fbpx

Sydfyn bugner af blommer: Her får du de bedste opskrifter fra to lokale kokke

I 20 år har Mikael Hansen stået for Kulinarisk Sydfyn og det store fødevaremarked, der normalt bliver holdt i Svendborg den sidste weekend i juni.

Men han er også kok, og derfor har jeg spurgt ham, hvad i alverden vi stiller op med alle de blommer, som hele Sydfyn bugner af i øjeblikket.

Blommehøst på Sydfyn 2021

Selv har jeg et enkelt blommetræ i haven, og i de seneste uger har jeg høstet flere skålfulde hver eneste dag.

Vi har spist søde, saftige blommer, indtil vi er blevet lilla i hovedet. Jeg har kogt marmelade nok til de næste mange måneder. Naboerne har fået. Fryseren er fyldt.

Jeg er nok ikke den eneste der godt kunne bruge lidt inspiration til, hvad alle de blommer kan bruges til 😊

Blommehøst på Sydfyn

Mikael var ikke i tvivl – så her får du hans absolutte yndlingsopskrift med blommer:

Blommechutney med æbler og rosmarin

300 g blommer
150 g æbler
1 rødløg
½ rød chilifrugt
1,5 dl æblecidereddike
250 g sukker
150 g tørrede, stenfri svesker
2 kviste rosmarin
1 tsk korianderfrø

Opskrift på Blommechutney

Start med at skære blommer, æbler og løg i både. Kassér sten og kernehuse. Skrab kernerne ud af chilifrugten og hak den.

Hak også de tørrede svesker i grove stykker og læg det hele i gryden sammen med rosmarinkviste, sukker og æbleeddike.

Opskrift på blommechutney2

Svesker, tænker du måske? Det er jo bare tørrede blommer. Hvorfor ikke bare bruge løs af alle de friske?

Mikael havde selvfølgelig en god forklaring, da jeg spurgte ham:

– Sveskerne giver både en rigtig god smag og struktur til chutney’en. Når de friske blommer koger ud, suger de tørrede svesker al deres gode smag til sig.

– På den måde bliver de rigtig lækre at tygge i. Og så ser det bare flot ud med de dér sorte nister i chutney’en, griner han.

Opskrift på blommechutney

Med alle ingredienser godt blandet i gryden, sætter du den til at simre, imens de mest fantastiske dufte breder sig i køkkenet.

Og det er hele tricket med chutney. At den bare skal stå og simre sagte, indtil det hele koger sammen og får den dér lækre, snaskede konsistens. Det er meget nemt.

Regn med, at det tager cirka 30 minutter, men gerne mere. Smag til og tilsæt eventuelt mere sukker, inden du hælder chutney’en på skoldede glas.

Færdig blommechutney

Mikael anbefaler blommechutney til krydrede kødretter og ost. Vi prøvesmagte den til en karryret – og var solgte. Den smager vanvittig godt!

Og så er det jo et ekstra plus, at denne variant er langt mere bæredygtig end den mangochutney, vi plejer at spise 😊

Læs mere om Kulinarisk Sydfyn her

Blommechutney

Brug blommer til topping på salaten

Mia Lundshøj fra Mias Ø er den anden lokale kok, jeg har lokket en lækker blommeopskrift ud af.

Hun bor smukt lige ned til Syltemade Ådal, hvorfra hun tager ud og laver økologisk mad til bryllupper, konfirmationer og runde fødselsdage. Og helst af lokale råvarer.

Mias Ø Mad ud af huset
Foto: Mias Ø

Blommer langtidsbager hun som regel, og her får du hendes opskrift. Den er ganske enkel.

Du skal bruge:
12 blommer
1/2 dl balsamico eddike
3 spsk god honning

Langtidsbagte blommer

Halvér blommerne og fjern stenene. Dryp med god økologisk honning og balsamisk eddike. For eksempel balsamisk æbleeddike eller en almindelig balsamicoeddike. 

Bag blommerne i ovnen ved 150 grader i cirka time. Kig til dem undervejs, men lad være med at røre i dem, for så smatter de bare ud.

Langtidsbagte blommer opskrift

Sæt eventuelt ovndøren lidt på klem, så dampen kan slippe ud. Så får blommerne nemmere den karamelliserede konsistens, der er god som topping på salater. 

Tag blommerne ud af ovnen og lad dem køle af i fadet, inden du snitter dem. Så er det nemmere at få al den lækre sirup med.

Salat med blommetopping

Selv strøede jeg de bagte blommer på toppen af en salat med æbler, revet rødbede, appelsin og ristede mandler, som vi tit spiser på denne tid af året.

Og det er da meget bedre med blommer fra Sydfyn – i stedet for dadler, der er fløjet ind fra Mellemøsten 🙈

Læs mere om mad fra Mias Ø lige her

Min egen blommemarmelade

Blommer til salat er superlækkert – men 12 blommer forslår jo ingenting, når der er mindst 12 kg i fryseren 😉

Så her til sidst får du en opskrift, hvor du virkelig får brugt nogle blommer. En meget nem og virkelig lækker opskrift på bagt blommemarmelade.

Blommemarmelade

I min version skal du kun bruge to ingredienser: Masser af blommer og rørsukker.

Andre laver den med kanel, vanilje, ingefær og alt muligt andet. Men jeg synes, at blommerne er nok i sig selv. Især hvis de får selskab af en rigtig god rørsukker.

Den fra Søbogaard er en af de bedste, jeg har smagt. Storkornet, sirupsagtig og meget delikat.

Blommemarmelade med rørsukker

Her skal du bruge 300 gram rørsukker til 1 kg blommer. Bland det hele godt sammen i et ovnfast fad og sæt fadet i en 150 grader varm ovn. Gerne på varmluft.

Der går ikke længe, før blommerne begynder at safte, og så skal du bare røre i dem hvert kvarter. Intet andet.

Efter lidt over en time er det hele boblet sammen til syrlig-sød marmelade med en intens smag af blommer – og sommer 😋

Blommemarmelade opskrift

Cirka 4 glas marmelade bliver det til. Hvis du skolder glassene grundigt og lukker dem med det samme, er atamon ikke nødvendig.

Rigtig god fornøjelse!