fbpx

Audiowalk: Med Lars Mikkelsen gennem et usynligt Svendborg

BaggårdTeatrets audiowalk ’Sundets Stilhed’ er en helt særlig måde at opleve Svendborg på.

Nederst på denne side har jeg samlet fem praktiske tips til, hvordan du gør – og hvordan du får mest muligt ud af turen.

Det usynlige Svendborg

Allerførst skal du dog forberede dig på én ting. Hvis du går turen, vil landskabet forandre sig.

Det bliver aldrig mere det samme at sidde oppe ved Sankt Jørgens kirke og kigge ud over Sundet.

Jo, udsigten vil stadig være storslået. Men jeg er ret sikker på, at dét, du tænker på, vil have ændret sig.

Du vil kigge ud over Sundet på en anden måde, når først du har siddet på bænken deroppe med Lars Mikkelsens stemme i ørene.

Når du har oplevet denne audiowalk, vil du heller ikke undre dig over de små stenvarder, der vokser frem på skulpturen ved lystbådehavnen.

Du vil vide, at de har en ganske særlig betydning. De er en del af et usynligt Svendborg, som os der har gået turen, nu er fælles om.

Med ’Sundets Stilhed’ har BaggårdTeatret lagt et ekstra lag ind i landskabet, en usynlig fortælling. Det er virkelig godt tænkt.

Omgivelserne sætter scenen

Lars Mikkelsen er en fantastisk fortæller med en stemme så intens og nærværende, at det faktisk føles, som om han går turen sammen med dig.

Hans ord og timing er så fint afstemt med din vej langs Sundet, gennem villakvarterene og ned ad små stier, hvor du måske aldrig før har været.

Undervejs møder du seks forfattere. Tre nulevende og tre afdøde, der alle har en forbindelse til Svendborg. De fortæller om deres liv, og de får dig til at tænke over dit eget.

Du ser landskabet på nye måder, og selv velkendte steder får en ny betydning. Pludselig bliver omgivelserne en del af den scenografi, som Lars Mikkelsen maner frem, men som kun du kan se.

Skrigene fra mågerne over dig smelter sammen med lyden af måger på lydsporet.

Vinden ude fra Sundet får bladene til at hvirvle rundt, og pludselig er de en del af fortællingen.

Gruset under dine såler snyder din hjerne. Er det dine egne skridt, du kan høre? Nej. Det er Bertolt Brecht, der går i forvejen henad stien.

Brecht bryder illusionen

Jeg var selv fuldstændig opslugt af fortællingen. Men bedst som vi nærmede os Brechts hus i slutningen af turen, skete der noget.

Lydsporet sluttede brat og Lars Mikkelsen indrømmede, at han faktisk aldrig havde gået strækningen. Han kendte slet ikke turen. I stedet stod han i et lydstudie i København og læste op fra et manuskript.

Først slog skuffelsen mig. Sikke en brutal måde at bryde illusionen på! Jeg nåede lige at tænke ”Nej, hvorfor nu det?”. Men så forstod jeg. Det var jo helt i Brechts ånd.

I sine teaterstykker arbejdede han netop med at bryde illusionen, så tilskuerne ikke lod sig lulle ind i fiktionen. Ved at lade skuespillere træde ud af rollerne, ville han ruske op i os, så vi bliver ved med at forholde os kritisk til alt, hvad vi oplever. På scenen og i virkeligheden.

Dét og meget andet sad jeg og tænkte over, da turen lidt efter sluttede ved en bænk i Brechts have. Lige dér, hvor han selv sad og tænkte, skrev og kiggede ud over Sundet.

Turen var en stor oplevelse. En oplevelse, jeg tager med mig.

Når jeg fremover ser andre ligge på en bestemt græsplæne med hørebøffer på, så ved jeg, at de lige nu ligger og lytter til et digt af Tom Kristensen.

Og på den runde bænk under platantræet vil jeg se andre, der er fuldstændig opslugte af Josefine Ottesens meget personlige historie fra sit eget liv. Det er fint at tænke på.

Tak til BaggårdTeatret, der så dygtigt har skrevet både litteratur og teater ind i landskabet – og gjort det tilgængeligt for os alle.

Fem tip til denne audiowalk

  1. Hent ’Sundets Stilhed’ i Appstore eller Google Play og download den hjemmefra. Den koster 79 kr. Når du har downloaded turen, kan du gå den så mange gange, du overhovedet har lyst til. Husk høretelefoner.

  2. Giv App’en lov til at anvende GPS. Der er 16 stop undervejs, hvor fortællingen fortsætter, når GPS’en registrerer, at du er nået frem. Hvis du ikke kan få det til at virke, kan du selv trykke play for at fortsætte fortællingen. Uanset hvad, så går du turen fuldstændig i dit eget tempo.

  3. For at få det fulde udbytte, så behold telefonen i lommen undervejs. Ruten er godt skiltet. Bliver du alligevel i tvivl om, hvilken vej du skal gå, så tryk på det lille kortikon i øverste højre hjørne af skærmen. Dér kan du se, hvor på ruten du befinder dig.

  4. Ruten er på seks kilometer, og den tager cirka to en halv time at gå. Husk praktisk fodtøj, vand og eventuelt en sandwich. Der er mange skønne steder at gøre holdt undervejs.

  5. Turen slutter ved Brechts hus ude vest for Svendborg. Der går en bus tilbage til byen, hvis du går op til Rantzausmindevej. Men den sidste bus kører klokken ca. halv to om lørdagen og søndag endda en time tidligere. Se køreplanen her.
    Hvis du ikke er så tidligt på den, og du ikke har lyst til at tage en taxa tilbage, kan du gøre som os. Vi læssede cyklerne bag på bilen og satte dem af ude ved Rantzausmindevej. Derefter fortsatte vi ind til havnen, hvor turen begynder. Dér lod vi bilen stå, og da turen var slut, cyklede vi de få kilometer tilbage til bilen. Det fungerede rigtig fint.

Følg på Facebook

facebook