

Midt på den lille vej, der hedder Tørvelong, går en sti ind til venstre, og følger I den, kommer I op til møllen.

Her har jeg markeret stien med en orange pil. Der er også et kort ved P-pladsen, men jeg synes ikke, at den lille sti op langs marken er markeret tydeligt nok.

Til gengæld er det dér, I får det fineste kig op til møllen 😊

Helt enestående udsigt

Møllen er åben året rundt, 24 timer i døgnet, og med sin placering på det højeste punkt i Egebjerg Bakker er udsigten helt enestående.

Selve glasprismen er tegnet af Praksis Arkitekter på Tåsinge, der siden hen har vundet et hav af priser, både i ind- og udland.

Og det er godt tænkt: At give en gammel, udtjent mølle nyt liv som udsigtspunkt. Eneste ulempe er, at der bliver virkelig varmt oppe i prismen, når solen står på 😅

Bliver det lidt for meget, kan jeg anbefale at gå et par etager ned til kværnloftet, hvor en brun revleport fører udenfor.

Derude på trædækket er udsigten også helt fantastisk – og der er endda en bænk, hvor I kan slå jer ned med kaffe eller medbragt mad.

Pluk-selv hasselnødder

Kigger I over mod højre, kan I se en stor plantage med hasselnødder. Vistnok landets største med 1500 nøddebuske, der breder sig over næsten fire hektar.

Dér bor Thomas og Anette med deres datter, svigersøn og to børnebørn, og dette efterår er det første gang, de åbner plantagen for selv-pluk.

Sæsonen løber fra slutningen af august til midt i oktober, og I finder plantagen ved at fortsætte forbi møllen og dreje ind ad grusvejen, der fører op til huset.

Dér får I anvist et godt sted at plukke nødder, og når I er færdige, går I bare op til huset igen og får dem vejet. De koster 40 kr. pr. kilo

Selv havde Thomas og Anette aldrig smagt friske hasselnødder, før de overtog plantagen i 2020.

De dér saftige, nye nødder, der har en helt anden smag og konsistens end de tørrede, vi kender fra supermarkedet.

– Det bliver jo regnet for at være en helt særlig delikatesse, og nogle nøddeelskere kommer langvejs fra for at plukke, fortalte de, dag jeg besøgte dem i plantagen.

– Det er folk, der har været vant til at komme her gennem årene, og som holder øje med, om det nu bliver nøddeår eller ej.

For nøddeår er det åbenbart ikke hvert år. Det har de også skullet lære.

– Bestøvningen sker allerede i februar og marts, og hvis vi får frost, efter blomsterne er bestøvet, kommer der ingen nødder, forklarede de.

Helt uden sprøjtegift

I det hele taget har det vist sig, at nødder ikke er den nemmeste afgrøde. Især fordi familien – modsat den tidligere ejer – ikke har tænkt sig at sprøjte hasselbuskene.

Det giver især nøddesnudebillen frit slag i plantagen. Dens larver lever af nødderne og efterlader dem hule, blot med et lille cirkelrundt hul i skallen.

– Nogen siger, at det ikke er muligt at dyrke nødder uden at sprøjte. Men det må komme an på en prøve, sagde Thomas og pillede haserne af en helt frisk nød.

I mellemtiden var Anette gået ind for at lave aftensmad til storfamilien. I stedet havde vi fået selskab af svigersønnen Malte, der er tømrer til dagligt.

Selv er Thomas grafisk konsulent. Og med alle de udfordringer de er stødt på, er han glad for, at han ikke skal leve af at dyrke nødder 😅

Selve arbejdet i plantagen er nu ellers til at overskue. Cirka 100 mandetimer bruger de hver vinter på at beskære nøddebuskene.

Normalt er hassel en høj busk med en masse tynde, lige stammer, der stritter 10-12 meter op i vejret.

Men her i plantagen er de 40 år gamle buske blevet beskåret år efter år, så de nærmest er blevet stammet op som små, lave træer.

Sådan er vi slet ikke vant til at se nøddebuske, men det gør faktisk, at nødderne er meget nemmere at plukke.

Nøddeplantagen ligger på Alpevej 30A, se åbningstiderne nederst på siden her.

Der er rift om Caspers gourmetgrøntsager

Egebjerg Mølle og nøddeplantagen ligger helt oppe på toppen af Alpevej, så derfra går det ned, ned, ned, indtil I lander i Egebjerg by.

