fbpx

Mikroeventyr i Det sydfynske Øhav: På cykel- og sheltertur til Lyø

Jeg har opdaget, at dét, vi herhjemme kalder ’at tage på tur’, er blevet super hipt. Altså det dér med at pakke soveposerne og Trangia-sættet for at overnatte en enkelt nat eller to i det fri.

Nu hedder det bare Mikroeventyr, og det er noget af det bedste, jeg ved.

Det sydfynske Øhav er perfekt til mikroeventyr. 55 øer og holme, der bare venter på at blive udforsket.

Her får du mine bedste tip til et mikroeventyr på Lyø. Bare en enkelt nat i shelter. Lige nok til, at du kommer hjem med friske, røde kinder og en følelse af, at du har været HELT væk fra hverdagen derhjemme.

De bedste tip til Lyø

For det første: Tag cyklen med! Hvis du kun har et døgn, er øen lidt for stor til, at du kan nå at opleve den til fods.

Vi snød lidt og kørte til Faaborg med cyklerne bag på bilen. I Faaborg er der gratis parkering på havnen, så dér læssede vi bagagen over på cyklerne og trillede om bord på færgen.

Det tager 40 minutter at sejle til Lyø. En skøn tur tæt forbi både Bjørnø, Avernakø og de smukke kyster ved Dyreborg.

Tag eventuelt mad med og nyd den på soldækket, hvis vejret er til det. Der er automater med drikkevarer om bord, men ikke noget cafeteria.

Cykeludlejning

Hvis du ikke kan tage din egen cykel med, så står der lejecykler klar på havnen. Der er sågar cykler med anhænger til de mindste børn.

Du betaler bare med MobilePay eller kontant i postkassen, og så er du klar til at trille ud på øen.

Øens samlingspunkt

På Lyø er der ca. 80 fastboende. De fleste bor i den hyggelige landsby midt på øen, hvor de velholdte haver og bindingsværksgårde fuldender landsbyidyllen.

Her ligger også øens købmandsbutik, der har et fint udvalg. Du kan sågar bestille friskbagte rundstykker, så de ligger klar til afhentning næste morgen.

Kommer du forbi klokken fem om eftermiddagen, skal du ikke blive overrasket over, at der er stuvende fuldt ved bordene foran butikken.

Det er øboernes klokken-fem-møde, hvor de udveksler nyheder og hygger sig over en enkelt fyraftensøl.

Overnatning i shelter

På Lyø er der flere forskellige muligheder for overnatning, både campingplads, ferielejligheder og bed & breakfast.

Men på mikroeventyr er det selvfølgelig kun øens primitive shelterplads, der duer.

Shelterpladsen, hvor vi overnattede, lå på den vestlige del af øen, lige ud til revet, så vi kunne ligge i soveposerne og lytte til de mange fugle, der yngler derude.

Desværre ser det ud som om, den fine shelterplads er blevet nedlagt, siden vi var der – eller at ikke længere kan bookes hjemmefra. Og så er det jo lidt af et sats.

Til gengæld er der kommet nogle nye shelters på den anden side af øen.
Se mere på bookenshelter.dk – eller søg på Lyø på app’en, der bare hedder Shelter

Sightseeing på Lyø

På Lyø er naturen den største seværdighed. Bare dét at trille ud ad de små veje, hvor du har den mest fantastiske udsigt over øhavet til alle sider.

Og så er der selvfølgelig Klokkestenen. En over 5000 år gammel stendysse, der ligger lige ved siden af shelterpladsen.

Den har fået sit navn, fordi du kan få den til at lyde som en metalklokke, hvis du slår på den med en sten. Men helt ærligt, så var det mere betagende, at vi kunne stå deroppe og se helt over til Als ?

En overkommelig cykeltur øen rundt

Tag badetøjet bag på cyklerne og start med at cykle ned til havnen. Dér er der en fin sandstrand med lavt og børnevenligt badevand.

Fortsæt ad grusstien langs nordkysten, Det er en virkelig skøn cykeltur, hvor du kan køre langs kysten hele vejen rundt til østsiden af øen.

Kører du tilbage tværs over øen, kommer du igennem den hyggelige landsby og ud til stranden på vestsiden af øen.

Derude er vandet dybere, så selv om det er en stenstrand, er det et dejligt sted at bade. Vi var endda så heldige at have stranden helt for os selv – eller næsten i hvert fald.

Et øjeblik overvejede vi at hente vores soveposer og sove ved den lille bålplads på stranden i stedet.

Denne gang nøjedes vi dog med en skøn dukkert og et glas vin i aftensolen. For selv om man sover i shelter, behøver man jo ikke at nøjes med bålmad 😊

Spisested på Lyø

I pinsen 2020 åbnede spisestedet hlý i den hyggelige, gamle skole, hvor Café Lyø gennem flere somre har serveret sprøde, stenovnsbage pizzaer og gin&tonics til folket.

Nu er stedet overtaget af fire barndomsvenner med kokken Anders i spidsen – så der er gode chancer for at stedets skønne atmosfære lever videre.

Foto: hlý

hlý har åbent både til kaffe og kage, frokost og aften, og det er de gamle danske retter, der er på menukortet. Alt dét, der næsten er gået i glemmebogen, men som nu får nyt liv på Lyø.

Se åbningstider her

Lyø