fbpx

Havenørd? Her er 10 åbne haver, plantemarkeder og workshops på Sydfyn og øerne

Havesæsonen er skudt i gang, så her får du et samlet overblik over alt det dejlige, der er i vente 😊

1) Workshops og Åben have hos Blomst & Bønne

Blomst&Bønne
Foto: @frufengershave

Kristine fra Diernæs har du måske mødt om sommeren på Torvet i Faaborg, hvor hun og familien har en bod der bugner af buketter og friske grøntsager fra haven.

Eller måske kender du hende fra instaprofilen @frufengershave, hvor hun på fineste vis formidler sin store viden om permakultur, biodiversitet og botanik.

Har du lyst til at besøge hendes have i Diernæs, er der flere muligheder for at deltage i workshops og komme til Åben have i 2023.

Blomst&Bønne
Foto: @frufengershave

Blomst & Bønne kalder Kristine sin lille planteskole derhjemme, og den har åben hver fredag kl. 14-16 frem til 30. juni.

4. maj har hun en workshop, hvor du kan lære at binde smukke buketter, og d. 4. juni og 1. juli kan du lære at dyrke, høste, tørre og blande din egen urtete fra haven.

Derudover holder hun Åben have nogle gange i løbet af sommeren. Hyggelige dage, hvor der er åbent i både planteskolen, skovhaven, køkken- og blomsterhaven.

Første gang er lørdag d. 20. maj kl. 10-16.
Følg med hos Blomst & Bønne på Facebook eller @frufengershave på Instagram.

2) Planter sælges, byttes eller foræres væk

Der er efterhånden en fin tradition for to årlige planteloppemarkeder foran Svendborg Forsamlingshus, der ligger lige midt i byen på Lundevej 2.

Planteloppemarked i Svendborg

Næste gang er torsdag den 4. maj kl. 15-17, hvor stiklinger og stauder, knolde og potteplanter sælges, byttes eller foræres væk.

Har du selv lidt i overskud, er der mulighed for at få et lille bord på markedet for beskedne 25 kr. og 50 kr. for et stort.

Se mere her

3) Stort havemarked ved Hvidkilde Gods

Plantemarked på Hvidkilde Gods

For sydfynske haveelskere er det årlige havemarked ved Hvidkilde Gods også en fast tradition. Det falder altid første lørdag i maj – så i år er det d. 6. maj.

Her mødes folk med grønne fingre fra hele oplandet og sælger ud af alle de stauder og georgineknolde, de har delt, og de stiklinger, de har fået tilovers.

Det er også her, du kan finde rhododendron og fuchsia fra samlere, chili-, tomat- og kålplanter, der allerede er godt i gang – og selvfølgelig masser af sommerblomster.

Der er åbent kl. 10-15 og det koster 30 kr. at komme ind. Børn under 15 år er gratis.

Se mere her

4) Åben have i Troensehaven

Troensehaven
Foto: Troensehaven

Grønnegade i Troense er kendt for de mange fine, gamle bindingsværkshuse, og i et af dem bor havearkitekt Helle Troelsen, som de fleste haveelskere nok kender.

Det er altid et tilløbsstykke, når hun åbner sin smukke have, så i 2023 holder hun Åben have hele seks gange. Første gang d. 19. maj, sidste gang d. 25. juni.

Det er dage, hvor du kan lade dig inspirere til egne haveprojekter, købe stauder fra plantemarkedet på gårdspladsen og drikke kaffe under de gamle æbletræer i haven.

Se mere her

Rododendronpark på Sydfyn
Foto: Visit Faaborg

Tip!

Slutningen af maj og begyndelsen af juni er også den tid på året, hvor de enorme Rhododendron ved Brahetrolleborg Slot står allersmukkest.
Fra kl. 8 til solnedgang er der fri adgang til haven fra den vej, der hedder Spanget.

Se mere her

5) Besøg Yen i hendes have

Yens have
Foto: @apple_acres_dk

Da jeg for et par år siden lavede en artikel om Yens og hendes have i Gudme, havde hun godt 6.000 følgere på Instagram. I dag har hun over 135.000 😅

Det er så vildt at tænke på, at der sidder folk i hele verden og følger med, når hun prikler, planter og gavmildt deler ud af de erfaringer, hun gør sig undervejs.

Siden jeg besøgte hende, har hun fået en 100 m² stor væksttunnel, og den ser sådan ud lige nu, hvor det er i slutningen af april 😅

Foto: @apple_acres_dk

Er du nysgerrig på, hvordan i alverden hun gør, holder hun Åben have den 10. og 11. juni fra klokken 11 til 16.

