fbpx

Er du til vintage og vilde kjoler? Så er der 7 steder, du skal kende på Sydfyn

1) En rigtig bling-bling butik

Donna & Miss Daisy, Søndergade 28, Ærøskøbing

Vi begynder på Ærø, hvor Donna & Miss Daisy i år er flyttet til nye og større lokaler i Ærøskøbing. Og det er der kommet en fantastisk butik ud af.

Et sandt Slaraffenland for alle, der godt kan lide at skille sig ud med en vild kjole eller lidt ekstra bling-bling.

Donna & Miss Daisy i Ærøskøbing

Vintage er det ikke, for alt er nyt. Men Frauke, der har butikken, er vanvittig god til at købe helt unikke ting hjem fra udlandet, der stadig er til at betale.

Før Brexit var det især i England, hun fandt sine varer. Blandt andet swingkjoler og tylsskørter, som swingdansere fra hele landet kommer til Ærø for at købe.

Donna & Miss Daisy

Nu håndplukker hun varer i hele Europa, og et hurtigt kig i et af skabene afslører både Charlestonkjoler, romantiske silkekjoler og dragter i bedste Jackie Kennedy-stil.

I et andet skab hænger bohemeagtige lag-på-lag kjoler, og sådan kan du blive ved med at gå på opdagelse i den overdådige butik.

Skoclips fra Donna & Miss Daisy på Ærø

Måske var det noget med en lille, diskret clips til at peppe et par sko op? Eller et superfeminint slips, pyntet med perler og silkebånd?

Så se mere her

2) Vintagebutik i Svendborg

Verve Vintage, Torvet 6B, Svendborg

Majbritt i Verve Vintage

Festligt, sjovt og anderledes er også nogle af nøgleordene for det vintagetøj, Majbritt og Michael køber hjem til deres butik på Torvet i Svendborg.

Majbritt har gennem mange år haft en passion for kulørte kjoler, og hun nyder, at det fine vintagetøj nu får nyt liv hos nye mennesker.

Verve Vintage i Svendborg skjorter

For som hun siger, så er det lavet til at holde. Syet i en helt anden kvalitet, end meget af det tøj, der bliver produceret i dag.

Men det var også dyre sager i sin tid. Noget, man sparede op til, passede på og fik renset, når det blev beskidt. Derfor er meget af det stadig så fint den dag i dag.

Verve Vintage i Svendborg

I butikken er der også en herreafdeling med brugte vinyler, rulamsjakker, klassiske sweatre, sportstøj og skijakker fra 70’erne og 80’erne.

For ikke at snakke om det store udvalg af jeans fra Levi’s, Dolce & Gabbana, Hugo Boss og Tommy Hilfiger.

Mærkejeans af en kvalitet, der bliver ved med at holde, selv om de har flere årtier på bagen.

Se mere her

3) Byt dig til noget sjovt og anderledes

Det kollektive klædeskab, Korsgade 12, Svendborg

Det Kollektive klædeskab i Svendborg

At gå på jagt i din nabos klædeskab er en anden måde at give brugt tøj nyt liv. Og måske finde noget, der er lidt sjovt og anderledes.

Det er idéen bag Det kollektive Klædeskab, som Louise startede tilbage i 2015. I dag er der otte butikker i hele landet – og altså også en i Svendborg.

Det kollektive klædeskab

Som medlem bliver du en del af et fællesskab med andre kvinder, der alle rydder ud i alt dét tøj, de ikke bruger – og i stedet bytter det med hinanden.

Erfaringen er, at mange bliver mere modige af at være medlem, fordi det ikke koster noget at tage tøj med hjem, der er lidt kulørt og anderledes.

Viser det sig, at du ikke får gået med det, kan du bare bytte det til noget andet. Ikke kun i Svendborg, men i alle landets Klædeskabe.

Det kollektive kædeskab2

Den overordnede idé er selvfølgelig at gøre op med det massive overforbrug i tøjindustrien. Næst efter olieindustrien, er det dén, der forurener allermest.

