fbpx

20 saunaer lige ned til vandet: Sydfyn og øerne vrimler med vinterbadere

Her mødes morgenmennesker, imens det stadig er mørkt, for at dyppe sig i det iskolde vand og varme sig sammen i en glohed sauna.

Andre hygger sig med at bade efter arbejde, eller når børnene er puttet om aftenen.

Har du lyst til at være med? Så læs med her.

1) Sauna i Rantzausminde

På Rantzausminde Lystbådehavn var der tidligere en meget lille tøndesauna helt ovre i hjørnet ved Østmolen. Men siden har vinterbaderne i Rantzausminde Havbadeforening fået helt anderledes, lækre faciliteter.

300.000 kr. har de skaffet fra fonde og lokale sponsorer, og resultatet er en meget større, arkitekttegnet sauna i stil med de gamle, sortmalede fiskerhuse på havnen.

Den el-opvarmede sauna har plads til ca. 20, og der bliver tændt op 3-4 gange om ugen i vinterhalvåret. Har du lyst til at være med, koster det 200 kr. om året.

Se mere om Rantzausminde Havbadeforening her

2) Sauna på Thurø

Vinterbaderne på Thurø har også fået sig en sauna. Den ligger i Gambøt Lystbådehavn med den smukkeste udsigt til Thurø Bund.

For at benytte saunaen skal du være medlem af Thurø Sejlklub – hvis du da ikke er så heldig at blive inviteret med af én, der er medlem og har årskort til saunaen.

Saunaen er elopvarmet, og et årskort koster 325 kr.

Læs mere om saunaen på Thurø her

3) Sauna lige hvor det passer jer

Hos Havfrue-Sauna på Tåsinge kan I hente en sauna og køre den hjem i haven eller ud langs kysten.

Den er brændefyret, har plads til seks personer – og så står den på en trailer, så den er lige til at sætte bag på bilen.

Se mere om den mobile sauna her

4) Sauna ved Faaborg Havnebad

På Faaborg Havn har saunaen været så populær, at den nu er blevet udbygget til at være næsten dobbelt så stor som førhen.

Foto: Steffen Stamp

Saunaen fungerer sådan, at du kan tænde den døgnet rundt via SMS. Efter 20 minutter er saunaen varm, og så har du fri adgang de næste tre timer. Det er ret smart.

Du kan også blive en del af Faaborgs vinterbadeklub ‘Klintevikingerne’, hvor en del mødes for at morgenbade ved Klinten (uden sauna), og andre bader ved Havnebadet og hygger sig med at gå i sauna bagefter.

Se mere om saunaen ved Faaborg Havnebad her

5) Sauna på Hotel Faaborg Fjord

Foto: Hotel Faaborg Fjord

I det nye wellnessområde på Hotel Faaborg Fjord er der ikke mindre end tre saunaer:

En traditionel udendørs tøndesauna, som du kan kombinere med et dyp i fjorden eller i den opvarmede infinity pool.

En biosauna, der har en højere luftfugtighed og en mildere varme end den traditionelle sauna.

En saltsauna med saltblokke, der frigiver saltdampe, når de opvarmes. Det skulle efter sigende virke afstressende og samtidig styrke immunforsvar og lunger.

Overnatter du ikke på hotellet, kan du benytte wellnessområdet i op til 5 timer på en DaySpa billet.

Se mere her

6) Sauna ved Millinge Klint

Ti minutter i bil fra Faaborg, lige syd for Falsled, ligger Shelterpladsen ved Millinge Klint. Der er syv forskelige shelters, et bålhus, toilet – og en brændefyret sauna.

Foto: Bookenshelter.dk

Saunaen ligger lige ved trappen ned til vandet, hvor der også er en badebro.

Du booker den på bookenshelter.dk, hvor du får en kode til at låse saunaen op. Prisen er 150 kr. – og så følger der to sække brænde med.

Se mere om saunaen ved Millinge Klint her

7) Sauna på Avernakø

Foto: Avernakø Sauna

På Avernakø fik de i 2021 en brændefyret, mobil sauna, der er gratis at booke for øens beboere.

Alle andre betaler beskedne 100 kr. for den første time og derefter 50 kr. pr. time.