Du kan også følge hende via @apple_acres_dk (engelsk) på Instagram eller Yens Have (dansk) på Facebook.

6) Åben have hos Hannu Sarenström

Den svenske have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström flyttede til Langeland i 2017 og har siden udgivet bogen ’Mit haveliv på Langeland’.

Omdrejningspunktet er hans overdådige køkkenhave i Kædeby på Sydlangeland, hvor grøntsager og sommerblomster vokser i skøn forening.

Åben Have hos Hannu Sarenström
Foto: @hannusbilder

Han plejer også at være en af hovedkræfterne bag arrangementet ’Unikke Haver på Langeland’, men det bliver desværre ikke til noget i år.

Til gengæld kan du besøge ham i hans egen have på Kædebyvej 65 i Humble. Det er søndag d. 25. juni og torsdag d. 27. juli fra kl. 10 til 16.

Følg Hannu på Facebook eller Instagram

7) Ny medicinhave i 2023

Medicinhaverne på Langeland

Nu vi er på Langeland, er jeg selvfølgelig også nødt til at nævne Medicinhaverne. Dem har jeg skrevet om tidligere, for de er absolut et besøg værd.

Haverne har hver deres tema, og her i 2023 bliver den sjette og sidste have anlagt. Til sammen udgør de Nordeuropas største samling af helbredende urter.

Meget imponerende, at det er frivillige kræfter, der står for det hele. Både fondsansøgninger, planlægning af haverne, tilplantning og pasning af alle bedene.

Annonce

Ved indgangen til Medicinhaverne plejer der at være en bod med planter fra haven. Der er mange fine at vælge imellem, og priserne er yderst rimelige.

Se mere her

8) Gamle grøntsagssorter i Fattiggårdens have

Forsorgsmuseets have
Foto: Svendborg Museum

Bag Forsorgsmuseet i Svendborg ligger en have, der fra 1872 til 1974 blev passet af fattiglemmerne, så Fattiggården stort set var selvforsynende med grøntsager.

I dag er det de frivillige i Museumshavens Venner, der passer haven og dyrker de oprindelige grøntsagssorter, der findes i kostplanerne fra Fattiggårdens tid.

Afgrøderne gives til socialøkonomiske caféer som Kirkens Korshær og Blomster Caféen i Svendborg, der laver god og billig mad til trængte mennesker.

Fra april til oktober kan du møde Museumshavens Venner på ’Særlige Søndage’, hvor de gerne fortæller om havens historie og betydning for Fattiggården.

Se mere her

9) Et lille stykke Japan på Sydfyn

De japanske haver på Sydfyn

I 20 år har anlægsgartner Peter Dalsgaard arbejdet på at omlægge sin 5500m2 have til en inspirationshave med seks forskellige stilarter indenfor japansk havekultur.

Over 30 rejser til Japan er det blevet til, hvor han bl.a. har studeret på universitetet i Kyoto og arbejdet for en japansk havedesigner.

I hans lille stykke Japan på Sydfyn kan du nyde de mange fine detaljer, formklippede buske og træer, rislende vandløb og roen i meditationshuset.

De japanske haver på Sydfyn

I haven er der også en japansk café og en butik med japansk porcelæn og brugskunst, køkkenudstyr, bonsaitræer og værktøj til havebrug og bonsai.

De Japanske Haver har åben fra 1. maj til 30. september 2023.
Se mere her

10) Hent gratis tulipaner på Egeskov Slot

Gratis tulipaner på Egeskov Slot
Foto: Egeskov Slot

’Tulipanløbet’ kaldes det. Den dag sidst i maj, hvor de 11.000 tulipaner på Egeskov Slot er afblomstrede, og de skal graves op for at give plads til alle georginerne.

Så står haveglade gæster nemlig klar ved portene og vælter ind for at hente tulipanløg hjem til deres egne haver.

En tradition, der betyder, at de 80 forskellige sorter tulipaner fra slottet nu vokser i rigtig mange private haver. Hold øje med dagen på Facebook.

Egeskov Slot
Foto: Egeskov Slot

Også slottets mange fuchsiaer bliver gravet op hvert år og sat ud igen i slutningen af maj, når nattefrosten med garanti er ovre.

Det er en tradition, der har stået på i mange år, for de fleste fuchsiaer er 40-60 år gamle. Med 1200 forskellige sorter regnes samlingen for at være Europas største.

Besøg også Urtegården og Dufthaven, Renæssancehaven, Staude- og Rosenhaven. For en haveelsker er der oplevelser nok til en hel dag 😊

Se hele haveguiden her