Egentlig begyndte det bare som en drøm om at blive selvforsynende med grøntsager, frugter og bær.
Derfor brugte Michael og hans kone Dagny et par år på at finde en stor grund på Sydfyn, der havde den helt rigtige beliggenhed.
Men siden har det grebet om sig, og nu har Michael åbnet en planteskole med buske, som han laver af stiklinger fra buskene i haven.

Det betyder blandt andet, at han kan sælge dem til under halv pris af, hvad de koster på de fleste andre planteskoler.
Bæredygtige og billige bærbuske
Selv er Michael uddannet planteskolegartner fra Langeskov Planteskole, men nu gør han tingene på sin helt egen måde.
Bakkelund Bærbuske kalder han sin planteskole, og den ligger langt, langt ude ad Hundstrupvej. Godt gemt nede ad en grusvej bag det gamle Søfælde Savværk.

Indtil videre sælger han solbær, ribs, surbær, stikkelsbær, brombær, jostabær, havtorn, hindbær, figen, hassel og hyld.
Lidt sommerfuglebuske, clematis og små træer med spisekastanjer, kirsebær, blommer, pærer og æbler har han også.
Alt står i genbrugspotter og bliver vandet med regnvand fra en stor tank bag huset. Sprøjtemidler bruger han ikke, og gødningen kommer fra familiens egne heste.

Haveglæde skal være for alle
Da jeg besøger ham en solrig forårsdag, fortæller han, hvorfor det er så vigtigt for ham. Ikke bare at dyrke buskene bæredygtigt, men også at holde udgifterne nede.
– Det gør jeg for at kunne sælge buskene så billigt, som overhovedet muligt. Jeg synes, det er vigtigt, at alle har råd til at opleve den glæde, det er at gå i haven

– I virkeligheden er det meget enkelt. Jeg går og klipper af de buske, jeg har på grunden, og så bruger jeg stiklingerne til at fremdyrke nye buske, fortæller han.
Hvor de store planteskoler investerer tusindvis af kroner i at købe planter hjem, investerer han ikke meget andet end sin tid.
Det eneste, han køber, er plantejord, som han blander op med hestemøg fra familiens to shetlandsponyer.

Når børn spiser blåbær som slik
Ingen tvivl om at der ligger en god portion idealisme til grund, men Michael har først og fremmest sin planteskole, fordi han synes, at det er sjovt:
– Det giver bare så meget mening for mig at gå herude og arbejde. Uanset om det er på en solskinsdag, hvor fuglene kvidrer, eller om det er en frostklar morgen.
– Kan jeg så endda give lidt af den glæde videre til andre, der pludselig oplever, hvordan deres børn spiser blåbær som slik – så giver det hele mening, smiler han.

Noget af det Michael går meget op i, er at fortælle sine kunder, hvordan buskene skal plantes, og hvad de har brug for.
– Jeg vil gerne have, at de får en god oplevelse, for der er ikke noget værre, end at have en halvvissen busk, der ikke giver nogen bær.

– Blåbær skal for eksempel plantes i sur jord, og her på Sydfyn, hvor vi har meget kalk i postevandet, er det bedst at vande med regnvand.
– Og så må de endelig ikke tørre ud, når de blomstrer i maj, for så kommer der færre bær til efteråret, fortæller han, imens han finder to gode blåbærbuske til mig.

En planteskole på naturens præmisser
Der har været travlt på den lille planteskole lige siden de første buske blev klar til salg, og særligt under nedlukningen tog det fart.
– Da alle var hjemme og ude i deres haver, fik buskene ikke lov til at blive ret høje, før de var væk. Nu har jeg lavet ekstra mange buske, så jeg forhåbentlig har nok.
De buske, Michael laver i år, er først klar til salg næste år – eller næste år igen. Og det er noget af det mest fascinerende ved at have sin egen planteskole, synes han.

– Jeg kan ikke bare producere så meget, jeg vil, ved at trykke på en knap. Det er helt afhængigt af vejret og årets gang, og det kan jeg godt lide
– Når foråret er køligt, så vokser buskene bare ikke så hurtigt. Det kræver, at jeg hele tiden holder øje med temperaturen, og hvor mange solskinstimer de får.
– Det skifter fra år til år, og sådan er det jo at drive en planteskole på naturens præmisser.
Michaels egen yndlingsbusk

Spørger du Michael, om han har en yndlingsbusk, står Aroniabær højt på listen.
– De kaldes også for Surbær og er supersunde. Men ud over dét, blomster de smukt i maj, og om efteråret får bladene de mest fantastiske farver, fortæller han.
Aroniabær kan blandt andet bruges i smoothies, syltetøj og tørret på müesli. Selv presser Michael og familien dem sammen med æblerne, når de laver most.

Det er også Aronia, Michael lige har plantet som en 50 meter lang hæk langs familiens grund, og han slår gerne et slag for flere spiselige hække.
– Det behøver jo ikke at være bøgehække og ligusterhække det hele, som han siger
Sorten, han har i planteskolen, hedder Aron, og den er nøje udvalgt, fordi det er en sund og robust sort, der giver mange bær.

Buske til under halv pris
Jeg ender med også at få sat fire Aroniabuske til side, og sammen med de to blåbærbuske, en stikkelsbær og to havtorn, er det tid til at gøre regnskabet op.
610 kroner bliver det alt i alt, og vel hjemme fra det hyggelige besøg på Michaels planteskole, sammenligner jeg for sjov skyld med landets største online havecenter.
Jeg lægger præcis de samme buske i kurven – og beløbet ender i stedet på 1560 kroner 😳

Hermed er tippet givet videre – og SÅ er det tid til at komme i haven og plante buske 🧡