fbpx

I dette smukke område kan du plukke enebær til verdens nemmeste, hjemmelavede gin

Her kommer et tip til en rigtig dejlig vandretur på bare fem kilometer. Den starter og slutter samme sted, så I kan tage bilen eller cyklen derud.

Men det bedste er, at området er fyldt med enebærbuske, så I kan l lave jeres helt egen sydfynske gin, når I kommer hjem 😋

Hjemmelavet gin opskrift

Selv var jeg overrasket over, hvor godt den smagte – og hvor enkel den var at lave.

Den skal nemlig kun trække i nogle timer, og I behøver ikke krydre den med andet, end dét, I finder på ruten.

Rigtig god fornøjelse 🧡

Cykeltur tilbage til Faldsled

’Bjerge’ er måske så meget sagt, men…

Området hedder Håstrup Bjerge, og det ligger lige rundt om hjørnet fra Dronningeudsigten. Et af de bedste udsigtspunkter på hele Sydfyn.

Fortsætter I op ad Haastrup Bjergvej, er der en lille holdeplads cirka midtvejs, og dér begynder turen.

I skal bare skrå over vejen og gå ind ad lågen, så kan I følge pælene med de gule afmærkninger hele vejen.

Vandretur i Håstrup Bjerge

Undervejs kommer I over vidtstrakte græsenge, gennem en lille løvskov og over højdedrag, hvor der er udsigt over skove og søer.

Et naturområde, der kun med nød og næppe blev reddet fra at blive plantet til med endeløse rækker af juletræer.

Hvor havde det været forfærdeligt, hvis det var sket 😳

Sø i Håstrup Bjerge

Nu står Naturstyrelsen for at bevare området, der blandt andet huser Fyns sidste bestand af sommerfuglen Violetrandet lldfugl.

Respekt for det – og for at området nu er tilgængeligt for os alle. Følger I den gule rute, er det en meget overskuelig tur, selv hvis I ikke er vant til at vandre.

Smuk tur gennem Håstrup Bjerge

Picnic på toppen

Cirka midtvejs bliver I endda belønnet med den smukkeste udsigt fra dét, de lokale kalder ’Knøsen’.

Et 113 meter højt udsigtspunkt, der er perfekt til en picnic – eller måske bare en kop kaffe sammen med en god ven 😊

Kaffepause på toppen af Håstrup Bjerge

Til den ene side er der udsigt til Helnæsbugten med Illumø og Helnæs ude bagved, og til den anden side kan I kigge ned over søer og bakker.

Så smukt et sted 🧡

Håstrup Bjerge udsigt

På jagt efter enebær

Deroppe på toppen finder I også de første enebærbuske. Mørkegrønne og stikkende – og måske ved første øjekast helt uden bær.

Men kigger I godt efter og løfter lidt op i grenene, så ser I dem.

Enebær er to år om at modne. Første år er de grønne, andet år bliver de blå. Begge farver bær findes på samme busk, og de modne enebær kan plukkes hele året.

Enebær i Håstrup Bjerge

Inden denne tur i Håstrup Bjerge anede jeg ikke, at ordet ’gin’ stammer fra det franske ord for enebær, nemlig ’genièvre’.

Og at gin i al sin enkelhed er smagsneutral spiritus på mindst 37,5%, der er tilsat enebær.

Pluk selv enebær

Det kunne for eksempel være en lidt kedelig, smagsløs vodka. Og lige sådan en flaske havde længe stået og samlet støv hjemme hos os.

Kunne jeg forvandle den til gin, bare ved at tilsætte enebær, var jeg ret sikker på, at den ret hurtigt ville få ben at gå på 😊

Enebær selvpluk

Til denne opskrift skal I bruge to håndfulde enebær. Plukker I mere end det, kan I tørre dem ved stuetemperatur og fylde dem på glas.

Enebær bevarer smagen i cirka et halvt år – og så kan I jo også bruge dem til vildtretter og ikke mindst til den klassiske Enebærgryde 😉

Langs søen i Håstrup Bjerge

Oppe fra toppen fortsætter ruten ned langs søen, hvor der også er enebærbuske – med flere bær end dem længere oppe.

Det gode er, at I kan krydre jeres gin med lige dét, I har lyst til, så længe der er masser af enebær i.

Så undervejs på turen plukkede vi også lidt hyben og hybenroseblade med – men se, hvad I finder og føler for.

Ingredienser til hjemmelavet gin

Selv snuppede jeg lige et enkelt æble med ind fra haven, da vi kom hjem. Bare fordi hyben og æbler altid klæder hinanden.

Og fordi Fillippa-æblet, der er modent lige nu, dufter så dejligt, at det kun kan gøre noget godt for en gin 😊

Opskrift på hjemmelavet gin

Opskrift på hjemmelavet gin

½ liter vodka
2 spsk. enebær
1 æble, gerne Fillippa
1 håndfuld hybenroseblade
2 hyben

Stød jeres enebær i en morter. De skal ikke mases helt ud, for så ender alle de smagfulde olier på bunden af morteren i stedet for i jeres gin 😉

Giv dem bare et par stød, så de åbner sig og frigiver deres smag.

Opskrift på hjemmelavet gin

Æblet udkerner I og skærer i tynde skiver. Læg dem i et stort syltetøjsglas sammen med enebær, hyben og hybenroseblade.

Hæld vodka over og sæt låget på. Stil glasset mørkt og lad det trække i 12 timer.

Det var dét. Nu er det bare at si jeres færdige gin gennem et rent viskestykke og fylde på flaske.

Hjemmelavet gin opskrift

Og så er det tid til at smage på sagerne 🧡

Håstrup Bjerge