fbpx

Sydfyn for livet i Irland: Her finder du alle de gode steder på den irske vestkyst

I denne særudgave er vi langt fra Sydfyn og øerne. På rejse ned langs den irske vestkyst.

For irerne er eksperter i at skabe den dér hyggelige, uformelle stemning, der karakteriserer rigtige ’Sydfyn for livet-steder’.

Selv er jeg (Hanne, der står bag Sydfynforlivet.dk) halv irer, og her har jeg samlet mine 10 bedste tips til dig, der overvejer en tur til den grønne ø 💚

1) Find overnatning på Airbnb

For nogle vil det måske virke indlysende. Andre har aldrig prøvet det. Selv elsker jeg at finde private boliger gennem Airbnb – især når vi er en hel familie afsted.

Denne gang begyndte vi vores tur i det allernordligste hjørne af Irland, og dér fandt jeg et rigtig hyggeligt bondehus med tre soveværelser, stue, køkken og bad.

Med næsten voksne børn, der gerne vil have hver deres soveværelse, er det en billig og super hyggelig måde at overnatte på.

Her kom vi til et hus, hvor værten havde tændt op i brændeovnen og sørget for friske æg, brød, ost, smør og mælk, så vi havde alt til morgenmaden dagen efter.

Et andet sted, vi overnattede, havde de bagt cupcakes til os, og på turens sidste stop stod der en flaske Prosecco og ventede på os.

Men det er slet ikke det bedste ved at leje gennem Airbnb. Det bedste er, at vi hver gang får mulighed for at bo blandt de lokale.

Ved bondehuset var der en fold lige overfor, hvor bonden kom og så til fårene hver dag.

Og lidt nede ad grusvejen var der en køkkenhave, hvor vi måtte plukke al den salat, vi kunne spise.

Tørv til brændeovnen hentede vi ovre i skuret ved fårene, så efterhånden nåede vi at lære ’vores får’ rigtig godt at kende.

Ja, faktisk blev vi hængende så længe, at der også blev tid til at arbejde lidt ’hjemmefra’ 😊

Se huset vi lejede

2) Mageløse Malin Head – Irlands nordligste punkt

Fra bondehuset lidt udenfor Malin by er der ikke mere end et kvarters kørsel op til Malin Head, der er Irlands nordligste punkt.

Det ligger så højt, at der i vintermånederne er gode chancer for at se nordlys – men selv om sommeren er det et vildt fascinerende sted.

Kører I derop i bil, er der en holdeplads, og jeg nåede lige at tænke ’Åh nej!”, da vi satte bilen. For der var godt nok mange mennesker.

Men det viste sig hurtigt, at de færreste finder helt ud til ’Hells Hole’ som den yderste spids på Malin Head hedder.

Faktisk havde vi det meste af turen for os selv – cirka 1 km langs den vildeste klippekyst.

Heldigvis var det en smuk, vindstille dag. Ellers var jeg nok blevet lidt nervøs over at se resten af familien helt deroppe 😅

I øvrigt er Malin Head et af de steder, hvor Star Wars filmen ’The Last Jedi’ blev indspillet i 2017.

Dengang blev hele området spærret af, så de kunne bygge et 12×12 meter stort Millennium Falcon rumskib ude på klipperne.

Det er taget ned for længst, men på den lokale pub er de stadig ikke kommet sig over, at Luke Skywalker kiggede forbi, når der var pause i optagelserne 🤩

3) Tag færgen over til Giant’s Causeway

Malin Head ligger på halvøen Inishowen, og det er også et godt udgangspunkt for en tur til Giant’s Causeway i Nordirland.

Det kræver hverken pas eller Coronapapirer at krydse grænsen, og om sommeren sejler en lille færge i pendulfart fra Inishowen og over til den nordirske kyst.

Fra færgelejet tager det under en time at køre op til Giant’s Causeway, og stedet var slet ikke så overrendt, som vi havde frygtet. Måske fordi det regnede, da vi ankom.

Måske fordi vi havde valgt at komme på en hverdag. Det sidste kan under alle omstændigheder anbefales.

