fbpx

Saunaer i vandkanten på Sydfyn og øerne

Sydfyn og øerne vrimler med vinterbadere. Morgenmennesker mødes, imens det stadig er mørkt, for at dyppe sig i det iskolde vand og varme sig sammen i en glohed sauna.

Andre mødes efter fyraften eller hygger sig med at bade sammen, når børnene er puttet om aftenen.

Har du lyst til at være med? Så kommer her en guide til 13 saunavogne i vandkanten.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ, AT DER PGA. COVID-19 KAN VÆRE SÆRLIGE REGLER FOR BRUG I ØJEBLIKKET 😔
Læs mere i linket under de enkelte saunaer.

Ulbølle

Midt mellem Svendborg og Faaborg ligger landsbyen Ulbølle, hvor en flok foretagsomme mennesker er gået sammen om Søren Bild Sauna og Vinterbaderforening.

Foto: Thorkil Fonnesbech

Søren Bilds Strand ligger et par kilometer syd for Ulbølle, og tre gange om ugen tænder vinterbaderne op i deres brændefyrede sauna nede ved stranden.

Derudover bliver det til rigtig mange spontane optændinger og hyggelige arrangementer i løbet af vinteren. For eksempel Nytårsbadet, hvor der er tændt op i saunaen og sørget for ingefærshots til de badende.

Det koster kun 200 kroner om året for hele husstanden at være med i foreningen, og som medlem er det også muligt at låne saunaen til privat brug.

Se mere om Søren Bild Sauna og Vinterbaderforening

Faaborg

I Faaborg by er der indtil videre kun én sauna i vandkanten, så der er tit tryk på. Du finder den ved Faaborg Havnebad, som du kan besøge året rundt.

Foto: Steffen Stamp

Saunaen fungerer sådan, at du kan tænde den døgnet rundt via SMS. Efter 20 minutter er saunaen varm, og så har du fri adgang de næste tre timer. Det er ret smart.

Se mere om saunaen ved Faaborg Havnebad her

Millinge Klint

Ti minutter i bil fra Faaborg, lige syd for Falsled, ligger Shelterpladsen ved Millinge Klint. Der er syv forskelige shelters, et bålhus, toilet – og en brændefyret sauna.

Saunaen ligger lige ved trappen ned til vandet, hvor der også er en badebro.

Du booker saunaen på bookenshelter.dk, hvor du får en kode til at låse saunaen op. Der følger to sække brænde med hver booking.

Se mere om saunaen ved Millinge Klint her

Ærø

På Ærø har en gruppe beboere taget initiativ til Ærø Saunaforening. Den brændefyrede sauna står på Vester Strand i Ærøskøbing, ikke langt fra de berømte badehuse.

En af hovedkræfterne i foreningen er Lars Rahbek, tilflytter fra København, hvor han var gusmester gennem et par år.

Ærø Saunaforening har en gruppe på Facebook, hvor medlemmerne kan følge med i, hvornår der bliver tændt op, og hvornår der er fyraftensgus i løbet af ugen.

Se mere om Ærø Saunaforening her

Skarø

Skarø ligger en halv times færgetur fra Svendborg, en lillebitte ø med knap 30 beboere. En af dem er Gitte Loftlund, der driver Café Sommersild.

Hun er fuld af initiativ, så selvfølgelig har hun også en saunavogn i vandkanten, som gæster på øen kan leje.

Der er plads til seks personer i Cafe Sommersild Saunavogn, og i vintermørket er der stearinlys i saunaen og lygter på stranden, der viser vej til vandet.

En saunaoplevelse hos Gitte inkluderer optænding og brænde, lån af badehåndklæder og badesko, kildevand, varm te og lidt snacks, snaps (!) og slutrengøring.

Se mere om saunavognen på Skarø her

Svendborg

Bevæger du dig gennem byen en tidlig morgen, er det slet ikke ualmindeligt at møde mennesker i badekåbe på vej til stranden for at tage en morgendukkert.

De hærdede gør det året rundt, og Svendborg har flere forskellige vinterbadeklubber.

Christiansminde Sauna- og Vinterbadeklub

Svendborgs nyeste vinterbadeklub har en el-opvarmet sauna stående på det grønne område ved Christiansminde Strand, ikke langt fra badebroen.

Saunaen er tændt alle hverdage klokken 6-10 og 15-20 – og klokken 7-17 i weekenden.

Du behøver ikke at bo i Christiansminde for at være medlem. Det koster 400 kr. for et livsvarigt medlemskab og derefter 300 kr. om året for et nøglekort. Det giver dig adgang til saunaen på alle tider af døgnet, og som medlem er du velkommen til at tage en gæst med for 30 kroner.

