Til denne test har jeg været nødt til at indkalde forstærkninger 😊
Hele familien har været inddraget, og sammen har vi smagt os igennem fastelavnsboller fra 11 bagerier på Sydfyn, Ærø og Langeland.
I bedste Bagedyst-stil har vi talt om afbagninger og konsistens. Vi har smagt og vurderet, taget noter og voteret.
Og i sidste ende var vi ikke i tvivl om, hvem der laver de allerbedste fastelavnsboller. Læs med her.
Pastry by Holst & Riess
Hovedgaden 15, Humble
Kontakt
15. januar 2021 åbnede bageriet i Humble med nye ejere, og efter at have smagt deres fastelavnsboller, er der kun ét at sige: Kæmpe tillykke til Humble, Langeland – og alle os andre 😊
Vi har fået endnu en god grund til at tage til Langeland. Og måske kan vi endda lokke husets unge mennesker med – hvis vi lover dem kage…
Hele familien var nemlig enige om, at fastelavnsbollerne fra Pastry by Holst & Riess var testens helt suveræne vindere.
Den ene var en frisk og sprød croissant fyldt med en blød og mørk chokoladeganache, vaniljecreme og fløde.
Den anden var ikke bare en fastelavnsbolle, men en festligt pyntet konditorkage med en frisk smag af hindbær, der gik rent hjem hos alle rundt om bordet.
Bollerne, der koster 25,- kr. stykket, får fem flotte hjerter.
Wendorff
Vestergade 165, Svendborg og
Svendborgvej 92, Faaborg
Kontakt
Wendorff bruger som de eneste også vandbakkelser til deres fastelavnsboller, og vi testede en med kaffe og amaretto.
Vandbakkelsen var helt perfekt, og den lette flødeskum, der var smagt til med kaffe, var rigtig dejlig.
Til gengæld skal du virkelig elske den italienske likør, hvis ikke cremen skal ende med at blive lidt for sød og parfumeret. Vi syntes, at det ville have klædt den med lidt modspil.
I wienerbrødsbollen med hindbær var der derimod en god balance mellem den gode flødecreme og de syrlige hindbær.
Og så kan Wendorff jo bare det dér med at pynte kagerne smukt og festligt. Alt i alt var vi enige om, at deres fastelavnsboller får fire hjerter.
Bollerne koster 29,- kr. stykket
Hos Bageren i Vester Skerninge
Fåborgvej 13, Vester Skerninge
Kontakt
Bollerne fra bageren i Vester Skerninge var en overraskelse. Ved første øjekast virkede de lidt rustikke og uden pynt – blot med en enkelt klat glasur på toppen.
Men da vi først fik smagt på dem, bredte smilene sig hele bordet rundt, for det viste sig, at smagen sad lige i skabet.
Vi testede både dem med nougat og med hindbær, og tricket var det samme. For det første var de rigtig godt bagt, sprøde og lækre – præcis som de skal være.
Kagecremen i midten var også lækker, men dét der for alvor tog kegler, var den flødeskum, der var smagt til med enten nougat eller hindbær. Dén var et hit 😋
Alt i alt gode, gedigne fastelavnsboller. Ikke så mange dikkedarer – bare godt håndværk, der fortjener fire flotte hjerter.
Bollerne koster 22 kr. stykket.
Thurø Bageri
Struwestræde 3, Thurø og
Brogade 29, Svendborg
Kontakt
Hos Thurø Bageri har de boller med Baileyscreme, der viste sig at smage godt af både Baileys og karamel.
Men hvis du virkelig vil have en fastelavnsbolle med det hele, skal du vælge den med dannebrogsflaget, der er fyldt med chokoladetrøffel og flødecreme med chokoladestykker.
Man kunne tro, at det blev for meget, især med det tykke lag glasur på toppen. Men den overraskede positivt hele bordet rundt.
Voldsom? Ja, men på den gode måde, fordi smagene var rigtig godt afstemt. Så en klar anbefaling til de dage, hvor du virkelig har lyst til at gå all-in 😋
Bollerne koster 22 kr. stykket.
Vesterports Bageri
Vestergade 6, Faaborg
Kontakt
Hos Vesterport Bageri i Faaborg hentede vi en bolle med sveske og en med hindbærmousse.
Ja, jeg ved det godt: Hindbær – nu igen. Men de unge mennesker i huset insisterede. Og de havde jo ret: Ud over at hindbær smager skønt, så gjorde det sammenligningen nemmere.
Denne udgave med hindbær var desværre lidt parfumeret i smagen. Nogle kunne lide den, andre ikke. Men alle var enige om, at den lille hjemmelavede flødebolle på toppen trak det hele op.
