fbpx

Elsker du en god film? Så er der fem steder, du skal kende på Sydfyn og øerne

1) Korinth Kino

Vinkelvej 6A, Korinth

Ikke mange ved det. Men i en lille sydfynsk by findes en biograf, der har nogle af landets bedste biografsæder – og en billetpris på bare 50 kroner.

I Korinth Kino kan du nemlig slænge dig i en hel lædersofa, hvis du da ikke foretrækker en af de magelige lænestole oppe bagved.

Begge steder er der et lille tilhørende bord, hvor du kan stille dine drikkevarer. Ikke værst, vel?

Korinth Kino
Foto: Korinth Kino

Biografen drives udelukkende af frivillige, og den har en enorm lokal opbakning.

Det blev helt tydeligt i foråret 2021, hvor salens store lærred skulle udskiftes, og pengekassen var tom.

En indsamling blev iværksat, og på under to døgn lykkedes det at rejse de 69.000 kroner, som det nye lærred kostede.

Film i Korinth Kino

Filmene, der vises, er for det meste populære premierefilm – men med 3-4 ugers forsinkelse. Og det er helt med vilje.

På den måde kan billetprisen nemlig holdes nede. OG det giver alle dem, der ikke nåede afsted i tide, en chance for alligevel at se de (næsten) nye film.

Billetter bestilles på SMS senest tre timer før, og sæderne er unummererede. Så det er en god idé at komme i god tid, hvis du vil sikre dig en af sofapladserne 😉

Se mere om Korinth Kino her

2) Bio Andelen

Søndergade 28A, Ærøskøbing

I dét der engang var kornlager ligger hele Ærøs biograf – godt gemt i et baghus i en af Ærøskøbings hyggelige gader.

Går du ind ad porten og ned mod biografen, er det ikke svært at forestille sig, hvordan hestevognene har rumlet på brostenene på vej til kornlageret.

Og kigger du over døren ind til biografen, kan du stadig se, hvordan rebene med de tunge kornsække har slidt i træværket, når de blev hejst ned fra lemmen over døren.

Med lidt god vilje kan der klemmes 50 ind i Andelens eneste sal, og det gør den til landets mindste biograf.

Sæderne er en blanding af helt nye stole og de originale, orange fra dengang i 1976, hvor Andelen begyndte som en privatejet biograf.

Der er også en håndfuld pladser oppe på balkonen, og dem er der som regel rift om.

I dag bliver biografen drevet af frivillige, der skiftes til at stå for forestillingerne, og noget af det første de gør, når de møder ind, er at aflytte telefonsvareren.

Det er nemlig her, ærøboerne bestiller billetter og indtaler deres ønsker til hvor i salen, de gerne vil sidde.

Bagefter bliver der brygget kaffe, skænket vin og solgt slik, inden det er tid til at sætte filmen i gang oppe fra operatørrummet.

Programmet er meget alsidigt – fra nye, danske dramaer og amerikanske actionfilm til børnefilm og filmklassikere, der vises i samarbejde med Cinemateket i København.

Følg Bio Andelen her

3) Baggårdsbiffen

Vestergade 23, Svendborg

Baggårdsbiffen i Svendborg

Svendborgs filmklub Baggårdsbiffen har efterhånden 50 år på bagen, og siden starten i 1971 har den haft til huse syv forskellige steder i byen.

Først var det i Møllergade 106, hvor Baggårdsteatret også blev til – deraf navnet 😉

Nu vises filmene i Vestergade 23 – i salen der gennem tiden har været brugt til både fagforeningsmøder, danseundervisning og værtshus.

Historien om Baggårdsbiffens lokale
Foto: Svendborghistorie.dk

Baggårdsbiffen har helt siden begyndelsen haft til formål at vise film, der ellers ikke kommer til Svendborg.

’Smalle’ kvalitetsfilm fra lande, som vi ikke er så vant til at se film fra.

I sæson 2021/22 har der derfor været film fra både Aserbajdsjan, Libanon, Sydkorea, Kina, Belgien, Italien og Frankrig på plakaten.

