fbpx

Her er ruten, jeg selv ville vælge, når der er ’Kunstnernes Åbne Døre’ på Langeland

I weekenden d. 8. og 9. april 2023 åbner over 40 langelandske kunstnere dørene til deres værksteder og gallerier.

Det kan være svært at nå rundt til dem alle, og derfor får I her min helt personlige anbefaling af, hvilken rute, jeg ville vælge 😊

Galleri Momlis i Bagenkop
Foto: Galleri Momlis

På turen kommer I blandt andet forbi en kunstner, der bruger en ældgammel japansk teknik til at lave meget smukke aftryk af fisk på havnen i Bagenkop.

En anden laver smykker med strandglas, hun har fundet langs Langelands kyster, og en tredje åbner kun sit værksted denne ene gang om året.

Undervejs får I tip til, hvor I kan spise en god frokost – og så har jeg indlagt en kaffepause i dét, der måske er verdens mindste café.

Først en appetitvækker

Første stop er helt oplagt. Det er kunstnernes fællesudstilling oppe i Nowhuset, der ligger på Skolevej 10 i Tullebølle.

Har I ikke været der før, skal I ikke lade jer afskrække af, at bygningen udefra ligner en folkeskole fra 70’erne.

Indenfor er der både galleri, glasværksted og butik.

Nowhuset
Foto: Nowhuset

Det er glaskunstnerparret Mette Wöldike og Preben Nielsen, der har stedet, og hvert år inviterer de alle de andre kunstnere til en fælles udstilling.

Hver kunstner deltager med et par værker, så det er en fin mulighed for at få en lille smagsprøve på alt dét, der venter senere på dagen.

Det er også her, I kan få et kort over Langeland, hvor alle de åbne gallerier og værksteder er indtegnet.

Kort over Åbne Døre

Farverige fade og malerier

Fra Nowhuset er der kun 1,5 km til Kirsten Thunes galleri, der ligger på Møllevænget 6 i den anden ende af Tullebølle.

Hun maler både på lærred, papir, krukker og bambusfade, og hun eksperimenterer med mange forskellige stilarter. Jeg kan især godt lide hendes farverige fade.

Kirsten Thune fade
Fotos: kirstenthune.dk

Fra Kirsten Thunes galleri kan I fortsætte sydpå til Rudkøbing, hvor der er mindst tre kunstnere, jeg synes, I skal besøge.

Den første er ingen overraskelse, hvis I har læst med her på siden. Det er nemlig Sabine Majus, som jeg er meget begejstret for.

Sabines fantasifulde univers

Det er altid en oplevelse at bevæge sig ind i hendes fantasifulde univers, og hun fortæller gerne om tankerne bag sine værker.

Sabine Majus værk

Se bare, hvad jeg faldt over i Sabines værksted til ’Åbne Døre’ sidste år 😍

Håndværksmæssigt er hun fantastisk dygtig, uanset om hun arbejder med emalje og kobber, guld, sølv – eller strandglas, der er slebet langs Langelands kyster.

Vær opmærksom på, at hun har flyttet sit hyggelige værksted til Sidsels Bagers Gade 8.

Sabine Majus Åbne døre

Et hus fyldt med sære væsner

Henne på hjørnet af Torvet, i Grønnegade 1, ligger Atelier Lorentz i et fint, gammelt byhus, hvor I er velkomne til at gå rundt på alle tre etager.

Henriette Lorentz maler og laver skulpturer i fiberbeton, og i begge dele kredser hun om nogle meget karakteristiske mytologiske, måske endda spirituelle væsner.

Henriette Lorentz værk

Værkstedet ligger oppe på førstesalen, hvor hun har udviklet en teknik til at montere papir på sine malerier og skulpturer.

Efter 20-30 lag papir og maling får værkerne en helt særlig struktur, der umærkeligt får dem til at skifte udtryk alt efter vinklen, I ser dem fra.

Bliver I begejstrede for hendes stil, uden at være klar til at tage et stort maleri med hjem, har hun også et udvalg af små, indrammede kunsttryk.

