fbpx

Mine fem bedste tips til dig, der gerne vil opleve Sydfyn og øerne til fods

Her får du et smart værktøj til at planlægge din helt egne ture. Både de korte og de lange, hvor du overnatter undervejs.  

Du får en helt ny vandreguide til Ærø og en varm anbefaling af en virkelig velskrevet vandreblog med tips og tricks til hele Øhavsstien.

Der er også tre gode Facebookgrupper, hvis du savner nogen at vandre med …og meget, meget mere.

Læs med her og bliv klar til helt nye vandreeventyr i 2022 😊

Vandreture på Sydfyn og øerne

1) Alt på ét kort: Vandreplanen.dk

Første tip er måske lidt nørdet. Det er til dig, der gerne vil planlægge dine helt egne ture, men som savner det rigtige værktøj.

Her er Vandreplanen.dk virkelig smart. Det er i al sin enkelthed et kort, hvor du kan zoome ind og finde alt dét, du har brug for undervejs.

Her har jeg valgt nordspidsen af Langeland og søgt efter vandreruter, teltpladser, vandposter, toiletter og købmandsbutikker.

Vandreplanen.dk

Og pling! Så er det hele samlet på ét kort. 3 korte vandreruter, markeret med lilla, 3 offentlige toiletter, 2 teltpladser, en købmandsbutik og en vandpost – bare i dét lille område.

Foruden to længere ruter: Den orange er en lille bid af Langeland Rundt langs kysten (139 km i alt), og den gule er den 220 km lange Øhavssti, der slutter i Lohals.

Kortet er gratis og meget nemt at bruge. Når du har zoomet ind på det område, du vil vandre i, trykker du bare på ikonet øverst til højre.

Vandreplanen.dk

Så foldes menuen ud, så du kan krydse af ved ’Ruter’ og alle de faciliteter, du gerne vil finde undervejs på turen.

Se, hvor på ruten du befinder dig

Alt dét kan du gøre hjemmefra, og når du er taget afsted, kan du bruge kortet til at se, hvor på ruten du befinder dig.

Det gør du ved at trykke på det lille ’sigtekorn’ til venstre. Så dukker der en blå ring op på kortet, der markerer din position.

Vandreplanen.dk

Guide til de tissetrængende

’Kan du ikke lave en oversigt over alle offentlige toiletter på Sydfyn og øerne?’ spurgte en sød læser mig for noget tid siden.

’Der er ikke mange af dem, og de ligger ofte lidt skjult’, skrev hun i en mail. Og som altid røg idéen direkte ind i min bugnende idébank.

Men oversigten findes faktisk allerede. For se lige, hvad der sker, når du glemmer alt om vandreruter og bare søger efter offentlige toiletter på Vandreplanen.dk:

Offentlige toiletter på Sydfyn

Pling! Massevis af toiletter – og der dukker mange flere op, når du zoomer endnu mere ind på kortet. Smart, ikk’?

Stor tak til Kim, der på helt eget initiativ har skabt en virkelig velfungerende platform. Til glæde for os alle – ikke kun dem, der vandrer 😅

Se Vandreplanen.dk her

2) Frie Fodspor

Frie Fodspor
Foto: Frie Fodspor

Min næste anbefaling er at følge vandrebloggen ’Frie Fodspor’, hvor Marie og Torben blandt andet har lavet en rigtig fin guide til vandring på Øhavsstien.

De har gået hele den 220 km lange rute, og undervejs har de samlet alle deres bedste tips og tricks til både overnatning, indkøb og transfer undervejs.

Frie Fodspor på Sydfyn og øerne
Foto: Frie Fodspor

De prioriterer at pakke let og sove i en god seng hver nat. Derfor overnatter de hverken i telt eller shelter, når de vandrer.

Til gengæld deler de deres (gode og dårlige) erfaringer med både B&B, vandrehjem og hyggelige campinghytter undervejs på ruten.

Se deres guide til Øhavsstien her

Fine vandremærker til rygsækken

Øhavsstien mærkat til rygsækken
Foto: Frie Fodspor

De to har faktisk også en lille webshop med lidt vandregrej og ikke mindst nogle fine Øhavssti-mærker, der er lige til at sy på rygsækken.

Find dem her

3) Ny Ærø-guide: Hikeaeroe.dk

Britiske John Maloney har en lang karriere som pilot i Royal Air Force bag sig, men de sidste 14 år har han boet på Ærø med sin kone og to sønner.

Hikeaeroe vandreguide
Foto: Camille Jørvad på Hikeaeroe.dk

Under Corona-nedlukningerne blev han ligesom så mange andre bidt af at vandre, og det er der kommet en helt ny vandreguide til Ærø ud af.