Øv altså! Nu er det kun muligt at booke saunaen, hvis du bor på øen 😳

Følg siden her, hvis du overvejer at flytte til Avernakø

8) Sauna ved Ulbølle

Midt mellem Svendborg og Faaborg ligger Ulbølle, hvor en flok foretagsomme mennesker er gået sammen om Søren Bild Sauna og Vinterbaderforening.

Foto: Thorkil Fonnesbech

Søren Bilds Strand ligger et par kilometer syd for Ulbølle, og her skiftes medlemmerne til at tænde op i den brændefyrede sauna.

I flere år har der også været tradition for et Nytårsbad, hvor der bliver tændt op i saunaen og sørget for ingefærshots til de badende.

Det koster 200 kroner om året pr. person at være med i foreningen, og som medlem er det også muligt at benytte saunaen til private optændinger.

Se mere om Søren Bild Sauna og Vinterbaderforening

9) Sauna ved Jørbæk strand på Ærø

På Ærø har Ærø Saunaforening tidligere haft deres brændefyrede sauna stående på Vester Strand i Ærøskøbing, ikke langt fra de berømte badehuse.

Men da der kom en flot, ny sauna inde på havnen i Ærøskøbing, gav det bedre mening at flytte den mobile sauna til et andet sted på øen.

Foto: Linda Larsen

Valget faldt på Jørbæk strand oppe ved Søby, som mange lokale regner for at være en af øens bedste badestrande.

Ærø Saunaforening har en Facebookgruppe, hvor medlemmerne kan følge med i, hvornår der bliver tændt op, og om der måske endda er saunagus på programmet.

Se mere om Ærø Saunaforening her

10) Sauna ved Kalkovnen i Ærøskøbing

Foto: Ærøske Vinterbadere

Igennem rigtig mange år er en flok vinterbadere mødtes hver morgen kl. 7.30 ved det hvidkalkede kogehus på havnen i Ærøskøbing.

Og i næsten lige så mange år har de kæmpet for at rejse penge til at renovere havnens gamle, gulkalkede benzinhus – det såkaldte BP hus.

Nu er det endelig lykkedes, og i februar 2022 kunne de endelig indviedet nye omklædningsrum med toilet, bad – og en dejlig stor sauna.

Se mere om De Ærøske Vinterbadere

11) Sauna ved Eriks Hale i Marstal

Uden for sæsonen og på dage uden bookninger er det muligt at leje en sauna fra Teglværkspladsen til privat brug. Den står på stranden ved Eriks Hale, så I kan smide jer direkte ud i bølgerne, når I er godt gennemvarme.

Foto: Ærø Kajak&SUP

Der er plads til 8-10 personer i saunaen og lejen er inklusiv brænde, men I skal selv sørge for at tænde op.

Se mere om Teglværkspladsens sauna her

12) Sauna på Skarø

På Skarø bor Gitte Loftlund, der driver Café Sommersild. Hun er fuld af initiativ, så selvfølgelig har hun også en saunavogn i vandkanten, som gæster på øen kan leje.

Der er plads til seks personer i Cafe Sommersild Saunavogn, og i vintermørket er der stearinlys i saunaen og lygter på stranden, der viser vej til vandet.

En saunaoplevelse hos Gitte inkluderer optænding og brænde, lån af badehåndklæder og badesko, kildevand, varm te og lidt snacks.

Se mere om saunavognen på Skarø her

13) Sauna ved Christiansminde i Svendborg

Christiansminde Sauna- og Vinterbadeklub har en el-opvarmet sauna stående på det grønne område ved Christiansminde Strand, ikke langt fra badebroen.

Der bliver tændt op i saunaen hver dag, og du behøver ikke at bo i Christiansminde for at være medlem.

Det koster 400 kr. for et livsvarigt medlemskab og derefter 300 kr. om året for et nøglekort. Det giver dig adgang til saunaen, og som medlem er du velkommen til at tage en gæst med for 30 kroner.

Se mere om Christiansminde Sauna- og Vinterbadeklub her

14) Badedyrenes sauna i Svendborg

En af de ældste vinterbadeforeninger i Svendborg er Badedyrene, der har en el-opvarmet sauna lige ved siden af Svendborg Kajakklub. Den ligner mest af alt et lille kolonihavehus.

