fbpx

Sensommertur til en af mine absolutte yndlingsøer i Det sydfynske Øhav

De kan et eller andet derovre på Avernakø.

Som for eksempel at banke en musikfestival op, der er så populær, at billetterne bliver revet væk på under ét minut 😅

Foto: @avernax

I mærker det allerede, når I stiger af færgen. For lige dér ved færgelejet ligger Avernakø Havnecafé, og den er lidt ud over det sædvanlige.

Stemningen er hyggelig og uformel, der er god musik på anlægget, fantastisk udsigt over øhavet – og ikke mindst rigtig god mad på menuen.

Avernakø Havnecafé

På denne tur fik jeg hjemmelavet rabarbersaft og en risotto med friske, nybælgede ærter, mascarpone, mynte og godt med ærteskud.

Men I kan også få kulmule, kylling eller en burger med oksekød fra Avernakø. Ingen pølsemix og slatne pomfritter her 😊

Risotto på Avernakø Havecafé

Det er kokken Stephan, der står for menuen. Til dagligt arbejder han som kok i København, men han elsker livet på Avernakø om sommeren.

Sammen med makkeren Oskar og resten af holdet bor han i et hus oppe i byen, og det er som om den gode stemning de ansatte i mellem smitter af på hele caféen.

Ansatte i Havnecaféen

En fast tradition er den årlige havnefest, og selv om der gik ild i færgen sidste år, så de fleste gæster strandede inde i Faaborg, blev der inviteret til fest igen i år.

Nu var det så bare et endnu større set-up – med fire bands på scenen, DJ og cocktails, østers og champagne, tacobar og helstegt pattegris.

Foto: @avernakoehavnecafe

Sidste chance for at opleve Havnecaféen i år er 26. august, men heldigvis regner både Stephan og Oskar stærkt med at vende tilbage i 2023 😊

Følg med her

I øvrigt var det Oskar, der for nogle år siden var med til at drive Café Lyø. Husker I den?

Et fantastisk sted, der excellerede i stenovnsbagt pizza og gin&tonic.

Herhjemme bliver jeg stadig drillet med, at jeg cyklede direkte ind i hækken, da vi ud på natten skulle finde tilbage til shelteret, vi overnattede i 😅

Helt så galt gik det ikke på Avernakø, hvor jeg også havde taget cyklen med. Jeg vil klart anbefale jer at gøre det samme.

Har I ikke mulighed for dét, kan I leje cykler flere steder på øen. Blandt andet ved Havnecaféen, hvor det koster en 50’er pr. dag.

Avernakø er en fantastisk ø at cykle på. Jeg elsker, at den lille vej, der bugter sig langs hele øen, hedder Hovedvejen. Større bliver vejene ikke på Avernakø 😊

Dæmningen til Korshavn

Nye folk i det gamle røgeri

Selv cyklede jeg op gennem Avernak By og videre over dæmningen til Korshavn, hvor jeg havde lavet en aftale med Mara og Steffen på det gamle røgeri.

To passionerede fluefiskere fra Tyskland, der gennem flere år er kommet til Avernakø for at fiske. Begge vant til at ryge fangsten fra deres mange fisketure.

Så når de i deres ferier kørte forbi øens lille røgeri, drømte de mere end én gang om at overtage det. Og pludselig en dag bød muligheden sig.

Korshavn Gl. Røgeri

Siden har de udviklet deres helt egne opskrifter. Blandt andet en måde at marinere sildene i en lage med salt, sennep og laurbær, inden de skal ryges.

Det gør dem særligt saftige og krydrede – især når de bliver røget over elletræ og ikke bare træflis, som mange moderne røgerier bruger.

Også makrellerne får en helt særlig blanding af fem forskellige slags peber og korianderfrø, inden de bliver røget.

Det er blevet så stor en succes, at de hurtigt må melde udsolgt, når de tænder op i røgeovnen.

Denne sommer har det været et par gange om ugen, og det bedste sted at holde øje med åbningsdagene er på Instagram.

Røgeriet ligger på Hovedvejen 81, hvor I også kan købe fluer til kystfiskeri. Dem binder Steffen selv, så de passer præcis til fiskeri langs kysterne på Avernakø 🐟

Fluefiskeri på Korshavn

Da jeg besøgte dem, var de lige kommet hjem med 300 hele makreller, der skulle serveres til frokost på Avernax-festivalen.

Noget af en opgave for det lille røgeri, hvor Mara og Steffen forberedte sig på at rense og ryge makreller hele natten op til.

For selvfølgelig skulle de være friske fra ovnen, når festivalgæsterne fik dem serveret med hjemmebagt rugbrød, rygeost og salat med rødbede, peberrod og dild 😋

Mara og Steffen i Koshavn Gl Røgeri

Hvem der bare havde billet

Avernax er selvfølgelig ikke til at komme udenom, når det handler om alt dét, de har gang i derovre på Avernakø.

