fbpx

Holder du ferie i Svendborg i år? Her er guiden til den helt perfekte dag i byen

Sejlskibsbroen i Svendborg

1) En stille morgenstund på Svendborg Havn

Start dagen på Sejlskibsbroen, hvor alle de gamle, velbevarede skibe ligger og vugger langs bolværket. Tag kaffen med, og slå jer ned på bænken yderst på broen.

Morgenbrød og kaffe to-go kan I hente hos Lolos Bakery & Bar – hvis I da ikke bliver fristede til at slå jer ned i den hyggelige café, der ligger på Jessens Mole 5A.

Lolos i Svendborg
Foto: Lolos Bakery & Bar

I juli måned er det også muligt at købe morgenbrød – og byens bedste croissanter – fra Leanders mikrobageri, der har en salgsvogn stående på kajen kl. 7.30 til 10.

Brødvogn
Foto: Leanders

2) Prøv den nye rute med veteranfærgen Helge

Næste år fylder den fine, lille færge 100 år, men det er heldigvis aldrig for sent at prøve noget nyt 😊

Derfor sejler MS Helge denne sommer en ny rute, hvor den slår et slag ud under Svendborgsundbroen, inden den vender tilbage til Svendborg havn.

Helge ny rute
Foto: Svendborg Havn

En rundtur tager lige knap to timer – medmindre I hopper af og på undervejs. Det kan I gøre lige som det passer jer, og det er en fantastisk måde at komme rundt på.

Stå for eksempel af i Troense og gå en tur i den gamle skipperby. Eller hop af i Christiansminde og tag på stranden, indtil færgen kommer forbi næste gang.

MS Helge Svendborg
Annonce, Svendborg Havn

I kan selvfølgelig også blive om bord, tage madkurven med og bare nyde udsigten på Sundet. Både kolde og varme drikke kan købes om bord.

Se mere her

3) Gå på opdagelse på Frederiksø

Lige dér, hvor veteranfærgen Helge lægger til på Svendborg havn, går broen over til Frederiksø. Her er der blevet bygget træ- og stålskibe i over 100 år.

Nogle af skibsværfterne ligger der stadig, men i dag er der fiskebar i det gamle portnerhus, hvor værftsarbejderne engang stemplede ind og ud.

Overalt i de gamle værftsbygninger er der flyttet nye lejere ind. Her er musikstudier og museer, åbent keramikværksted og klatrehal, gøgl, gallerier og gratisbutik.

Her er dansefester og strandbar, arbejdende værksteder og forskellige fællesskaber, hvor der bliver nørdet med alt fra cykler og maritime håndværk til pizzabagning og ølbrygning.

Faktisk sker der så meget på Frederiksø, at der hver måned bliver lavet et program over alt dét, der er at opleve på øen.

Følg med i det hele her

Foto: Frederiksø Kunst og Kultur, Jon Spangsvig

4) Lej en cykel og tag en tur ud af byen

Cykeltutten er et af de fællesskaber, der er opstået på Frederiksø. Et socialt værkstedsfællesskab, der blandt meget andet driver Svendborg Cykeludlejning.

Det sker på frivillig basis og er totalt non-profit, for alt overskud går til Cykeltuttens sociale aktiviteter og værkstedet, hvor gamle cykler bliver sat i stand.

Foto: Svendborg Cykeludlejning

Cyklerne, de lejer ud, stammer dog ikke fra værkstedet. Det er nye cykler, og de har både by- og turcykler, mountainbikes, børnecykler og børnesæder til de helt små. 

Se udvalget her

Skal jeg foreslå én cykeltur, hvor de fleste kan være med, må det blive den smukke tur langs vandet, ud ad Christiansmindestien og over dæmningen til Thurø.

Målet kunne være en picnic ved de gamle fiskerhytter på Gambøt havn, hvor de lokale hobbyfiskere tusser rundt og ordner garn, imens lystsejlerne gør deres både klar.

Fra Svendborg er der fem km, og på vejen kommer I lige forbi den smukke Villa Tårnborg, hvor Galleri DGV viser dansk og udenlandsk samtidskunst i fuldstændig fantastiske rammer.

5) Her er Svendborgs hyggeligste handelsgader

Gennem årene er Svendborg både blevet kåret som Danmarks hyggeligste og flotteste handelsby, så en lille shoppingguide er vel egentlig også på sin plads.

Et godt sted at starte er Korsgade og Brogade, inden I går hele vejen op ad Møllergade, tilbage over Torvet, ned ad Kattesundet til Gerritgade og til højre op ad Vestergade.

Byen er spækket med gode butikker og hyggelige caféer, så det er bare om at gå på opdagelse og finde jeres egne yndlingssteder 😊

Annonce, Guldsmed Tina Gjersen-Sav

6) Tag en sviptur til Drejø eller Skarø

I skal selvfølgelig også ud og opleve Det sydfynske Øhav, imens I er i Svendborg. Færgen til Skarø og Drejø afgår fra færgelejet lige ved broen over til Frederiksø.

Til Skarø tager turen godt en halv time, til Drejø er det fem kvarter.

Jeg har tidligere lavet en guide til de gode steder på Drejø, bl.a. Spiseladen, der er et absolut must, hvis I kommer til øen i løbet af sommeren.