Dén med sveske gik til gengæld rent hjem hos dem, der kunne lide sveske. Creme, flødeskum og sveske var rigtig godt afstemt i den helt klassiske fastelavnsbolle – nu med guldstøv.
Her blev der virkelig voteret. Men den lille flødebolle med mørk chokolade og et drys af tørrede hindbær på toppen afgjorde sagen. Den hev lige præcis de fire hjerter hjem.
Bollerne koster 25,- kr. stykket.
Finns Bageri
Nørrebro 2, Søby
Kontakt
I Søby på nordspidsen af Ærø ligger Finns Bageri, der laver nogle rigtig udmærkede, sprøde fastelavsboller. Især den med hindbærsyltetøj var god.
’Det er ikke bare sødt i sødt’, lød det fra prøvesmagerne, der syntes, at det hjemmelavede syltetøj supplerede den lækre kagecreme og puddersukkeret på toppen.
Til gengæld var bollen kun med creme en lidt kedelig oplevelse, så den samlede bedømmelse endte på tre hjerter.
Bollerne koster 18,- kr. stykket.
Ærøskøbing Bageri
Vestergade 62, Ærøskøbing
Kontakt
I bageriet i Ærøskøbing var der kun to slags fastelavnsboller tilbage, da færgen lagde til. Så vi smagte solbær med flødeskum og hindbær med creme og flødeskum.
Særligt bollen med solbærsyltetøj var en oplevelse – måske fordi de færreste bagere laver den.
Med sin markante smag af sommer og solbær må den være en klar favorit hos alle, der elsker solbær.
Til gengæld kunne bollen med hindbær ikke rigtig måle sig med de andre i testen, så vi ender på tre hjerter alt i alt.
Pris: 18,- kr. stykket
KonditorBager Stenstrup
Stationsvej 11, Stenstrup
Kontakt
Hos KonditorBageren i Stenstrup laver de fastelavnsboller med pistacie, og det lød jo ellers lovende for os, der ææælsker pistacie.
Desværre viste det sig at være en syntetisk pistaciemasse med så meget sukker, at det knasede mellem tænderne.
Ikke nogen rar fornemmelse, blev hele testpanelet hurtigt enige om, og flere var nødt til at levne.
Den anden bolle med jordbær og makron var bedre, og kagecremen var faktisk rigtig god.
’Den smager af jordbær med fløde’ mente en af prøvesmagerne, og derfor ender den samlede bedømmelse på to hjerter.
Bollerne koster 20,- kr. stykket.
Vindeby Bageri
Kystvej 1, Vindeby
Kontakt
I Vindeby valgte vi en bolle med chokolademousse, som især den store datter i huset er meget glad for. Desværre viste den sig at være en skuffelse.
’Der er nærmest ikke noget mousse i bollen. Og dét, der er, smager af så lidt, at det bliver overdøvet af chokoladeglasuren på toppen’, lød det fra eksperten.
Til gengæld var der masser af hindbærsyltetøj i den anden bolle, men det smagte ikke af meget.
Af alle de forskellige bud på fastelavnsboller med hindbær, var dette den ringeste, og derfor bliver det kun til ét hjerte.
Bollerne koster 20,- kr. stykket
Klitgaards Bageri
Assensvej 20, Faaborg
Kontakt
Hos Klitgaards bageri i Faaborg valgte vi en bolle med nougat og en med kaffe, og ved første øjekast så de fine ud.
Men faktisk var det svært overhovedet at smage forskel. De smagte simpelt hen ikke af nok, hverken af kaffe eller nougat.
Også wienerbrødsbollerne var kedelige. Seje, lidt for salte og slet ikke sprøde.
Alt i alt en trist oplevelse, der kun får ét hjerte af prøvesmagerne.
Bollerne koster 20,- kr. stykket
Stæhrs Bageri
Bygaden 71, Tullebølle
Kontakt
Hos Stæhrs Bageri laver de som de eneste fastelavnsboller med smag af Toms chokoladeskildpadder, og idéen er sjov. Men heller ikke mere end det.
For den blev desværre hurtigt kvalm og savnede helt klart et modspil, så den ikke bare smagte syntetisk og sødt.
Testens største kikser var dog bollen med hvid glasur og kulørt krymmel på toppen. Fyldet skulle have været en kagecreme, men et eller andet var gået galt.
Cremen var en bastant masse med en mærkelig bismag, der føltes underlig grynet i munden. Ingen i testpanelet kunne få sig til at smage mere end én mundfuld, og resten måtte vi lade stå.
Alt i alt kan det kun blive til et enkelt lille hjerte.
Pris: 22,- kr. stykket.