For at være ærlig, overgik turen til Giant’s Causeway faktisk mine forventninger.

For én ting er de sekskantede klipper, der er med på UNESCO’s Verdensarvsliste. De er selvfølgelig et vildt fascinerende og nærmest naturstridigt syn.

Men når I er færdige med at kravle rundt på dem, er der en sti, som I kan følge videre op gennem landskabet.

Undervejs kommer I forbi klippeformationer, der har fået de underligste navne, fordi de ligner alt fra orgelpiber og skorstene til en kæmpe sko og en sovende kamel.

Heldigvis klarede vejret op, da vi var der, og efterhånden som bjergsiderne blev grønne igen, mindede de mest af alt om Færøerne, 800 km stik nord.

Se mere om Giant’s Causeway her

4) To skuffelser – og en helt uventet oplevelse

Nogle gange er det de uventede oplevelser, vi husker bedst. Andre gange kan dét, vi har glædet os mest til, slet ikke leve op til forventningerne.

Vi var ude for begge dele på denne tur til Irland – og det vil jeg selvfølgelig også gerne dele med jer.

Fanad Head Lighthouse havde jeg glædet mig rigtig meget til at se, og jeg fik da også nogle gode fotos med hjem. Men meget mere var der ikke at komme efter.

Faktisk var græsset trådt helt ned lige dér på det bedste fotospot, og for at komme så tæt på fyrtårnet skulle der endda betales billet.

Lidt af en turistfælde – kun overgået af Glenveagh Castle, som vi havde glædet os til at se, da vi brød op fra bondehuset og fortsatte turen sydpå.

Vi havde nemlig hørt, at slottet med drivhuset og den smukke slotshave ligger lige ud til en sø i Glenveagh National Park, som vi kunne vandre igennem på vej derud.

Det lød alt sammen rigtig godt, men langs stien derud drønede shuttlebusserne frem og tilbage med alle dem, der ikke orkede at gå.

Og da vi kom frem, viste slottet sig at være lukket, og haven var hurtigt overset. Til gengæld var der en souvenir shop og en café, hvor der var sort af mennesker 🙈

Med andre ord: Selv om både Fanad Head Lighthouse og Glenveagh Castle bliver markedsført som store seværdigheder, kan I roligt springe dem over 😉

Til gengæld kom vi helt tilfældigt forbi et meget smukt sted i udkanten af Glenveagh Nationalpark, hvor der ligger en forladt kirke nede i dalen.

Dét måtte undersøges nærmere, så vi fandt en lille, snoet vej, der førte ned i dalen gennem landsbyen Dún Lúiche.

Området er et af de steder i Irland, hvor så mange taler gælisk, at det bliver regnet for hovedsproget. Derfor står alle bynavne og trafikskilte kun på gælisk.

Og lige her boede James og Jane Smith Russell, indtil han døde i 1848 og hun lod kirken bygge som minde om sin elskede mand.

I dag ligger kirken forladt, midt ude i naturen. Uden tag og uden vinduer og døre.

Uden nogen religiøse symboler overhovedet, helt åben op til himmelrummet og kun med den vilde natur til at danne mosaikken i vinduerne.

Et meget specielt sted, der gjorde et stort indtryk på os alle.
Her finder I det

5) Turen til Slieve League gennem Glengesh Pass

Vores næste stop var den lille by Ardara, der ligger i et af de smukkeste områder i County Donegal.

Byen er et godt udgangspunkt for ture i oplandet, ikke mindst til de storslåede klipper ved Slieve League.

Har I ikke noget imod bjergkørsel, så drop hovedvejen og tag i stedet turen gennem Glengesh Pass.

En vanvittig smuk tur, der slet, slet ikke kan indfanges på et enkelt foto.

Slieve League besøgte jeg for mange år siden, hvor vi blaffede op på bjerget og vandrede på en lille sti langs med klipperne.

I dag er stien blevet udvidet og asfalteret – og ja, der kører shuttlebusser op til toppen 🙈

Men stedet er stadig et besøg værd, ikke mindst hvis I kommer en hverdag, hvor der ikke er så mange mennesker.