Den er meget nem at bruge. Du vælger bare ’Trails’ i topmenuen og derefter, hvilken af ruterne du vil gå. Her har jeg valgt vandreturen ved Voderup Klint.

Vandring vedd Voderup Kilnt på Ærø

Trykker du på den grønne ’Guide’-knap, bliver du ledt over i den gratis app AllTrails, hvor John har lagt alle ruterne ind, så du nemt kan følge hans spor via gps.

Men det bedste er, at han har gjort sig den ulejlighed at spække alle ruterne med spændende insiderviden og beskrivelser af alt dét, du kommer forbi.

Det er alle de gule prikker på kortet:

Vandring ved Voderup Klint

Derudover har han fået den ærøske fotograf Camille Jørvad til at ledsage alle ruterne med smukke landskabsbilleder.

Med andre ord: En total deluxe udgave af de ruter, du ellers finder på AllTrails – men indtil videre kun på engelsk.

Se hikeaeroe.dk her

4) To utrættelige ildsjæle på Langeland

Jette Purup og Jesper Ansbæk er to langelandske ildsjæle, der brænder for at vandre – og for at få os andre med ud på stierne.

29 vandreruter på Langeland

De har blandt meget andet taget initiativ til et vandrekort, der giver et rigtig godt overblik over 29 forskellige ture på Langeland, Strynø og Siø.

Ruterne strækker sig fra et par km og helt op til den 139 km lange tur langs kysten, som de to kortlagde og udgav i bogform for nogle år siden.

Kortet er trykt på lækkert, vandfast papir og kan købes på Turistbureauet i Rudkøbing eller i webshoppen her.

Vandring på Langeland
Foto: Jesper Ansbæk

De to har også haft en finger med i spillet i det omfattende vandretema, der ligger på Langeland.dk, hvor de anbefaler seks ture i de langelandske skove.

Øhavsstien i små bidder

Et andet sted på siden er Øhavsstien blevet inddelt i små bidder på 5 -13 km, og der er lavet meget fine beskrivelser af alt dét, du kommer forbi på de enkelte ruter.

Vandreture på Langeland

Brug Geoapp’en til at finde vej

Kortet på disse sider kan til gengæld ikke bruges til at gå efter. Her kan du i stedet bruge app’en ‘Geopark Det Sydsfynske Øhav’, hvor Øhavsstien er lagt ind med gps.

Jeg tror ikke, at app’en er helt færdigudviklet, for den mangler stadig en hel del på brugervenlighed og indhold.

Men hvis du bliver i tvivl om, hvilken vej, du skal gå, kan du swipe, vælge ’Vandring’ og derefter den bid af Øhavsstien, du er interesseret i:

Geopark App

Til sidst trykker du på kortet, så det folder sig ud – og dér kan du se dig selv som en lille blå prik ude på ruten. Det fungerer langt bedre end de trykte kort, der findes.

Til gengæld er beskrivelserne på Langeland.dk langt bedre end dem i Geopark-app’en. Så hvis du har begge sider åbne, kan du skifte mellem dem undervejs.

Download den gratis Geopark app her til Apple
– og her til Android

5) Gode vandregrupper

Sydfynske Vandringer
Foto: Sydfynske vandringer

Facebook er et andet godt sted at lede, hvis du savner inspiration til vandreture – eller måske nogen at gå sammen med på Sydfyn og øerne.

Her kommer tre bud på Facebook-grupper, der er åbne for alle:

Sydfynske vandringer

Sydfynske vandringer er en Facebook-gruppe, hvor medlemmerne arrangerer ture for hinanden. Alle kan arrangere en tur, og alle er velkomne på turene.

Som tur-arrangør er det dig, der bestemmer, hvornår turen skal være, hvor lang den skal være – og hvor på Sydfyn og øerne den skal gå hen.

Se mere her

Langelands Stivenner
Foto: Langelands Stivenner

Langelands Stivenner

Langelands Stivenner er en forening, hvor det koster et mindre årligt kontingent at være med. Og ja: Jette og Jesper fra før er nogle af hovedkræfterne 😉

Året igennem arrangerer de en række ture, hvor alle stivenner er velkomne.

I Facebookgruppen deler stivennerne desuden deres oplevelser med at vandre, ride og cykle på Langeland og Strynø.

Se mere her

Øhavsstien Vandringer Michael Bo Rasmussen
Foto: Michael Bo Rasmussen på Øhavsstien Vandringer

Øhavsstien Vandringer

I denne Facebookgruppe inspirerer medlemmerne hinanden til at tage ud og opleve Øhavsstien.

Dels ved at lægge smukke fotos op og dels ved at dele oplevelser og gode tips ude fra de forskellige etaper på ruten.

Se mere her

Vandring på Sydfyn og øerne

Rigtig god fornøjelse ude på stierne 🧡