Henriette Lorentz arbejder

Besøg Kamilla Herskind i baghuset

Fra Atelier Lorentz er der to minutters gang ned til Kamilla Herskinds Atelier, der ligger godt gemt inde i en baggård og oppe ad en trappe.

Kamilla maler fine, figurative malerier af mennesker og natur, blandt andet en meget smuk serie af blomstrende magnolietræer.

Kamilla Herskind
Foto: kamillaherskind.com

Til ’Åbne Døre’ kan I på helt nært hold følge, hvordan værkerne bliver til, få jer en snak med kunstneren undervejs og se hendes nyeste malerier.

Atelieret ligger omme i gården bag Pastry n’ Ice i Østergade 12 – og oppe på loftet har hendes mand sit snedkeri. Læs gerne mit portræt af de to unge mennesker her.

Kamilla Herskind Atelier
Foto: kamillaherskind.com

God frokost i Gaardhaven

Måske er det på tide med en lille frokostpause? Så er det helt oplagt at gå ned til Gaardhaven, der ligger i Nørregade 7.

Hvis I vil være sikre på at kunne sidde indenfor, er det en god idé at reservere bord allerede nu. Der er nemlig rift om pladserne.  

Men I kan også satse på, at det bliver vejr til at sidde ude i gårdhaven, hvor bordene er til dem, der spontant kigger forbi.

Frokost i Gaardhaven

På kortet kan I vælge den populære andeburger, eller I kan gå med et udvalg af lækre tapas, der er hyggelige at dele ved bordet.

Sprøde kartofler med aioli, skinke med ristede mandler, grillede peberfrugter, gazpacho, lidt godt brød – og måske en lokalt brygget øl til 😉

Videre mod Sydlangeland

Jytte Nielsen Værk

Sidste år til ’Åbne Døre’ så jeg dette maleri oppe på fællesudstillingen i Nowhuset. Jeg fik taget et foto, men nåede ikke ned til kunstneren – så det vil jeg i år 😊

Jytte Nielsen hedder hun, og jeg er særligt begejstret for de collagemalerier, hun skaber i sit galleri på Klinten 18, lige ved Ristinge Klint.

Udover dem arbejder hun med meget forskellige stilarter – også finurlige, modellerede figurer, der er som trådt ud af hendes malerier.

Jytte Nielsen på Åbne Døre
Foto: Jytte Nielsen

Har I tid, så slå et smut forbi klinten, nu I er der – eller tag op til den hyggelige Ristinge havn, hvor de lokale fiskere har deres både liggende.

Kunstnerhusene på Ristingevej

Kører I tilbage mod Humble, kommer I lige forbi Ristingevej 29, hvor grafiker Ann-Kerstina Nielsen og billedkunstner Per Buk har Galleri NO 44.

Per og Ann-Kerstina fra Galleri NO 44

Et helt hus med kunstnernes egne kreative værksteder, galleri og en lillebitte café med stempelkaffe, te og romkugler – kaldet Kong Humbles Kugler 😅

Rundt omkring i huset kan I få indblik i de to kunstneres kreative processer og se, hvordan Ann-Kerstina skaber sine grafiske værker med trykpresse og sværte.

På førstesalen har Per Buk atelier, hvor han arbejder med malerier, akvareller, tegninger – og nu også keramik. Det er samlet i huset lidt længere nede ad Ristingevej – i nr. 33C.

Galleri NO 44
Foto: Galler NO 44

En sjælden mulighed

1 km derfra, på Helsnedvej 11 i Humble, har skulptør Lars Calmar sit værksted, og det er kun åbent for offentligheden i anledning af ’Åbne Døre’.

Han arbejder i ler, og hans stil er let genkendelig: Babyer med overdimensionerede hoveder og menneskekroppe i forfald. Slappe, rynkede, frodige og fede.

Selv siger det mig ikke så meget, men han er meget anerkendt i både ind- og udland. Og nu har I altså chancen for at møde ham på værkstedet i Humble.

