Lige siden kåringen af de bedste fastelavnsboller på Sydfyn og øerne, er jeg jævnligt blevet spurgt om, hvornår jeg laver sådan en test igen.
Så det gør jeg nu!
I anledningen af Brunsvigerens Dag har det yderst kompetente smagspanel været samlet endnu engang.
Denne gang lød opgaven på at kåre ’Byens bedste brunner’ her i vores egen by: Svendborg.
Og dét er grunden til, at det blev en blindtest. For det kunne jo godt være, at vi allerede havde en favoritbager i byen 😅
Der blev givet 1-5 hjerter, og lad mig bare sige det sådan: Vi blev overraskede!
Wendorff
Vestergade 165, Svendborg og
Svendborgvej 92, Faaborg
Testens store skuffelse viste sig nemlig at være brunsvigeren fra Wendorff, der jo ellers er kendt for sit gode bagværk.
Men denne brunsviger var altså en ommer. For det første fordi fyldet lå som et centimetertykt, bastant lag på hele brunsvigeren.
Derudover var der alt for meget smør i den massive remonce. Der lå ligefrem striber af ren, størknet smør på toppen.
Det gjorde også, at den gode, mørke smag af rørsukkersirup fra farinen fuldstændig druknede i smør.
Nej, den var virkelig ikke god. Heller ikke selve kagedejen. Den var hverken luftig eller lækker, men snarere klæg – og så var den alt for salt.
Av, av, av! Sikken en skuffelse fra et af de bagerier, der ellers regnes for et af byens bedste.
Pris: 19 kr. stykket
Vindeby Bageri
Kystvej 1, Svendborg
Brunsvigeren fra Vindeby Bageren var helt anderledes, men kun lidt bedre.
Her smagte farinfyldet af mere, men til gengæld var bunden så tynd, at den var bagt alt for tør.
’Den smager mest af et lidt tørt stykke franskbrød med farinfyld på’ lød den hårde dom.
Alt i alt en lidt kedelig brunsviger, der kun kunne svinge sig op på 2 hjerter.
Pris: 14 kr. stykket
Thurø Bageri
Struwestræde 3, Thurø og
Brogade 29, Svendborg
Den næste brunsviger viste sig også at være meget tør. Faktisk virkede det som om, den havde stået lidt for længe, selv om den blev købt midt på dagen.
Egentlig smagte farinfyldet godt, men det skal jo helst gå i forbindelse med en luftig og lækker bund. Og den her bund var bare virkelig tør.
Måske er det anderledes, hvis du kommer på Brunsvigerens dag, hvor stykkerne forhåbentlig bliver solgt, inden de bliver tørre.
Men her kunne det kun blive til 3 hjerter.
Pris: 13 kr. stykket
Kvickly City
Gerritsgade 33, Svendborg
I midterfeltet lå også dette stykke brunsviger, der sidenhen viste sig at komme fra Kvickly City.
Her var bunden ikke helt så tør, så den var helt klart mere luftig.
Til gengæld var den lavet af en ret kedelig gærdej, der mest af alt smagte som en franskbrødsdej.
Desuden var vi meget enige om, at der næsten var for meget remonce på. Men det er selvfølgelig en smagssag 😉
Pris: 12 kr. stykket
BRØD
Gerritsgade 18B, Svendborg
Så kom vi til dét, der må være testens mest Insta-venlige brunsviger.
Det viste sig senere, at BRØD selv kalder det en ’brunsviger-snegl’. Og at de er blevet så populære, at de helt har fortrængt den klassiske brunsviger fra hylderne.
Men spørgsmålet er, om det overhovedet er en brunsviger??
Da vi smagte på den, var vi ikke i tvivl. Når remoncen på den måde bliver rullet ind i gærdejen, bliver det bare noget andet.
Den mindede mere om en kanelsnegl end en brunsviger, og den var hverken luftig eller snasket nok.
’Den smager godt – men det er altså ikke rigtig en brunsviger’, lød dommen. Derfor får den ikke mere end 3 hjerter.
Pris: 22,- kroner for et stykke.
Baguette
Møllergade 23, Svendborg
Det økologiske bageri Baguette har en helt særlig signatursmag i deres bagværk, som ikke er til at tage fejl af, når du først har smagt den.
Så her var jeg ikke i tvivl om, hvem der stod bag brunsvigeren. Og den smagte meget anderledes end de andre.
’Det er den, der smager mest hjemmebagt, lige når man får den i munden’, lød det rundt om bordet.
Men desværre endte den med at blive lidt fed i smagen, fordi der var så meget farinfyld i forhold til bunden.
Og så var den ikke luftig nok – snarere lidt flad. Så den endte på 3 hjerter.
Pris: 13,- kr. stykket
FØTEX
Møllergade 92, Svendborg
Her var der til gengæld en brunsviger med luftig bund og en god balance mellem fyldet og bunden.
Fyldet var en fin, blank remonce, der så lækkert ud og smagte rigtig godt igennem.
’Dén er god! Den kan vi godt lide. Det må være en af de bedste!’, lød det fra panelet.
Så stor var overraskelsen, da vi fandt ud af, at den kom fra FØTEX. Og værre endnu:
At butikken ikke længere har sit eget bageri – men får leveret både brød og kager fra Bilkas bageri i Odense 🙈
Dér fik den os, den blindtest!
Pris: 10,- kr. stykket
Kvickly Storcenter
Vestergade 167F, Svendborg
Men det var ikke slut endnu. For vinderen af testen viste sig også at være en helt anden end forventet.
Dén brunsviger, det samlede panel var allermest begejstret for, viste sig nemlig at være fra Kvickly Storcenter 😅
Os, der helst handler hos de små håndværksbagere måtte se os slagne – i hvert fald når det gælder en god brunsviger!
Her var bunden blød og lækker. Ikke det mindste tør, men luftig, og med en virkelig god smag. Og det var her, den for alvor trak fra de andre.
Ingen andre brunsvigere i testen var lavet med en så velsmagende kagedej. Det var alle om bordet enige om.
Derudover havde den en perfekt mængde snask på toppen, der var trængt ned i kagens hulrum på den helt rigtige måde.
Farinfyldet var tilpas karamelliseret, og der var god balance mellem fyld og kagebund, så brunsvigeren blev lige så tilpas svampet, som den skal være.
Egentlig troede jeg, at begge Kvickly-butikker i byen fik leveret brød fra det samme bageri. Men de har åbenbart hver deres.
Og bager de efter samme opskrift, må bageriet i Storcenteret benytte sig af en hemmelig ingrediens. Og det giver jeg gerne 2 kr. mere for.
For lige hvad angår brunsvigere, så giver de altså resten af byens bagere baghjul 😅
Pris: 14 kr. stykket.