fbpx

Æbler på Sydfyn – smag på 20 æblesorter i den hyggelige gårdbutik og find din favorit

I vores familie har vi en hyggelig tradition, som jeg glæder mig til hvert år, når dagene bliver kortere, og efteråret sætter ind.

Cirka en gang om måneden kører vi ud til Ullemose Frugt i Oure, hvor du fra september til april kan smage dig igennem både æbler og pærer, inden du bestemmer dig for, hvad du vil købe med hjem.

Jesper og Anne-Mette er fjerde generation på gården, der ligger øverst på en stejl skråning. Her anlagde Jespers farfar terrasser med æbletræer engang i 1920’erne.

Det foregik med plov og hest, så det må have været et enormt arbejde.

Når vi svinger ind på den snoede vej, der fører op til gården, minder de fint anlagte terrasser mig altid om Sydeuropas vindistrikter.

Familien tager imod i gårdbutikken

Hver lørdag klokken 10-15 tager enten Jesper, Anne-Mette eller en af deres voksne børn imod.

Duften af friske æbler slår imod dig, allerede når du åbner døren, og der er altid en hyggelig stemning i gårdbutikken.

Imens du smager dig igennem sorterne, fortæller familien gerne om, hvad de forskellige æbler egner sig til, og hvordan du bedst opbevarer dem.

Spørg bare løs, hvis der er noget, du gerne vil vide. Det er altid spændende at høre om arbejdet i plantagen eller om, hvordan sæsonen har artet sig.

Særligt Jesper er altid god for en historie, og han er tit ude bagved for at hente et eller andet. Et særligt stort Mutzuæble eller noget andet sjovt, han er faldet over i plantagen.

Han giver også gerne smagsprøver på gårdens fire forskellige moste.

Skal det være den rene, ufiltrerede æblemost – eller kan du bedre lide den tilsat kirsebær, ribs eller solbær?

Foruden æblerne, kan du smage dig igennem hele seks forskellige sorter pærer. Flest i september og oktober. Senere på året er der færre at vælge imellem, for pærerne holder sig ikke så længe.

Overblik over alle æble- og pæresorter

Da jeg spurgte, hvor mange sorter de egentlig har, viste Anne-Mette mig denne fine oversigt. Her kan du ikke bare se sorterne – du kan også se, hvornår du har bedst chance for at finde dem i butikken.

Turen ud til Ullemose Frugt

Måske er det lidt gak-gak at køre 12 kilometer ud på den anden side af Svendborg for at hente æbler.

Men for os er det en hyggelig udflugt, og turen derud er i sig selv en oplevelse.

Jeg bliver aldrig træt af at køre langs kysten ved Skårupøre og Åbyskov, hvor vejen løber helt nede i vandkanten.

Tit standser vi halvvejs og stiller bilen ved Skårupøre Strandkiosk. Derfra er der en skøn gåtur langs stranden og ud på Maegårds Odde, der strækker sig næsten helt over til Thurø på den anden side af Sundet.

Her kan du stå med vand til alle sider, og pludselig er du langt væk fra vejen inde på land.

Sidst vi var der, boltrede et par surfere sig på den ene side af odden, imens en lystfisker i waders stod på den anden side. Den kraftige strøm gør odden til et ideelt sted at fange havørreder.

Tip!

Holmdruphuse Æblelund, der ligger lidt længere inde mod Svendborg, er også et godt tip. Dér kan du købe dejlige, usprøjtede æbler fra sidst i august til sidst i januar.