6) Smag den lokale gin

Jeg ved godt, at det burde være whiskey 😉 Men er I også mere til gin, så ligger der et rigtig spændende destilleri i Ardara.

Deres gin bliver destilleret på tang, som de høster ude på klipperne, når vandet har trukket sig tilbage.

Hver flaske er signeret af brygmester Moira, og hun noterer også på flasken, i præcis hvilken månefase tangen er høstet.

Gin er i det hele taget ved at blive stort i Irland, så vi købte også én fra den sydlige del af landet. Bare for at have lidt at sammenligne med 😊

7) Et helt særligt sted

Fra Ardara bevægede vi os sydpå, og det næste sted, jeg vil dele med jer, fandt vi på vores vej gennem County Sligo.

Egentlig var vores mål at se det legendariske bjerg Ben Bulben. Men undervejs kørte vi lidt impulsivt ud til kysten ved Classiebawn Castle.

Selve slottet er ikke åbent for offentligheden, men kysten lige nedenfor var et vildt sted at sidde og se bølgerne slå ind fra Atlanterhavet.

Kigger I godt efter kan I se resten af familien klatre rundt nede på klipperne 😅

For mig var det et af turens højdepunkter – måske fordi det var en helt uventet oplevelse.

Måske fordi jeg følte mig så taknemmelig over at have mine store børn med til dét område, hvor hele min irske familie har deres rødder. Det var helt specielt.

Her kan I se, præcis hvor vi sad

8) Tag bagvejen til Ben Bulben

Et kvarters kørsel derfra ligger det meget specielle bjerg Ben Bulben. Underlig rillet og fuldstændig fladt på toppen.

Det er en oplevelse at se – også bare på afstand.

Igen er det en god idé at køre væk fra hovedvejen og dreje ind på de små veje, der bugter sig gennem landskabet.

Det er bare at køre efter de grønne tinder 😉

Vildt at tænke på, at der helt deroppe på toppen kan findes fossiler af blæksprutter og andre havdyr.

Fordi bjerget for 350 millioner år siden lå på bunden af havet. Det er næsten ikke til at forstå, vel?

9) Westport – en yndlingsby

Fra Ben Bulben kørte vi 1,5 time længere ned ad vestkysten – til Westport i County Mayo. En lille by med blot 5000 indbyggere, men den er absolut et besøg værd.

Ikke bare er den super charmerende med sine hyggelige, kuperede gader og mange gode butikker, barer og spisesteder.

Den er også et fantastisk udgangspunkt for at tage på tur – for eksempel over broen til smukke Achill Island.

Den nåede vi ikke i denne omgang, for efter alle naturoplevelserne nordpå trængte især familiens unge mennesker til nogle dage med shopping og byliv 😊

Særligt bøger, vinyler og vintagetøj var højt på ønskelisten, og her får I en lille guide til de bedste steder, vi fandt i Westport.

West Coast Rare Books på James Street er den fineste boghandel med en stor samling af særudgaver, antikvariske bøger og virkelig nørdede udgivelser.

Men desværre har de ikke længere så mange vinyler, som de har haft.

Til gengæld viste Westport sig at være et fantastisk sted at finde vintagetøj.

Irerne elsker farver og bling-bling, så sammenlignet med Danmark er udvalget en hel del sjovere, mere kulørt – og billigere!

7 euro for et par jeans, 6 for en klassisk herrevest og det samme for et par funky skjorter. Smukke, kulørte bluser for en femmer og bare 2 euro for et bælte.

Lad mig bare sige det sådan: Vores tasker var fyldt til bristepunktet, da vi vendte hjem 😅

De bedste Charity Shops, vi fandt i Westport, var Mayo Hospice Foundation på James Street og NCBI på Bridge Street.

Og SÅ var det ellers tid til en kaffe og en is i solen. KREM Gelateria & Cafe på Bridge Street viste sig at være lige det sted, vi ledte efter.