Den lille sandstrand, der ligger mellem saunaen og den runde lystbådehavn, er et godt sted at bade året rundt – også når der ikke er tændt op i saunaen.

Se mere om Svendborg Badedyr her

15) Sauna i Troense på Tåsinge

På havnen i Troense ligger Dampskibsbadet ude på broen, hvor sundfærgen Helge lægger til om sommeren.

Saunaen er el-opvarmet og indrettet i et lille træhus magen til de skure, der stod på broen, dengang de store dampskibe lagde til i Troense.

Saunaen drives af række lokale beboere, der fik idéen og rejste midlerne, fordi de gerne ville bade sammen hele året.

Her kan du anmode om at blive medlem af Dampskibsbadet

16) Gymnastikhusets sauna på Tåsinge

Gymnastikhusets sauna ligger strengt taget ikke lige i vandkanten, men et par hundrede meter derfra. Når jeg alligevel tager den med, er det fordi den er en del af stedets fuldstændig fantastiske wellness-arrangementer.

Saunagus, havbad, styrketræning ude i landskabet, dampbad og flydeterapi i varmtvandsbassin er bare nogle af de måder, du kan forkæle dig selv på, når du besøger Gymnastikhuset på Tåsinge.

Her kan du se, hvad der er på programmet lige nu

17) Mobil sauna på Langeland

På Langeland triller Sauna Langeland ud og arrangerer optændinger og saunagus langs kysten – fra Lohals i nord til Bagenkop i syd.

Saunagus er, når vand og æteriske olier hældes på ovnens varme sten, så der dannes damp i saunaen. Olierne kan have forskellige virkninger, for eksempel opkvikkende, afslappende eller luftrensende.

Gusmesteren sørger for at fordele dampen, så gusen med de æteriske olier spredes i hele rummet.

Mobil sauna på Langelans

Tit består et saunagus af flere sessioner på cirka 10-15 minutter med pauser ind imellem, hvor deltagerne kan køle sig af med en dukkert.

Hold øje med det næste arrangement her

18) Sauna i Bagenkop på Langeland

Foto: BIF-Vikings

I Bagenkop fik Vinterbaderne ‘BIF-Vikings deres egen sauna i efteråret 2021. Selvfølgelig i havnens karakteristiske rød-hvide farver.

Sammen med omklædningsrum og nye badetrapper, der skal sikre vinterbaderne gode badeforhold, var saunaen en del af et nyt ‘Vinterbadepunkt’.

Men den var desværre også elopvarmet, så med de stigende elpriser, har foreningen besluttet ikke at tænde den i 2022/23, og fremtiden for saunaen er i skrivende stund uafklaret.

Følg med hos vinterbaderne i Bagenkop her

19) Sauna i Lohals på Langeland

I Lohals behøver du ikke være medlem af en forening for at bruge saunaen på havnen. Den fungerer sådan, at du trækker poletter i en automat ovre ved Havnekontoret.

En polet koster 10 kr. – og så er der varme i saunaen i 8 minutter. Har den ikke lige været i brug, går de første 2-3 poletter med at varme den op. Til gengæld er den så dejlig varm.

Imens er der god tid til at tage en dukkert lige nedenfor saunaen, hvor der er både badetrappe og udendørsbruser.

Varmen i saunaen holder til gengæld længe efter, at ovnen slukker igen. Alt i alt brugte vi 4 poletter og nåede ned og bade tre gange ind imellem turene i saunaen. Meget, meget lækkert 😊

Se mere om saunaen i Lohals her

20) Sauna på Strynø

På Strynø har Lone Anesen en mobil, brændefyret sauna, som hele øen har glæde af om vinteren.

Med jævne mellemrum går der besked ud til resten af øen om, at NU tændes der op i saunaen. På den måde er den blevet et hyggeligt samlingspunkt, der kan flyttes rundt på øen alt efter behov.

Nogle gange står den i Anes egen have, andre gange bliver den trillet ned på havnen eller et sted langs kysten, hvor strynboerne kan mødes og varme sig efter en kold dukkert.

Her kan du se, hvornår der bliver tændt op i saunaen på Strynø

Alle saunaer i vandkanten

(Zoom gerne ind på kortet)