Lars Calmar
Foto: @larscalmar

500 m fra hans værksted ligger byens bager, og her vil jeg anbefale jer at tage forbi og købe et par kager.

Ikke bare fordi de er ualmindeligt gode. Men fordi I får brug for dem senere på turen – forklaring følger 😊

Pastry by Holst & Riess, Hovedgaden 15 i Humble, er dem, der nu to år i træk har vundet dysten om at lave de bedste fastelavnsboller på Sydfyn og øerne.

Og de kan meget mere end dét, så det sværeste bliver at vælge:

Pastry kager til Åbne Døre 2022
Foto: Pastry by Holst & Riess

Kaffe og kage i verdens måske mindste café

Skulle det lykkedes jer, kan I fortsætte 3 km længere mod syd, hvor kunstneren Jytte Sølvbjerg har indrettet et transformatortårn til verdens måske mindste café.

Den ligger på Kinderballevej 3A, og er nr. 11 af de 12 kunsttårne på Langeland, som skiftende kunstnere får lov til at udsmykke.

Jytte Sølvbjerg har kaldt sit kunstværk for ’Velkommen i caféen’, og det er så her, I får brug for kagerne – og gerne lidt service og en termokande med kaffe 😊

Tårnet er ikke mere end 3 m², men det er indrettet med cafébord og bænke, og på væggene fuldender spejle og guldrammer caféstemningen.

Et dejligt sted at sidde og kigge ud over markerne – og det perfekte pitstop på sådan en kunsttur.

En smuk lille omvej

Fortsætter I 1,5 km ad den lille, snoede Kinderballevej og drejer til højre ad Nørreballevej, kommer I ud til naturområdet Nørreballe Nor, der er et af mine mange yndlingssteder på Langeland.

Hold øje med skiltet i vejsiden. Derfra går et hjulspor ned over marken, og nede for enden fører en natursti jer over to træbroer og rundt i området, der vrimler med fugle.

Når I bagefter fortsætter de 9 km til Bagenkop, skal I ikke køre ud på hovedvejen. Tag i stedet den smukke bagvej ad Ormstrupvej og Vestervej, der snor sig gennem et landskab fuld af hatbakker 😍

På havnen i Bagenkop venter dagens sidste kunstoplevelse, og den er helt speciel.

Momlis i Bagenkop Åbne Døre
Foto: Galleri Momlis

Fiskeaftryk efter japansk tradition

I Galleri Momlis laver Linea Hansen nemlig aftryk af lokalt fangede fisk med en ældgammel japansk teknik, der kaldes Gyotaku.

Galleriet ligger i et historisk garnhus på havnen, og hendes mand er fisker, så hun har nem adgang til fisk året rundt.

Også krabber, tang og søstjerner indgår i motiverne, som hun trykker med forskellige typer blæk på håndlavet papir.

Momlis til Åbne Døre 2022
Foto: Galleri Momlis

Alle tryk er unika, og hun bruger kun den samme fisk til ganske få aftryk, for så kan den rengøres, tilberedes og spises til middag bagefter 😊

I finder Galleri Momlis på Værftsvej 12, og lige ved siden af i nr. 13 ligger Den gamle Fiskerhytte.

Den gamle Fiskerhytte
Foto: Den gamle Fiskerhytte

Luksuslopper og lokale specialiteter

Den har intet med ’Åbne Døre’ at gøre, og her i foråret 2023 er huset ved at blive totalrenoveret. Men det er værd at holde øje med, hvornår de åbner igen. Det er nemlig en rigtig fin butik.

Cecilia Vanman, der driver den, er egentlig havbiolog, men hun har åbenbart næse for at finde luksuslopper og vintage-ting.

Derudover har hun t-shirts og hoodies i økologisk bomuld med Bagenkop-motiver, økologiske sæber, hudprodukter og lokalt producerede specialiteter.

Den gamle fiskerhytte i Bagenkop
Foto: Den gamle Fiskerhytte

Det var dagens sidste anbefaling – rigtig god tur 🧡

Find alle stederne her