fbpx

Fem dygtige keramikere med værksteder, du kan besøge på Sydfyn og øerne

Her får du en lille guide til fem keramikværksteder på Sydfyn og øerne, der absolut er et besøg værd.

Lone Volder Johnsen Keramik

Skovvej 25, Vester Skerninge
lonevolderjohnsen.dk

Min svigermor er faldet pladask for Lone Volders kopper, så når hun besøger os på Sydfyn, skal vi som regel et smut forbi værkstedet og supplere samlingen.

Jeg tager hellere end gerne turen derud, for Lone Volders gård ligger i de smukkeste omgivelser, og selve værkstedet og butikken er virkelig et besøg værd.

Du mærker det allerede, når du triller ind på gårdspladsen, hvor hendes store, flotte krukker står og pynter.

Alt er så gennemført og fint lavet. Selv murværket i haven og den fantastiske skorsten inde i værkstedet har hun selv stået for.

Stilen er kulørt og let genkendelig. Gennemført i kopper, kander, tallerkner, skåle og tepotter.

Over 30 gange har hun fat i hver enkelt kop, før den er drejet, tørret, har fået hank på, er pudset af, dekoreret, brændt, glaseret og brændt igen.

Du kan følge hele processen i det hyggelige værksted, hvor Lone tit er i fuld sving.

Juul og Streich

Assensvej 279, Millinge
Juulogstreich.dk

Kopperne fra Anne Gerd Juul lærte jeg at kende, da jeg hos gode venner fik serveret the i en fin, hvid porcelænskop.

Snakken gik, men da jeg nåede ned i bunde af koppen, blev jeg alligevel lidt fraværende. For hvad var det, der var i bunden af min kop?

Et fint lille hjerte af farvet glas 💚

Det viste sig at være selve signaturen for Anne Gerd Juuls porcelæn. Opstået ved en tilfældighed, da hun opdagede, hvor fint det farvede glas smeltede sammen med porcelænsleret.

Siden har det grebet om sig, og nu sidder det karakteristiske aftryk i både tallerkner, fade, krus og skåle.

Du kan se hende arbejde i det gamle bindingsværkshus i Millinge ved Faaborg, der de sidste 20 år har dannet rammen om både værksted og butik.

En hel del af hendes tid går med særlige bestillingsopgaver. Alt fra store fade, der skal bruges på restauranter i Odense, til meget personlige dåbstallerkner.

Anne Gerds mand, Philip Streich, er også keramiker. Han laver store skulpturer, som du kan se i haven bag værkstedet eller i galleriet på førstesalen.

Potteriet

Stoensevej 17, Tranekær
potteriet.com

Potteriet på Nordlangeland er også et besøg værd. ”Arrh…er det ikke lidt langt at køre – helt til Nordlangeland”, tænker du måske. Jeg kan bare sige: Det er turen værd.

På vejen kommer du gennem den hyggelige Tranekær by og forbi Tranekær Slot og Slotsmøllen, der ligger i de mest fantastiske omgivelser.

Gør en tur ud af det. Gør holdt undervejs. Jeg lover dig, at turen i sig selv er en oplevelse 😊

Potteriet er et godt navn til værkstedet og butikken, som Jannie Nielsen og Esben Langkilde har indrettet i den gamle staldbygning, der hører til deres hus.

De er begge uddannede pottemagere, og du kan virkelig se, at de kan deres håndværk. Alt, hvad de laver, er drejet op i enten stentøj eller porcelæn, og stilen er gennemført, fin og enkel.

Ud over skåle, vaser, kopper, fade og tallerkner, laver de virkelig fine brugsgenstande som dørslag og marmeladetragte i porcelæn.

Værkstedet ligger i åben forbindelse med butikken, så du kan se de to pottemagere arbejde. De lever begge af keramikken, og derfor har Potteriet åbent året rundt.

Simon Maltha Keramik

Svartledvej 11, Faaborg
maltha-keramik.dk

I Katterød udenfor Faaborg finder du keramiker Simon Maltha, der former de mest fantastiske dyr i stentøjsler.

Okser med måbende blikke, næsehorn i fuldt firspring, brovtende bukke og vildsvin med vidtåbne gab.

Allerhelst laver han dyr med tænder og horn, der kan stå i kontrast til deres store, runde rumper.

Pupillerne bliver placeret med største præcision, for øjnene skal have det helt rigtige, skælmske blik.

Da jeg kommer forbi værkstedet, er han i fuld gang med sin egen fortolkning af istidens mammutter. De har deres eget liv.

Snablerne, han formede dagen før, har snoet sig i løbet af natten. Derfor starter han dagen med at dreje dem på plads igen, så udtrykket bliver helt rigtigt.

Overalt ligger den underspillede humor og lurer.

Figurerne bliver både drejet og modelleret op, og når de er brændt og glaseret, får de en sidste rakubrænding.

Det får zebraen til at se ud, som om den lige har rullet sig i støvet på savannen, og på en elefant efterlader en smule savsmuld fra brændingen spændende blå nister i overfladen.

Ikke to dyr er ens, og i den lille butik, der ligger i forlængelse af stuehuset, kan du se et fint udvalg af Simon Malthas arbejde.

For det meste finder du ham i værkstedet, men ring gerne i forvejen.

Ulla Sonne Keramik

Sankt Peder Stræde 7, Svendborg
Ullasonne.dk

Ulla Sonnes butik og værksted ligger i en hyggelig gårdhave midt i Svendborg. Hun er en keramiker i konstant udvikling. I de seneste år har hun været optaget af at arbejde med porcelæn, der brændes i store brændefyrede ovne.

Inspirationen henter hun på dykkerture rundt om i verden. Overalt går det undersøiske landskab af søpindsvin, krogede koraller og konkylier igen i hendes keramik.

Brændefyringen giver glasuren den helt rigtige grove struktur, der ligner aflejringer fra havets bund. Andre steder er porcelænet så tyndt som fine skaller, der lader lyset skinne igennem.

I hendes højbrændte lertøj leger hun både med funktion og æstetik. Når den lille frø sidder på hanken, er det ikke kun fordi den er finurlig. Den gør også kanden bedre at holde på, når du hælder af den – og smukkere at se på, hvis du lader den stå og pynte.

På en syltetøjskrukke gør en fin frøstand låget lettere at løfte, og vender du et smukt søpindsvin om, har det pludselig forvandlet sig til en lille skål.

Alt, hvad Ulla Sonne giver sig i kast med, er så gennemtænkt og smukt udført, at det altid er en oplevelse at besøge hendes lille butik i hjertet af Svendborg.

Hendes værksted ligger lige bag butikken, så hvis hun ikke har travlt med udstillinger rundt om i landet, kan du være heldig at se hende sidde og arbejde.

Her finder du de fem keramikere