Film i Baggårdsbiffen

En lidt sjov detalje er, at Baggårdsbiffen har taget en tradition med sig fra dengang, de viste film på 35 mm spoler, og de kun havde ét filmapparat.

Det betød, at operatøren var nødt til at skifte spole midt i filmen, imens publikum brugte pausen til at tanke op i Bifcaféen.

Dén pause har filmklubben beholdt, selv om alt nu kører digitalt. Så der bliver stadig ’skiftet spole’ og hentet kaffe og hjemmebagt kage midt i filmen. Bare fordi det er hyggeligt 😊

Filmspoler

Baggårdsbiffen viser film tirsdag aften kl. 19.30 i ulige uger, fra midt i september til midt i marts.

Hvis du har lyst til at være medlem af filmklubben, skal du bare dukke op og melde dig ind, inden forestillingen begynder. Det koster kun 50 kr. og derefter 40 kr. pr. film.

Se mere om Baggårdsbiffen her

4) Bio Langeland

Grønnegården 9, Rudkøbing

I Rudkøbing er det nu over 20 år siden, at en flok utrættelige, lokale ildsjæle fik rejst penge til at bygge en helt ny biograf i byen.

Lige siden er det lykkedes at drive den helt uden tilskud – alene med hjælp fra 100 aktive frivillige og over 1000 støttemedlemmer.

Biografen viser film alle dage, og de frivillige er inddelt i hold, der står for hver deres forestilling – både billetsalget, caféen, operatørrummet og rengøringen.

For det meste er det populære premierefilm, der er på plakaten, men biografen har også en særlig Kulturbio, der viser koncerter, opera og ballet.

Det er transmissioner fra Det Kongelige Teater i København og de store scener i blandt andet New York, Rom og Paris.

Kulturbio på Langeland

Andre gange er der naturvidenskabelige foredrag på programmet. De bliver streamet live fra Aarhus Universitet, og der er altid stuvende fuldt.

Foredragene er egentlig gratis, men publikum betaler til gengæld 20 kr. for kaffe og småkager eller et glas vin, øl eller vand, de kan tage med ind til foredraget.

Der er plads til 120 i Bio Langeland, der også er egnet til kørestole.

Har du lyst til at blive en del af fællesskabet som frivillig, skal du bare skrive til Joan på denne mail. Alle er velkomne 😊

Se mere om Bio Langeland her

5) Helios Biograf og Kulturhus

Banegårdspladsen 7, Faaborg

Helios Biograf og Kulturhus

Du kender sikkert bygningen, hvis du er kørt igennem Faaborg om aftenen. Lysværket på facaden, skabt af den danske kunstner Emil Salto, er ikke til at tage fejl af.

Men vidste du, at lyset og farverne skifter alt efter hvor mange mennesker, der er bygningen, tid på døgnet, årstid, temperaturer og vindforhold?

Det sker ved hjælp af sensorer, der er forbundet til lamperne, og meningen er at vise, hvordan Helios er et hus fuld af liv og bevægelse.

Soze Kaffebar i Helios
Foto: Soze Kaffebar

I Kulturhuset ligger også Faaborgs fantastiske kaffebar SOZE, der drives af amerikanskfødte Nathan Benson.

Han rister bønner af egen import flere gange om ugen, og det hele forgår på et lille risteri i hjørnet af caféen.

Du er altså garanteret en rigtig god kop kaffe til filmen – hvis du da ikke foretrækker et glas vin og en tapastallerken inden forestillingen? Det kan varmt anbefales 😊

Helios Biografen i Faaborg
Foto: Vandkunsten.dk

Den store sal i Helios er bevaret fra dengang biografen blev bygget i 1962. Med hessian på væggene og lugen, hvor filmoperatøren kunne kigge ned i salen.

Også det store grafiske loftsmaleri af maleren Georg Poulsen er bevaret – så husk at lægge nakken tilbage, inden lyset dæmpes i salen 😉

Her 60 år efter drives biografen udelukkende af 120 engagerede frivillige, der sammen sørger for, at der altid er et eller andet spændende på programmet.

Følg Helios Biograf her

Find vej til alle de gode filmoplevelser