Grafik: Spiseladen

I 2023 tyvstarter de deres sæson d. 24.-27. juni, og ellers åbner de ladeportene til frokost alle dage fra 4. juli til 11. august, undtagen mandage.

Fredag aften plejer der desuden at være en middag, hvor øboer og feriegæster blander sig ved langbordene i den hyggelige lade. Det håber jeg, at de gentager i år.

Følg med her

På Skarø er det Café Sommersild, der står for den gode mad. Både morgenmad, frokost og aftensmad, som I kan nyde under parasollerne i haven.

Tit er der varmrøget, færøsk laks og pil-selv rejer fra egen røgeovn – eller stenovnsbagte pizzaer og fade med salater, der er hentet direkte fra køkkenhaven.

Andre gange er der grillet lammekølle, charcuteri og sandwich med pulled lamb eller fennikelpølse. Alt sammen af lam fra egen avl og virkelig veltillavet.

Foto: Café Sommersild

Caféen er åben fra 24. juni til 13. august, og flere gange i løbet af sommeren er der gratis eftermiddagskoncerter – for det meste folk og jazz.

Følg med her

Fra Café Sommersild er der kun et par minutters gang hen til gården, hvor den berømte Skarø Is bliver produceret, så det er helt oplagt at tage desserten dér.

Foto: Skarø Is

Skarø Is bliver sødet med sukkertang og saft fra øens birketræer, og i iscaféen inde i gårdhaven kan I smage den helt frisklavet.

Se mere her

7) Tag på éndagstur til Ærø

Fem kvarter tager det med færgen fra Svendborg, der afgår fra Havnepladsen 2, lige ved det rød- og gulstribede pakhus.

Den smukke tur gennem øhavet er i sig selv en oplevelse – særligt hvis I sætter jer op på soldækket.

I Ærøskøbing inviterer de hyggelige, brostensbelagte gader til at gå på opdagelse i byens små butikker. Her er fem varme anbefalinger:

1) Søstærk, Vestergade 48 – bittelille, stemningsfyldt butik fyldt med lækre papirvarer, skrivegrej, notesbøger og eget hustrykkeri på fine, gamle trykpresser.

2) Donna & Miss Daisy, Søndergade 28 – en overdådig butik for alle, der godt kan lide at skille sig ud med lidt ekstra bling-bling eller en kulørt kjole.

3) Blåbær Gårdbutik, Pilebækken 22 – livstilsbutik med bæredygtig boligindretning, havegrej, egne kælegrise og snart også et spisehus med café i en af længerne.

4) Blandede Bolcher, Søndergade 20 – en labyrintisk legetøjsbutik med tingeltangel og trælegetøj i god kvalitet fra gulv til loft (men hverken hjemme- eller Facebookside).

5) Den gamle Købmandsgaard, Torvet 5 – hvor alle øens specialiteter er samlet, så selvfølgelig er det også kaffe fra det lokale risteri, de serverer i den hyggelige café.

Er I ikke så meget til shopping, så tag badetøjet med i stedet og start dagen hos Ærø Ismageri, der laver håndlavet is lige ved færgelejet i Ærøskøbing.

Prøv en ’Ærø Special’ med valnød og karamelliseret ahornsirup, inden I fortsætter til Vesterstrand, hvor de berømte badehuse ligger, og vandet er lavt og børnevenligt.

8) To yndlingssteder med aftensol

Foto: Kammerateriet

Kommer I tilbage til Svendborg med den sene eftermiddagsfærge, er Kammerateriets strandbar et godt sted at nyde dagens sidste sol og en iskold øl.

Kun overgået af naturområdet Skansen på Tåsinge, der ligger lige ovre på den anden side af Sundet.

Tag turen over Svendborgsundbroen, nyd udsigten fra 43 meters højde og husk at stoppe ved Svendborgsund Bryghus for at købe (Aften)Sol over Sundet.

Det bliver ikke meget bedre, end at sidde på Skansen og kigge ud over vandet, imens solen går ned bag byens tage.

9) Tapas, vin og cocktails på Bar 105

Bar 105 kunne sagtens ligge lidt oppe ad en sidegade i Barcelona. Men den ligger altså i Møllergade 105, og lige nu er det Svendborgs mest hippe bar og spisested.

Foto: 105 bar & køkken

På menuen er der små spansk-inspirerede retter, der kan deles ved bordet, velvalgte vine og cocktails, der kalder på flere.

Et dejlig uformelt sted med søde mennesker bag baren og god musik – særligt om fredagen, hvor skiftende lydværter sørger for lækker lyd fra sofahjørnet.

Følg med her

Foto: 105 bar & køkken

10) Slut dagen med livemusik på Harders

Selvfølgelig skal I også opleve Svendborgs spillevende musikmiljø, så tjek kalenderen på Harders, der tit har spændende, ny musik på plakaten.

Spillestedet ligger i Ribers Gård, Møllergade 36, hvor en gammel hestestald er omdannet til et intimt spillested med plads til max 150 gæster.

Hold også øje med ’Harders Under Himlen’ – seks koncerter her til sommer, hvor bl.a. Katinka Band, Søren Huss og Guldimund spiller ude i den hyggelige gård.

Grafik: Harders