Rigtig god kaffe og is lavet med lokal mælk og masser af kærlighed. Et rigtigt ’Sydfyn for livet-sted’, som vi er begyndt at kalde den slags i familien 🧡

Præcis sådan et sted er The Gallery Cafe, Wine & Tapas Bar også. Det ligger kun ti meter længere nede ad gaden – lidt skjult gennem en port og op ad en smal gyde.

En vin- og tapasbar, hvor maden er lavet med stor omhu, og alle vine er enten naturvine, økologiske eller biodynamiske.

Tom, der har stedet, har ry for at skabe en helt særlig atmosfære, ikke mindst når han selv vender plader eller inviterer særligt udvalgte musikere til at spille.

Stedet rummer også en lille ’Boutique Record Store’, som Tom kalder den, hvor han hver uge sætter nogle særligt udvalgte vinyler fra sin enorme pladesamling til salg.

Et virkelig hyggeligt, uformelt sted, der kan få enhver til at vende tilbage til Westport igen og igen.

Et godt tip er at komme i dagene onsdag til lørdag, hvor The Gallery Cafe holder åbent 😊

Ellers er The Everest et rigtig godt spisested. Det ligger i en gammel kirke nede ved floden, og de serverer rigtig lækker nepalesisk mad.

Måske lyder det underligt på en rejse i Irland – men efter nogle dage med liiiidt kedelig irsk mad, var en god, stærk curry lige dét, vi havde lyst til 😋

Er traditionel irsk mad lidt kedelig, er musikken det til gengæld ikke, og i Westport kan I høre irsk folkemusik syv aftner om ugen.

Blandt andet på Matt Molloy’s pub – fløjtespilleren fra de legendariske The Chieftains, der nu har slået sig ned i Westport.

Westports ældste pub McGing’s ligger i High Street, og de har et lidt mere alsidigt musikprogram.

Dér kan I både høre bluegrass, jazz og traditionel irsk musik, og der er så hyggeligt, at det hurtigt bliver et stamsted 😊

10) Gode steder i Galway

Fra Westport til Galway er der knap halvanden time i bil, og det blev vores sidste stop på turen.

Også her var der et par gode ’Sydfyn for livet-steder’, som I selvfølgelig ikke skal snydes for 🧡

Galways bedste kaffe fandt vi hos Little Lane. Den hyggeligste lille kaffebar, der ligger i 10 Abbygate Street Upper, en sidegade til byens travle shoppingstrøg.

Lige ved siden af i nr. 8 ligger The Lighthouse Cafe, der serverer skøn vegetarmad til frokost. For eksempel en sommerbowl med Galway-gedeost på toppen 😋

I samme kvarter fandt familiens unge mennesker flere butikker med masser af fedt vintagetøj. Særligt begejstrede var de for Planet Retro Vintage Clothing.

Et vildt (og lidt dyrt) sted, hvor der virkelig er mulighed for at eksperimentere med alle tænkelige stilarter.

Planet Retro finder I på Merchants Road, og på den modsatte side af gaden ligger flere fine genbrugsbutikker.

Blandt andet Irish Cancer Society’s butik og Vincent’s i nr. 17, hvor vi gjorde nogle rigtig gode kup 💪

Sidst men ikke mindst er Galway jo musikkens by – så I skal selvfølgelig også have et bud på, hvor i byen I kan opleve rigtig traditionel, irsk musik.

The Crane Bar i Galways West End er sådan et sted. Kommer I ud på aftenen, er det bare at følge musikken, der strømmer ned gennem gaden fra de åbne vinduer.

Der er live musik hver aften, og det er bedst at komme i god tid inden kl. 21.15, hvor de åbner til spillestedet oppe på førstesalen.

På dét tidspunkt er hele pubben nedenunder fyldt med folk, der venter på at komme op og høre musik, og der er rift om de gode pladser.

Helt forståeligt, for The Crane Bar er et af de bedste steder at opleve både musik, dans og sang på den dér hyggelige, uformelle måde, som irerne kan 💚

Tip!

Følg med ovre på Instagram, hvor jeg deler små stemningsfilm fra de bedste øjeblikke i Irland 📽

Find alle stederne her