Men inden I kommer så langt, kører I lige forbi Alpehave Grønt, der næsten ikke er til at se ude fra vejen.

Her har Casper siden sidste sommer dyrket grøntsager, som områdets bedste restauratører ligefrem kappes om at få fingre i.

– Det sværeste er faktisk at dyrke nok, for jeg har ingen problemer med at afsætte dem, fortalte han, imens vi gik gennem rækkerne af frodige grøntsager.

– Der er faktisk… Ja, sådan lidt kø for at komme til at købe, lød det lidt forlegent fra Casper, der dyrker haven både sprøjte- og gravefrit.

Selv tror han, at han har været heldig at ramme et tidspunkt, hvor det er blevet populært at købe ultralokalt.

Det helt lokale hitter

To gange om ugen kører Casper rundt med varer. Blandt andet til Stenstruplund Kursuscenter, Byens Gårdbutik og Resumé i Svendborg.

– Grønne bønner for eksempel. Det er jo en helt anden oplevelse, når de er fuldstændig friskplukkede og sprøde.

– Så jeg venter med at høste til i sidste øjeblik. På den måde giver det virkelig god mening at spise dét, der vokser helt lokalt.

I det hele taget er det en imponerende grøntsagshave, Casper har fået anlagt dér, hvor der bare var græsplæne, da familien flyttede ind sidste sommer.

Nogen særlig erfaring med at dyrke grøntsager havde han ikke. Ikke andet end en køkkenhave på den lillebitte parcelhusgrund, hvor de boede før.

– Egentlig er jeg uddannet lærer, men efterhånden syntes jeg, at jeg brugte alt for meget tid på papirarbejde. Der skulle simpelt hen ske noget andet, fortalte han.

– I den periode begyndte jeg at følge Økotopen. En fyr, der var forsikringssælger, men som sagde sit job op og nu lever af en stor køkkenhave ovre i Vestjylland.

– Hvis en forsikringssælger kan det dér, kan jeg også, tænkte jeg. Og så kastede jeg mig egentlig bare ud i det, smilede Casper på vej ind i sin polytunnel efter tomater.

Meget mere mikrogrønt

Noget, Casper har stor succes med, er mikrogrønt. Ærte-, radise- og solsikkeskud, som han har stående under vækstlys indenfor.

– Lige nu har jeg 50 bakker med mikrogrønt, men jeg pønser på at udvide til over 200, for det er så populært, at jeg slet ikke kan følge med.

– Det er en rigtig superfood. Faktisk er der 10 gange så mange næringsstoffer og antioxidanter i radiseskud, end hvis du bare spiser radisen, forklarede han.

Skulle I få lyst til at hoppe med på trenden, er Byens Gårdbutik i Svendborg et godt sted at kigge.

Casper har hverken en hjemmeside eller Facebookside, men I kan følge Alpehave Grønt på Instagram.

Gårdbutik med billigt vildtkød

Fortsætter I hele vejen ned ad Alpevej, finder I en rigtig fin gårdbutik med vildtkød nede i nr. 4. Der er åbent alle dage fra kl. 8 til 20.

Måske er I heldige at møde Jesper, der som vildtslagter leverer kød til blandt andet Noma i København, Resumé i Svendborg og Generalen på Langeland.

Men faktisk er det sådan, at det er en gårdbutik med selvbetjening – og det er jo helt fantastisk, at dét kan lade sig gøre 🙏

Her finder I alt fra hakket vildtkød, grill- og spegepølser af dådyr, Deer Jerky og køller af sommerbuk til hele harer og fileter af gråand, krikand og fasan.

Og som Jesper sagde, giver det på alle måder god mening at spise kød fra dyr, der har gået ude i den fri natur og spist lige dét, de ville.

Priserne er endda rimelige, synes jeg. For eksempel står en mørbrad af dådyr til 85 kroner, og hakket vildtkød koster 35 kroner pr. 500 g.

På hylderne er der også øl fra Svendborgsund Bryghus og vin, der passer godt til vildtkød.

Og nå ja… Så er der jo lige de dér snackpølser, der betyder, at jeg skal tilbage til Alpevej inden længe. De faldt i særdeles god jord hos min teenager herhjemme 😉

Følg Alpevejens Gårdbutik her

Find vej