Forestil dig et sted på Sydfyn, hvor du kan gå rundt i en kastanjelund og samle dine egne spisekastanjer, der lige er drattet ned fra træerne.
Forestil dig duften af skovbund og hundredevis af store, krogede kastanjetræer, der lader sollyset slippe gennem trækronerne højt over dit hoved.
Indrømmet. Der er stadig et stykke vej 😉
Lige nu er de 350 kastanjetræer ikke større end det her:
Men det skal nok komme. Alle kastanjetræerne er sat i jorden – så nu er det bare at vente, til de vokser sig store.
Ligesom de 200 pæretræer, 250 æbletræer, 200 blommetræer, valnødder, abrikoser og ferskner, som Eva og Flemming Jensen har plantet i deres plantage.
For to år siden købte de gården på kanten af Syltemade Ådal, og lige siden har de været i fuld sving med at plante og pode, så snart de kom hjem fra arbejde.
Eva er bibliotekar og Flemming arbejder med køleanlæg, men planen er, at de med tiden vil trappe ned på arbejdet og leve af Ellekilde Plantage.
En plantage, som de vil drive på naturens egne præmisser. Det var dén drøm, der førte dem og deres tre døtre til Sydfyn.
En bæredygtig frugtplantage
– Da vi overtog gården, havde her været konventionel kornmark i mange år. Jorden var helt udpint, fordi den var blevet dyrket så intensivt, fortæller Eva.
I dag er der intet tilbage af kornmarken. Mellem de små træer i plantagen har Eva og Flemming sået solsikker og honningurt, så det myldrer med insekter og fugle.
– Vi vil gerne arbejde sammen med naturen i stedet for at lægge den øde. Vi vil vise, at vi kan øge biodiversiteten, selv om vi driver en plantage, tilføjer Flemming.
– Om foråret fræser vi mellem rækkerne, inden lærkerne kommer. Men når de først har deres reder på jorden, kører vi ikke herud.
– Det kan godt gå lidt ud over de små træer, der skal kæmpe sig vej gennem det høje græs. Men sådan må det være, for vi har så mange lærker.
– Over nabomarken er der til gengæld ikke en eneste, fortæller han og ser over mod kornmarken for enden af frugtplantagen.
Den virker helt gold i forhold til det myldrende liv på denne side af hegnet.
De fleste af træerne i plantagen har Eva og Flemming selv podet på grundstammer, der med tiden bliver til store træer. Træer, der kan leve i 50-100 år.
Otte meter er der mellem hvert træ, så de har plads til at vokse sig store.
– Det er der ikke så mange moderne frugtavlere, der gør. De fleste foretrækker små spindeltræer, som de dyrker intensivt og kasserer efter 15 år, fortæller Flemming.
Han har brugt de sidste 10-15 år på at sætte sig ind i frugtavl, og han er altid på jagt efter de helt rigtige podekviste.
Passion for Perry
I foråret kørte han og Eva for eksempel hele vejen til Wales for at besøge en frugtavler, der havde nogle pæresorter, som er særligt gode til at lave Perry.
Perry er ligesom Cider, bare lavet på pærer i stedet for æbler. Efterhånden har Flemming samlet otte forskellige, gamle engelske sorter, han vil lave Perry på.
Uanede mængder af tid har han brugt på at undersøge bitterstoffer, syre- og sukkerindhold i de forskellige sorter.
Og bagefter mindst lige så længe på at skaffe de rigtige podekviste hjem.
Værd at vente på
– Målet er at lave små mængder Cider og Perry, hvor vi meget omhyggeligt har sammensat smagen ud fra frugternes indhold af bitterstoffer, syre og sukker.
– Det bliver kvalitetsprodukter, hvor frugterne får lov at hænge, til de er helt modne. For så er de færdige med at danne den sukker, der er så vigtig, fortæller Flemming.
Han og Eva er helt enige om, at det hele ikke behøver at være så effektivt og tidsøkonomisk. Bare resultatet bliver godt, og de har haft det sjovt undervejs.
– Det kan godt være, at det var gået hurtigere, hvis vi havde købt færdige træer til plantagen, i stedet for at pode dem alle sammen selv.
– Til gengæld har vi siddet ved hvert enkelt lille træ, imens vi har podet, og alle træerne har en historie om, hvor podekvistene kommer fra, fortæller Eva.
Jeg siger det lige igen: 200 pæretræer, 250 æbletræer, 200 blommetræer – og dertil 350 spisekastanjer, foruden valnødder, abrikoser og ferskner 😅
Allermest glæder Eva glæder sig til, at de med tiden skal lave tørret frugt af abrikoser, ferskner og kirsebær.
Abrikostræerne syner ikke af meget endnu, men økologiske, danske abrikoser er en sjældenhed. Så også de er værd at vente på.
Du kan kontakte Ellekilde Plantage her