fbpx

Alpakature på Sydfyn? Det lyder lidt skørt, men det er faktisk en fin oplevelse

Alpakaer på Sydfyn?? Indrømmet: Jeg var en smule skeptisk, før jeg tog hjemmefra.

Men der er ikke gået mange minutter på alpakafarmen, før jeg er nødt til at overgive mig. For de er altså ret søde.

Alle 11 alpakaer kommer nysgerrigt hen til hegnet for at se, hvem der er kommet. De strækker deres lange halse og brummer blidt.

Er de mon så heldige, at de skal med på tur i dag?

Alpakature på Sydfyn

Det skal seks af dem, viser det sig, for jeg skal holde de to 😳

Derudover udvælger Anke og Jesco hver to alpakaer, som de lukker ind i en lille fold og begynder at give seletøj på.

Jesco, der tidligere var forlagsredaktør i Tyskland, men som nu er flyttet til Sydfyn for at drive en alpakafarm.

Alpacaerne gøres klar til gåtur

Alpakaerne fik dem til at lægge livet om

De første dyr fik han og Anke, fordi de dengang havde en stor græseng nedenfor deres hus, som de var trætte af at slå med maskine.

I stedet anskaffede de sig tre alpakaer. For så kunne de samtidig få noget fint uld til Anke, der elsker at strikke 😊

Dengang arbejdede hun som journalist, men efterhånden greb dét med alpakaerne om sig, og de fik flere og flere dyr.

Alpaka på Sydfyn

Til sidst havde de brug for mere plads, og i deres søgen efter det helt rigtige sted til dem og deres dyr, endte de på Sydfyn.

To km udenfor Lundeborg fandt de et dejligt landsted med masser af plads til både dyr og mennesker.

Her bor de så tæt på vandet, at de kan gå ned til stranden med alpakaerne. Det er så perfekt, at de slet ikke havde nogen betænkeligheder ved at flytte fra Tyskland.

Alpakatur på Sydfyn

En særlig forbindelse mellem dyr og mennesker

Men hvad er det med de alpakature? Hvorfor er de blevet så bidt af det, at de har valgt at gøre det til deres levevej?

Det får jeg rig lejlighed til at høre om, da vi lidt efter vandrer afsted i samlet flok.

Det går helt af sig selv, for alpakaerne er i den grad flokdyr, der helst holder sig tæt til hinanden.

Alpacafarm på Sydfyn

Det viser sig, at Anke og Jesco er særligt fascinerede af den forbindelse, der opstår mellem dyr og mennesker ude på turene.

Alpakanere er meget forsigtige af natur og deres rolige gemyt og blide bevægelser gør, at børn helt ned til 5 år kan trække deres egen alpaka.

Det overrasker mange forældre. Ifølge Jesco er det faktisk tit dem, der skal lære at give slip og lade børnene klare det selv, uden at de blander sig.

Alpaka Lundeborg

Han fortæller, at det er fascinerende at se, hvordan børnene bliver helt rolige og så koncentrerede om opgaven, at de glemmer alt omkring sig.

Tidligere har de også haft specialskoler på besøg, hvor især de meget urolige børn har vist helt nye sider af sig selv, når de har fået ansvar for deres eget dyr på turen.

Alpakatur på Sydfyn
Foto: Sydfyn Alpacas

Hver deres personlighed og plads i hierarkiet

Mine to alpakaer hedder Curt og Hank, og vi går helt bagerst i geleddet. Forrest går førerhunnen Phoebe og holder styr på flokken.

Kommer der en rovfugl hen over hovedet på os, er hun straks på vagt. Så venter alle de andre dyr, indtil hun vurderer, at det er sikkert at gå videre.

Kondorerne er jo alpakaernes naturlige fjende, fortæller Anke, og det ligger åbenbart så dybt i dem, at selv en sydfynsk musvåge får dem til at reagere.

Alpakatur ved Lundeborg

Da vi lidt senere holder pause på en eng, for at alpakaerne kan græsse, er det også Phoebe der tjekker om alt er fredeligt, før hun giver sig til at spise.

Først da følger resten af flokken efter, imens de kommunikerer med deres stilfærdige brummelyde.

Alpaka Sydfyn

Turen tager to timer, og undervejs er både Anke og Jesco gode til at fortælle om dyrene, der har hver deres personlighed og plads i hierarkiet.

Indtil videre er det på tysk eller engelsk, iblandet en lille smule dansk, som de træner flittigt både på sprogskole og sammen med deres nye naboer.

For heldigvis er de blevet taget godt imod i nabolaget – også selv om alpakaerne er et helt nyt syn i det sydfynske gadebillede 😊

Alpaca på Sydfyn

Men hey, mere nabovenlige dyr skal du også lede længe efter: De hverken lugter eller larmer, og så holder de sig på hele turen, så der ikke ligger efterladenskaber ude i landskabet.

Først når de kommer hjem på farmen, træder førerhunnen af, og derefter følger resten af flokken efter som på kommando 😅

Alpaka på Sydfyn

Butik med garn, dyner og puder af alpakauld

Hjemme på farmen har Anke indrettet en lillebitte butik med alpakaprodukter. Blandt andet strikvarer og det garn, som de får spundet af dyrenes uld.

De bliver klippet én gang om året, og hvert dyr producerer 2,5-3 kg uld, som Anke nyder at strikke med, når de får det færdige garn tilbage fra spinderiet.

Garn af alpakauld

Hun ved lige præcis hvilke dyr, der har leveret uld til hvilke garnnøgler, og hvem hun kan takke for fyldet i de puder og dyner, de sover med om natten.

Kartet alpakauld har nemlig vist sig at være både fugt- og temperaturregulerende, og derfor får de også fået lavet en eksklusiv sengeserie, der kan købes på farmen.

Sydfyn Alpaca butik

Der er ingen tvivl om, at det er to driftige mennesker, der er flyttet til Sydfyn, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de får succes med deres alpakafarm.

Denne gang var det desværre for koldt, men til sommer glæder jeg mig til synet af en hel flok alpakaer, der bader ved stranden ud for Lundeborg 😊

Alpacafarm Sydfyn

Alpakature i Vinterferien

Sydfyn Alpacas’ hjemmeside er stadig under opbygning, og derfor veksler den lidt mellem dansk og tysk – ligesom priserne stadig står i Euro.

Men det er muligt at booke en tur med alpakaerne. Se hvordan du booker her eller følg Sydfyn Alpacas på Facebook

Alpaca Sydfyn
Foto: Sydfyn Alpacas

Her finder du Sydfyn Alpacas