Festivalen med landets – måske endda verdens – smukkeste musikscene 🧡

Foto: @urbanistandk

I det hele taget er det en festival med virkelig god stil.

Her får alle festivalgæster deres eget emaljekrus, som de kan få fyldt op med øl og vand, lige så tit de vil. Det er nemlig med i prisen.

Det samme er alle de gode måltider, og opvasken er gæsterne fælles om. På den måde bliver der hverken brugt plastikbægre, paptallerkner eller éngangsbestik.

Alt er 100% non profit, drevet af en blanding af øboere og gode folk udefra, der kommer igen år efter år.

Da jeg var forbi, var et hold frivillige i gang med at bygge strandbaren, og vejrudsigten lovede høj sol hele weekenden.

Hvem der bare kunne blive hængende 😊

Næste gang er det om at sidde klar ved tasterne, når de 600 billetter bliver frigivet 😊

Følg festivalen her

Sensommertur til Avernakø

Den bedste strand på Avernakø

Det spurgte jeg Mara og Steffen om, lige inden jeg cyklede videre fra røgeriet. Og først svarede de stranden nede ved Revkrogen og ved Munke.

Men så tøvede de lidt og sagde: ’Men der er selvfølgelig også den hemmelige. Dén, hvor vi selv kommer.’

Og dét fik mig selvfølgelig til at spidse ører 😊

For er der noget bedre, end at finde ned for enden af den sti, hvor de lokale selv stiller cyklerne for at tage en dukkert?

Sådan et sted er stranden ved Nakke Odde.

I finder den, hvis I cykler 200 m længere ud ad Hovedvejen fra røgeriet og drejer til venstre ad Nakkevej.

Det er en grusvej, som I sagtens kan cykle ad. Ca. 500 m ude er der et lille hjemmelavet skilt, der viser ned mod stranden.

Derfra bugter stien sig op og ned gennem det smukkeste landskab. Så stil eventuelt cyklerne og gå de sidste 100 m ned til sandstranden, hvor der er lavt, klart vand.

Lidt mere besværlig at komme til end stranden nede ved Revkrogen og den ved Munke, hvor Avernax holder til – men så absolut turen værd 🧡

Børnevenlig strand på Avernakø

Ny forhavecafé

Efter min mening er Avernakø og Korshavn nogle af de smukkeste og mest varierede øer i hele øhavet.

Her er det udsigten fra Drejet – den smalle dæmning, der forbinder de to øer.

Kysten på Avernakø

Tilbage på Avernakø kommer I lige igennem Munke, og ud for byens majstang, der bliver rejst hvert år til pinse, ligger Avernakø Gårdbutik.

Den er kendt for de mest fantastiske udskæringer af Herefordkvæg, lam og frilandsgrise af sortbroget dansk landrace.

Men også her er der sket noget nyt i år.

Avernakø Gårdbutik

Det er Ulla og Flemming, der har åbnet en café i deres forhave, hvor de blandt andet serverer kaffe, kage og en frokosttallerken med charcuteri fra gården.

De har åben hver dag, men endnu ved de ikke, hvornår de lukker ned for sæsonen. Så det er en god idé at holde øje med åbningstiderne her.

Tag den smukke bagvej tilbage

Udsigt fra Skallevej

På min allerførste tur til Avernakø cyklede vi bare ad Hovedvejen frem og tilbage over øen. Og syntes at det var fantastisk.

Men det var kun fordi, vi ikke kendte Skallevej – for den er endnu smukkere 😊

Udsigt fra Skallevej

I skal bare dreje fra ved Avernakø Gårdbutik i Munke og følge vejen, så ender I nede i Avernak By, præcis som hvis I havde taget Hovedvejen.

Skallevej er en lille smule længere, til gengæld er naturen storslået, og her i august bugner det med brombær langs vejen.

Så tag gerne en bøtte med i tasken og find opskriften på Øhavets brombærsyltetøj frem, når I kommer hjem 😊

Nyt mikrobryggeri på øen

Lige dér, hvor Skallevej igen møder Hovedvejen nede i Avernak By, åbner der i øvrigt snart et mikrobryggeri i en gammel traktorgarage.

Det er Anna og Gustav, endnu et tilflytterpar, der er i fuld gang med at indrette stedet.

Endnu er der ikke meget at se, men planen er, at der også kommer til at være en lille café, der holder åbent hele året.

Så vidt jeg ved, har Gustav vundet flere konkurrencer som håndbrygger, så det bliver værd at holde øje med 🧡

Færgen til Avernakø

Vær opmærksom på, at det tager enten 30 minutter eller en time og 10 minutter at sejle med færgen mellem Faaborg og Avernakø.

På en del af afgangene skal den nemlig lige forbi Lyø på vejen.
Se fartplan og priser her

Lyø

Find de gode steder på Avernakø