I Det kollektive Klædeskab kan du skifte garderoben ud lige så tit du vil – og endda med god samvittighed 😊

Se mere her

Salon Tidsånd

4) Hyggelig vintagesalon

Salon Tidsånd, Glarmestervej 4, Svendborg

Et andet sted i Svendborg har de to veninder Ditte og Mette Line indrettet en salon, hvor de hygger sig ualmindeligt meget med deres fælles interesse for vintage.

Her har de samlet de skønneste kjoler og nederdele, hatte, handsker, sko og tasker fra 1950’erne, 60’erne og 70’erne.

Fru Wøldikes Kjolesalon

Den gamle glarmestervilla rummer også Mette Lines systue ’Fru Wøldikes Kjolesalon’, hvor hun retter vintagekjolerne til, så de sidder helt perfekt.

Derudover syer hun kjoler i eget design – og gerne af gamle gardiner, sengetøj eller duge.

Fru Wøldikes eget kjoledesign

Både systue og salon har kun åbent efter aftale, for lige nu er det mest en hobby for hyggens skyld.

Til gengæld bruger de to kvinder tøjet til vintage-modeshows og såkaldte tidssaloner, hvor de dykker ned i et bestemt årti og giver den max gas på nostalgien.

Vintage i Salon Tidsånd

5) Nye kjoler i vintage-stil

Mustus, Klosterplads 12, Svendborg

I Mustus er tøjet nyt, men stilen er i høj grad vintage-inspireret med lækre brands som Margot, Smashed Lemon, du Milde og King Louie.

Mustus i Svendborg

En sjov detalje er, at butikken er indrettet i byens gamle postkontor, og inde i det ene prøverum kan du stadig se det store pengeskab fra dengang.

Se mere her

6) Bland-selv kjoler efter mål

Pigekammeret, Østergade 68, Rudkøbing

I Pigekammeret på Langeland kan du sammensætte din helt egen kjole ud fra alle de modeller, der hænger i butikken.

Pigekammeret i Rudkøbing2

Først finder du dét stof, du bedst kan lide. Skal det være med påfugle eller blomster? Med dyreprint, luftballoner – eller måske vintagebiler?

Uanset hvilket print du vælger, bliver kjolerne syet i økologisk bomuld og 5% lycra, så de holder faconen.

Pigekammeret kjoler

Når det svære valg er truffet, får du taget mål – og så er det bare at kigge på modellerne i butikken og sammensætte din helt egen yndlingskjole:

Hvilken halsudskæring kan du bedst lide? Hvor lang skal kjolen være, og er du til korte, lange eller tre-kvart lange ærmer? Måske lommer? Eller hætte?

Pigekammeret i Rudkøbing

Alle kjoler bliver syet lokalt, så de kan leveres indenfor en uge.

Og prisen? Den er absolut rimelig: 5-600 kroner, alt efter hvordan du sammensætter din kjole.

Se mere her

Danmarks Kostumarium

7) De absolut vildeste kjoler

Danmarks Kostumarium, Frederiksø 16C, Svendborg

Er du til tyl og silkebrokade, pailletter og perler, er Danmarks nye kostumemuseum ikke til at komme udenom.

Her kan du blandt andet se de fuldstændig overvældende kreationer, som Anne Marie Helger gennem tiderne har brugt til at udtrykke sine mange holdninger.

Hendes ’Råbe-rober’ og ’Kamp-krinoliner’ kalder hun dem, og undervejs gennem udstillingen får du alle historierne om de vilde happenings, de har været brugt til.

Anne Marie Helgers kjoler i Danmarks Kostumarium

Kjolerne har hun doneret til museet, så de bliver en fast del af udstillingen – men derudover skifter udstillingerne hvert år.

Idémand og daglig leder af museet er Thomas Sjølander, der selv er uddannet kostumeskrædder fra Wimbledon School of Art.

Han har sit værksted på museet, og her er du velkommen til at kigge ham over skulderen, når han laver broderier til store, internationale film- og serieproduktioner.

Thomas Sjølander på Danmarks Kostumarium

At have ham siddende i Svendborg er lidt af et scoop. Ikke nok med at han ved, hvem der sidder på skræddersalene rundt omkring på landets teatre.

Han har også et stort internationalt netværk, der vil gøre det muligt at få kostumer fra store produktioner som ’Downton Abbey’ og ’Pirates of the Caribbean’ til Sydfyn i de kommende år.

Se mere her