fbpx

Fem ture i det fri, du trygt kan tage dine børn med på

Foto: Quest.nu

1) En vild Quest på Langeland

Så længe vi holder god afstand til hinanden, er der ikke noget i vejen for at tage på udflugter i naturen. Og på Langeland er det lige til at gå til.

Her har Lisbet Reuss gjort det nemt for børnefamilier at komme ud i naturen. Hun bor i de skønneste omgivelser på Nordlangeland, og det har inspireret hende til at starte firmaet Quest, hvor hun arrangerer udflugter i naturen, der er tilpasset den enkelte børnefamilie.

I disse Corona-tider har hun en særlig familiepakke med alt, hvad der hører til en rigtig dejlig dag, hvor I har skoven og stranden helt for jer selv.

Foto: Quest.nu

En familiepakke indeholder et Trangia-sæt med gas, kopper og 1 liter kakao, brænde og optænding, tæpper, dolk og lidt lækkert, der kan varmes på en pind.

Alt udstyr bliver gjort grundigt rent før hver Quest, så der ikke er nogen smittefare.

Quest Langeland ture for børnefamilier
Foto: Quest.nu

Med i pakken får I en rute, der går gennem skoven og langs stranden, og forslag til små opgaver, som I kan løse undervejs. Ruten kan være på alt fra 1 til 20 km – afhængig af, hvad kræfterne rækker til 😊

Se mere om Quest på Langeland her

2) Tag på Geocaching

I år er det præcis 20 år siden, at idéen til Geocaching opstod, og skattejagten begyndte. Siden er der blevet lagt caches ud i hele verden – også her på Sydfyn og øerne.

Geocaching på Sydfyn og øerne
Skatte på Sydfyn og øerne

Hvis I ikke har prøvet det før, er det måske nu, hele familien skal på skattejagt. Det kræver ikke andet, end at I har den gratis Geocaching app på telefonen.

Inde på app’en kan I læse om alle de forskellige skatte og om området, de ligger i. I kan også se, hvornår de er blevet gemt, og hvem der har fundet dem før jer.

Geocache på Tåsinge

Selve ’skatten’ eller ’cachen’ er som regel en lille metal- eller plastikæske, der ligger godt gemt ude i landskabet.

I æsken er der en lille logbog, hvor I kan skrive, at I har fundet skatten. Men i disse Corona-tider er der slet ingen grund til, at I rører ved æsken.

Gå i stedet ind på app’en og skriv, at I har fundet den – efterfulgt af et TFTC, der betyder ’Thanks For The Cache’ på Geocache-sprog 😅

Geocachen på Tåsinge er fundet

Det sjove er, at den egentlige skat slet ikke ligger i æsken, men i spændingen ved at finde den – og muligheden for at komme ud og opleve steder, I ellers aldrig ville være taget hen.

Her førte skattejagten gennem en lille hyggelig skov og helt ud på kanten af Tåsinge, hvor der var den smukkeste udsigt ned mod Langelandsbroen.

Læs mere om Geocaching her

3) Kikkert og klatretræer

På Tåsinge er der også en cache oppe i tårnet ved Bregninge Kirke. Ikke en lille æske – men en såkaldt Virtuel Cache.

Det betyder, at selve udsigten fra kirketårnet er en skat i sig selv, og derfor er der ingen logbog.

Til gengæld har skattejægere fra hele verden taget fotos oppe fra tårnet og lagt dem i Geocach-app’en – som bevis på, at de har været der.

Udsigt fra Bregninge Kirke på Tåsinge

Udsigten kan I nyde, uanset om I er på Geocaching eller ej, men vent med at gå op, indtil der ikke er andre oppe i tårnet. Bare så I er sikre på, at I kan holde god afstand til hinanden.

Tag eventuelt en kikkert med og se, hvor mange andre kirketårne, I kan få øje på deroppefra.

I klart vejr skulle det være muligt at se hele 65 – men det kræver altså en kikkert 😊

Tårnet har åbent hver dag fra 8 til 20, dog er der lukket under gudstjenester, bryllupper og begravelser.

Klatretræer ved Bregninge Kirke

Tag også gerne en kande varm kakao og et tæppe med, som I kan sidde på, imens børnene leger i det grønne område lige nedenfor Bregninge Kirke.

Lige dér er der nemlig en helt fantastisk legeplads – uden gynger og rutsjebane, men med bløde bakker, man kan tumle i, og de bedste klatretræer i miles omkreds.

4) Lav en saml-selv-suppe over bål

Lige nu myldrer skovene med ramsløg, og i haverne pibler de første brændenælder og purløg frem. Grønkålen fra sidste år står stadig sprød og grøn – og masser af friske mælkebøtteskud er der også.

Her må I hamstre alt dét I vil, for der er nok til alle. Og så er det ovenikøbet super sundt.

Brændenældesupper er saml.selv-suppe

Fyld en kurv til en saml-selv-suppe, og sæt bagefter de lidt større børn til at lave research på de grønne gevækster.

Vidste I for eksempel, at ramsløg indeholder 20 gange så meget C-vitamin som citroner? Og at brændenælder styrker lungerne?

Det giver med andre ord rigtig god mening at frådse i alt det grønne lige nu, hvor vi har brug for noget at stå imod med.

Lav mad over bål på stranden

En saml-selv-suppe smager af en eller anden grund bedst over bål. Har I ikke en bålplads selv, kan I tage ud til kysten og finde et egnet sted.

Det er tilladt at tænde bål på alle offentlige strande – så længe det er et mindre bål på den del af stranden, hvor der ikke vokser planter.

Men husk at holde god afstand til andre mennesker. Også selv om det er fristende at rykke tæt sammen omkring den gode, varme suppe 😊

5) Bliv en del af Naturfamilie-netværket

Savner I en god opskrift på brændenældesuppe, kan I hente den inde på naturfamilier.dk – en rigtig fin side, hvor især børnefamilier kan finde masser af inspiration til at komme ud i naturen.

Lige nu ligger der 180 vidt forskellige naturoplevelser, og for hver aktivitet er der fine beskrivelser, der kan gøre hele familien klogere på både planter og dyreliv.

Se de 180 naturoplevelser lige her

Birkesaft med Naturfamilier
Foto: naturfamilier.dk

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag siden, der med tiden skal blive til et helt netværk af Naturfamilier, der kan invitere hinanden med ud i naturen.

Svendborg og Langeland har allerede et Naturfamilie-netværk, og i løbet af 2020 følger Ærø efter.

Tangchips opskrift fra Naturfamilier
Foto: Naturfamilier.dk

I disse Corona-tider er det selvfølgelig ikke aktuelt, men så snart vi er ude på den anden side, bliver det en fin mulighed for fælles oplevelser.

Indtil da – indtil det igen giver mening at tage på tur flere familier sammen – er naturfamilier.dk et godt sted at finde inspiration til, hvad I selv kan lave derhjemme i familien.

Se for eksempel, hvordan I tapper jeres egen birkesaft, laver sprøde tangchips eller koger gransirup, der er perfekt på pandekager, is eller oven på havregrøden.

Se alle opskrifter her