Se mere om Christiansminde Sauna- og Vinterbadeklub her

Badedyrene

En af de ældste vinterbadeforeninger i Svendborg er Badedyrene, der har en el-opvarmet sauna lige ved siden af Svendborg Kajakklub. Den ligner mest af alt et lille kolonihavehus.

Den lille sandstrand, der ligger mellem saunaen og den runde lystbådehavn, er et godt sted at bade året rundt – også når der ikke er tændt op i saunaen.

Nye Badedyr optages i foreningen hvert år i november, men du er velkommen til at kigge forbi saunaen, der bliver brugt flittigt i løbet af ugen. Det er ikke muligt at reservere den til privat brug.

Rantzausminde havbadeforening

Foreningens sauna står helt ovre i hjørnet ved østmolen på Rantzausminde Lystbådehavn, hvor der er en fin udsigt over sundet.

Der bliver tændt op to gange om ugen, men saunaen er el-opvarmet, så det er ikke muligt at lave saunagus.

Til gengæld er der flere hyggelige arrangementer i løbet af vinteren, for eksempel julesauna med gløgg på kajen og bad i sundet.

Det koster 200 kroner om året at være med, og som medlem får du en kode til saunaen, så du kan låne den, lige så tit du har lyst.

Se mere om Rantzausminde havebadeforening

Verdens mindste havnebad

På havnen i Svendborg ligger Verdens mindste havnebad. En flydende ponton med en lillebitte brændefyret sauna og et hul i trædækket, hvor saunagæsterne kan hoppe ned og køle sig.

Egentlig er saunaen bare til privat brug, men jeg har taget den med, fordi historien om den er værd at fortælle.

Saunaen er bygget af Kristian Hansen fra Center for Maritim Arkitektur. Han har værksted på havnen i Svendborg og er meget engageret i havnens udvikling.

Da Svendborg Kommune på et tidspunkt overvejede at anlægge et stort havnebad, besluttede han sig for at bygge Verdens mindste havnebad i protest.

For hvorfor bygge et stort centralt havnebad i Svendborg, når nu der er så mange skønne steder i øhavet, hvor der kunne ligge flere flytbare havnebade?

Siden er idéen om det store havnebad i Svendborg blevet droppet, og måske kommer vi til at se flere fine, små saunaanlæg i fremtiden.

Indtil videre har Kristian også tegnet Dampskibsbadet i Troense, som vinterbaderne på Tåsinge nyder godt af.

Følg Center for Maritim Arkitektur her

Tåsinge

Dampskibsbadet

På havnen i Troense ligger Dampskibsbadet ude på broen, hvor sundfærgen Helge lægger til om sommeren.

Saunaen er el-opvarmet og indrettet i et lille træhus magen til de skure, der stod på broen, dengang de store dampskibe lagde til i Troense.

Saunaen drives af række lokale beboere, der fik idéen og rejste midlerne, fordi de gerne ville bade sammen hele året.

Se mere om Dampskibsbadet her

Gymnastikhusets sauna

Denne sauna ligger strengt taget ikke lige i vandkanten, men et par hundrede meter derfra. Når jeg alligevel tager den med, er det fordi Gymnastikhuset på det seneste har kombineret deres saunagus med havbad på stranden lige nedenfor huset.

Havbad og saunagus er en del af Gymnastikhusets Energiboost, der kun arrangeres ved lejlighed.

Følg med i, hvad der sker i Gymnastikhuset

Strynø

På Strynø har Lone Anesen en mobil, brændefyret sauna, som hele øen har glæde af om vinteren.

Et par gange om ugen går der besked ud til resten af øen om, at NU tænder hun op i saunaen. På den måde er saunaen blevet et hyggeligt samlingspunkt, der kan flyttes rundt på øen alt efter behov.

Nogle gange står den i Anes egen have, andre gange bliver den trillet ned på havnen eller andre steder langs kysten, hvor strynboerne kan mødes og varme sig efter en kold dukkert.

Følg med i, hvad der sker på Strynø

Langeland

På Langeland er der en mobil sauna, som alle har mulighed for at booke. I efteråret 2020 er den på tour rundt på øen i hele oktober, november og første uge af december.

I den periode kan den bookes for kun 25 kr. pr. person, og der kan være max. fire personer ad gangen – grundet COVID 19.

Mobil sauna på Langelans

Det er Shores Langeland, der har rejst penge til den mobile sauna, og i første omgang flyttes den rundt mellem Rudkøbing, Hesselbjerg, Spodsbjerg, Bagenkop og Lohals.

Følg Shores Langeland her

Alle saunaer

Følg på Facebook

facebook